Krigsdagbok del 68 – 14 til 17. juni 2023

0

Dette er 68. del av min ‘krigsdagbok’, som er basert på daglige notater om utviklingen av krigen i Ukraina etter Russlands invasjon 24. februar 2022, samt kommentarer om mediedekningen, tilbakeblikk og lignende.

Av Lars Birkelund.

14. juni

Når man ser og hører hvordan indiske medier som Hindustan Times omtaler krigen i Ukraina, blir det tydelig at India er sympatisk til Russland, i likhet med mange andre land, og av grunner som er lette å forstå. Det er det imidlertid vanskelig å forstå for NATO-indoktrinerte norske politikere. Men de bør i det minste forstå hva det betyr, at India, Kina og mange andre land vil komme sterkere inn på Russlands side hvis NATO fortsetter å øke sin støtte til Ukraina på en måte som blir virkelig farlig for Russland.

En annen ting som slo meg da jeg så denne videoen er at slagmarken i Ukraina også brukes til å teste ut nye våpen, og at det gjelder både Russland og NATO-land, inkludert Norge som er en stor våpenprodusent. I den forstand har også norske politikere interesse av å holde krigen gående, for å kunne teste stadig nye våpen i praksis.

Bør vi risikere hele menneskehetens framtid bare fordi en liten, overbetalt og privilegert klikk av mennesker i øst og vest er uansvarlige, og sløser hensynsløst med andres liv, naturressurser osv? https://www.youtube.com/watch?v=73lI9NZZvrA

15. juni

Arnljot Ask meldte på Facebook i går: Den europeiske fredskonferansen i Wien 10-11. juni ble forsøkt stanset av Ukrainas ambassadør til Østerrike m.fl. som hevdet at dette var iscenesatt av femtekolonister for de russiske okkupantene. Bl.a. ble økonomen Jeffrey Sachs og medlem av Europaparlamentet Clare Daly pekt ut som eksempler på dette. Til tross for problemer med lokalene fikk de allikevel gjennomført konferansen med 300 representanter fra fredsorganisasjoner i 32 land

Seinere samme dag:

Aftenposten skal i dag få skryt grunnet en lang artikkel om korrupsjon i Ukraina. Det å bekjempe korrupsjon er som kjent en av de offisielle begrunnelsene som norske politikere siden 2014 har brukt for å sende våre skattepenger dit. Spørsmålet er om ikke våre skattepenger heller har ført til mer korrupsjon i Ukraina.

Legg merke til at ukrainske menn bruker bestikkelser for å slippe å forsvare Kiev-regimet. Kan det skyldes at de vet at regimet førte en uansvarlig politikk, som framprovoserte Russlands invasjon? Det at millioner av ukrainere har flyktet ut vitner til dels om det samme.

«Mens ukrainske soldater kjemper for livet ved fronten, fortsetter korrupte tjenestemenn å rundstjele landet (…) Hvorfor har salget av luksusbiler doblet seg i Ukraina mens landet kjemper for å overleve? (…)

De mange små og store avsløringene vekker ekstra raseri når unge soldater dør ved fronten hver eneste dag (…)

Flere ukrainske selskaper fikk i fjor 2,7 milliarder kroner i forskudd for å levere militært utstyr. Blant annet granater. Utstyret ble aldri levert (…)

Historien om hvordan Rolls-Roycer, Maybacher og andre luksusbiler har strømmet over grensen, kaster lys over hvor vanskelig det er å stoppe korrupsjon.

Importen av dyre luksusbiler til Ukraina har mer enn doblet seg siden Putins invasjon.

Hva skjedde? Store mengder humanitær og militær hjelp ble stående fast i endeløse køer i det korrupte tollsystemet. Tollere krevde bestikkelser. For å løse dette, ble tollreglene opphevet. Men det skapte et nytt problem.

