Krigsdagbok del 11, 12. til 15. april 2022

0
Unmasking the superpower: Human rights destroyer Illustration: Xu Zihe/GT

Av Lars Birkelund.

Dette er ellevte del av min ‘krigsdagbok’, som er basert på daglige notater om utviklingen av krigen i Ukraina etter Russlands invasjon 24. februar, samt kommentarer om mediedekningen, tilbakeblikk og lignende.  

12. april  

Jeg vet at mange har opplevd lignende: I går fikk jeg SMS fra en venn som plutselig via SMS kalte meg fascist, der han også skrev at jeg er «tragisk, skremmende og frastøtende» og at han derfor ville bryte alle forbindelser (han har ikke villet prate med meg siden dette skjedde, til tross for flere forsøk. Han sa at han ikke orker og at han er «ferdig snakka».. 

Jeg svarte slik: 

«Hei. Jeg har vært mye opptatt etter at jeg prøvde å ringe deg i går, så jeg melder tilbake først nå.  

Det er trist at du oppfatter meg som du skriver i SMSen. Særlig fordi jeg alltid har likt deg og etter hvert har begynt å se på deg som en venn. Jeg satte særlig pris på at vi kunne snakke åpent om så mye.  

Ta corona-situasjonen, da var vi enige sjøl om vi var uenige. Enige om at man skulle respektere hverandres valg, uansett om man tok vaksinen eller ikke. Jeg forsto det sånn at det var samtaler med din datter som var viktige for deg når det gjaldt å ‘lande’ på det standpunktet. Men nå sa du at du anser deg som ‘ferdig snakka’ med meg. 

Jeg håper du ikke mener det helt bokstavelig og for alltid, for jeg tror en samtale kunne ha rydda opp i mye, som dine samtaler om coronaen med din datter. 

Krigen i Ukraina er heller ikke en svart/hvitt-sak. For det er skurker på begge sider. Men nå har vi igjen en lignende situasjon i det offentlige rom, bortsett fra at den er ti ganger verre. For enhver kritikk av Norge/NATOs politikk overfor Russland og Ukraina blir sett på som støtte til Russlands invasjon og til at man kan bli kalt for forræder, fascist, tilhenger av diktatur osv. Jeg har til og med fått voldstrusler. Vi har en nærmest totalitær situasjon i Norge nå, der det kreves at absolutt alle skal si det samme og der frykten råder. Som under coronaen.  «Enten er dere med oss eller så er dere med terroristene», som George Bush ble beryktet for da han presset andre land til å bli med på sine kriger. Nå har dette mer eller mindre blitt normalen i Norge.  

Ja, Russland og Putin fortjener kritikk. Men jeg kan ikke se at det å dyrke stadig mer hat mot Putin og Russland gjør verden til et bedre sted. For hat avler hat, som vold avler vold. Og bakom lurer faren for at det hele kan eskalere til en verdenskrig. Er det ikke ille nok med krig i Ukraina om det ikke skal eskalere til resten av Europa? Verden? 

Faktisk har jeg fordømt Russlands angrep på Ukraina helt fra begynnelsen av. Min første Facebook-post om det lød kort og godt sånn: ‘Jeg fordømmer Russlands angrep på Ukraina. Nå får man bare håpe at norske og andre myndigheter lar være å gjøre vondt verre med militær støtte til Ukrainas nazi-infiserte myndigheter’ (24. februar).  

Jeg har altså vært og er en talsmann for IKKE å sende flere våpen inn i krigen (NATO-land har gjort det i åtte år), da det bare forverrer og forlenger den, samt at det må være viktig å informere om hvem Norge støtter når regjering/storting sender våpen til Ukraina. For myndighetene der er faktisk nazi-infiserte. De setter opp statuer av nazister, indoktrinerer barna sine til å hate russere osv. Og dette har myndighetene der holdt på med i 8 år. Norske/vestlige myndigheter støtter altså slike myndigheter i Ukraina og har gjort det siden 2014, da de kom til makta ved et statskupp, som også ble støtta av norske/vestlige myndigheter. 

Jeg kan ikke se at min kritikk av denne politikken gjør meg til fascist. Tvert imot.  

Med håp om at det går an å gjenopprette de forbindelsene vi hadde. 

Vennlig hilsen Lars. 

Men denne ‘vennen’ føler fortsatt at han er ‘ferdig snakka» med meg. Det er lettere å hate enn å prate.  

Seinere samme dag: 

Emil Andre Erstad, som har gjort karriere som kommentator for Vårt Land, NRK og TV 2 etter at han skrev en artikkel med krigspropaganda mot Syria i 2021, skrev i en artikkel 7. april at han mener at vanlige russere har et stort ansvar. «Utan støtte frå