Den første uken etter at tollfrihet ble innført, ble 14.300 biler importert. En forretningsmann i Lviv importerte for eksempel 45 luksusbiler. De solgte han videre til rike russere via Belarus (…)

Ukraina har så langt fått over 1800 milliarder kroner i hjelp, ifølge Kiel-instituttet. (…)

Fem måter å svindle Ukraina på

Listen over små og store skandaler i skyggen av krigen, er lang.

1. Droner. Hver uke mister den ukrainske hæren 25.000 droner. Korrupsjon og byråkrati gjør det vanskelig å importere nye. Leveransene havner i tollkø. – Den eneste måten å løse det på, er å betale bestikkelser, forteller en droneprodusent til nettavisen Censor.net.

2. Falske legemeldinger. I en rekke byer har offiserer og sykehus tatt seg godt betalt for å utskrive falske legeerklæringer. Slik unnslipper menn å bli innkalt til hæren, ifølge sikkerhetstjenesten SBU.

3. Bestikkelser for å slippe fronten. I en brigade avslørte politiet at soldater kunne betale offiserene for å slippe å bli sendt til fronten. Prisen var 75.000 hryvnjas – rundt 22.000 kroner.

4. Rådyre egg og poteter. Da krigen startet, fikk et frynsete selskap en gigantkontrakt om å levere mat til hæren for nesten fire milliarder kroner. I januar kom det frem at prisene var opptil to–tre ganger høyere enn i butikker i Kyiv.

5. Svindel med gjenoppbygning. I helgen måtte Zelenskyj sparke militærsjefen i «heltebyen» Hostomel, der Putins drøm om en lynkrig ble stoppet. Byens øverste militære sjef er anklaget for å stjele penger, som skulle gått til å bygge opp byen.

Korrupsjonsjakten har også rammet en rekke ordførere. Den mektige og beryktede ordføreren i Odesa, Genadij Trukhanov, er tiltalt. Han har styrt Ukrainas nest største by i årevis til tross for en tung, kriminell fortid (…)

33 prosent av ukrainerne svarer derimot at krigen har ført til mer korrupsjon. Det viser en måling fra Razumkov-senteret. Bare 21 prosent synes det er mindre.

Kun én av tre ukrainere sier at de har tillit til riksadvokaten og de nasjonale antikorrupsjonsbyråene.

– De fungerer mer som et undertrykkelsesapparat, skriver den ukrainske redaktøren for Forbes. Han hevder at de største skurkene går fri».

Les Aftenposten: Mens ukrainske soldater kjemper for livet ved fronten, fortsetter korrupte tjenestemenn å rundstjele landet.

Seinere samme dag:

Ifølge NRK har Erdogan sagt at Sverige ikke kan bli NATO-medlem så lenge Sverige tillater demonstrasjoner mot Tyrkia i Stockholm.

Vil virkelig Sverige ydmyke seg så mye at de forbyr demonstrasjoner mot Tyrkia for å kunne bli med i NATO? Og kan en organisasjon som hevder å stå for demokrati og ytringsfrihet ha med land som Tyrkia? Ja, det kan NATO, da Hellas og Portugal var med mens de var diktaturer, samt at Tyrkia aldri har vært særlig demokratisk. Men da vet vi også at NATO er noe ganske annet et fyrtårn for demokrati og ytringsfrihet.

16. juni

Hvorfor har NATO problemer med å finne en som kan overta etter Jens Stoltenberg? Kan det skyldes at den jobben ikke lenger er så fristende, slik at noen og enhver begynner å få kalde føtter?

La oss si at det går mot nederlag for NATO i Ukraina, som mange kompetente folk sier, hvem ønsker å være NATOs ‘sjef’ da? Vil NATO i det hele tatt overleve en sånn fiasko? Hvem vil ha skylda for at NATO blir oppløst?

Vi vet heller ikke hvor mye NATO vil/kan trappe opp. Samholdet i NATO er ikke så godt som de later som. Ikke så godt som da NATO bomba Jugoslavia og Libya (det turte de).

Time will show. For verdensfredens skyld får man håpe NATO denne gangen gir seg mens leken er god, eller rettere sagt før den blir enda verre.

Dette er bare spekulasjoner fra min side, men de ble utløst av tanker rundt det at NATO prøver å få Jens til å ta nok et år, tilsynelatende fordi NATO mangler kandidater som kan avløse ham.

Seinere samme dag:

«Vesten ga oss aldri noen mulighet til å bygge normale, vennlige forbindelser til våre naboland» – Putin for noen dager siden, som svar til en gruppe av journalister. Det har han dessverre rett i. For det finnes i alle fall tre tilfeller, der USA med andre NATO/EU-land har klart å skaffe antirussiske regjeringer blant Russlands naboer: Georgia i 2003 og Ukraina i 2004 og 2014. I tillegg har USA/NATO/EU prøvd på det samme i Hviterussland siden 2020, samt også tidligere, og dyrket antirussiske krefter i Latvia, Estland, Litauen m fl.

Den tidligere britiske diplomaten Alastair Crooke sier her at krigen fra Russlands side også dreier seg om å gi Vesten en lærepenge, slik at Vesten skifter mentalitet overfor Russland og resten av verden. Men det er en hard omstilling for Vesten, kolonimaktene, som har vært vant til å være kongen på haugen i verdenssamfunnet i over 100 år.

Fra vel 22 minutter her:

Seinere samme dag:

Russland er isolert, en paristat, lyder det fra NATO-medier og politikere. Her taler Putin til ledere fra over 100 land som har kommet til årlige «St. Petersburg International Economic Forum» (SPIEF) og som applauderer gjentatte ganger under talen hans. Norske medier kommenterte talen, mens andre viste den i sin helhet. Det viser at norske medier ikke vil at vi skal se/høre talen. Her er den:

YouTube player

17. juni

Norske politikere har valfartet til Kiev etter Russlands invasjon og hver gang har de kommet tilbake med løfter om flere/tyngre våpen til regimet der. Nylig var Sør-Afrikas president der. Han ber både Russland og Ukraina om å trappe ned og finne en diplomatisk løsning.

Dette er grovt sett forskjellen på norske/vestlige ledere og de andre, også når det gjelder andre kriger, som USA/NATO/EU rutinemessig opprettholder i år etter år, tiår etter tiår. USAs krig mot Nord-Korea har de facto pågått i 73 år, med støtte fra Norge og norske medier.

Norske medier påsto ellers at Kiev ble bombardert av Russland mens utsendinger fra Sør-Afrika var der. En talsmann for sør-afrikanerne sa at han hverken så eller hørte noe slikt.

Seinere samme dag:

Den gruppen av mennesker som fortsatt er overbevist om at NATO/Ukraina vinner krigen er sannsynligvis mer eller mindre den samme som kun bruker antirussiske medier som NRK, TV 2, Aftenposten og VG, eventuelt deres forbilder i USA og UK: CNN. BBC osv. De samme mediene som villedet oss om krigene i Afghanistan, Irak, Libya og Syria, så og si alle norske/vestlige medier.

Det viktigste unntaket i Norge er steigan.no, som de prøver å skremme oss til ikke å bruke. Steigan.no som allerede i 2014 advarte om at Norge/NATOs politikk kunne føre til storkrig bør vi absolutt ikke benytte oss av, sier de.

Her den indiske diplomaten M. K. Bhadrakumar, oversatt av steigan.no:

«NATO forventet at de ukrainske styrkene på dette tidspunktet skulle ha klart å slå seg gjennom viktige russiske festningsverk. I virkeligheten sliter de med å komme i nærheten av de omfattende lagdelte festningsverkene, og i det desperate forsøket på å nå frem til dem tar ukrainerne enorme tap, fanget i minefelt og banket i stykker av russisk artilleri og missiler og de fryktede flerrolleangrepshelikoptrene kjent som Alligator».


Krigsdagbok del 67 – 8. til 13. juni 2023

Krigsdagbok del 66 – 1. til 7. juni 2023

Krigsdagbok del 65 – 27. til 31. mai 2023

Krigsdagbok del 64 – 24. til 26. mai 2023

Krigsdagbok del 63 – 20. til 23. mai 2023

Krigsdagbok del 62 – 12. til 19. mai 2023

Krigsdagbok del 61 – 4. til 11. mai 2023

Krigsdagbok del 60 – 30. april til 3. mai 2023

Krigsdagbok del 59 – 25. til 29. april 2023
Krigsdagbok del 58 – 19. til 23. april 2023
Krigsdagbok del 57 – 7. til 18. april 2023
Krigsdagbok del 56 – 1. til 6. april 2023
Krigsdagbok del 55 – 27. til 31. mars 2023
Krigsdagbok del 54 – 21. til 26. mars 2023
Krigsdagbok del 53 – 12. til 20. mars 2023
Krigsdagbok del 51 – 3. til 5. mars 2023
Krigsdagbok del 50 – 20. til 27. februar 2023
Krigsdagbok del 49 – 10. til 17. februar 2023
Krigsdagbok del 48 – 4. til 9. februar 2023
Krigsdagbok del 47 – 1. til 30. februar 2023
Krigsdagbok del 46 – 25. til 30. januar 2023
Krigsdagbok del 45 – 15. til 20. januar til 2023
Krigsdagbok del 44 – 6. til 14. januar 2023
Krigsdagbok del 43 – 30. desember 2022 til 5. januar 2023
Krigsdagbok del 42 – 16. til 25. desember 2022
Krigsdagbok del 41 – 12. til 13. desember 2022
Krigsdagbok del 40 – 2. til 11. desember 2022
Krigsdagbok del 39 – 22. november til 1. desember 2022
Krigsdagbok del 38 – 19. til 21. november 2022
Krigsdagbok del 37 – 1. til 15. november 2022
Krigsdagbok del 36 – 20. til 30. oktober 2022
Krigsdagbok del 35, 15. til 19. oktober 2022
Krigsdagbok del 34
Krigsdagbok del 33, 1. til 12. oktober 2022
Krigsdagbok del 32, 20. til 30. september 2022
Krigsdagbok del 31, 9. til 19. september 2022
Krigsdagbok del 30, 29. august til 8. september 2022
Krigsdagbok del 29, 21. til 28. august 2022
Krigsdagbok del 28, 7. til 18. august 2022
Krigsdagbok del 27, 28. juli til 6. august
Krigsdagbok del 26, 21. til 27. juli
Krigsdagbok del 25, 12. til 20. juli
Krigsdagbok del 24, 4. til 11. juli
Krigsdagbok del 23, 28. juni til 3. juli 2022
Krigsdagbok del 22, 15. til 26. juni 2022
Krigsdagbok del 21, 7. til 15. juni
Krigsdagbok del 20, 29. mai til 5. juni 2022
Krigsdagbok del 19, 23. til 28. mai 2022
Krigsdagbok del 18, 19. til 21. mai 2022
Krigsdagbok del 17, 11. til 18. mai 2022
Krigsdagbok del 16, 4. til 10. mai 2022
Krigsdagbok del 15, 3. mai 2022
Krigsdagbok del 14, 28. april til 2. mai 2022
Krigsdagbok del 13, 22. til 27. april 2022
Krigsdagbok del 12, 17. til 21. april 2022
Krigsdagbok del 11, 12. til 15. april 2022
Krigsdagbok del 10, 8. til 10. april 2022
Krigsdagbok del 9, 1. til 7. april 2022  
Krigsdagbok del 8, 26. til 31. mars 2022  
Krigsdagbok del 7, 22. til 25. mars 2022  
Krigsdagbok del 6, 16. til 20. mars 2022
Krigsdagbok del 5, 11. til 15. mars 2022
Krigsdagbok del 4, 7. til 10. mars 2022
Krigsdagbok del 3, 3. til 6. mars 2022
Krigsdagbok del 2, 28. februar – 2. mars 2022 
@Krigsdagbok

Forrige artikkelUkrainakrigen er i ferd med å bli verre
Neste artikkelFBI og ukrainsk etterretning planla sensur mot amerikanske journalister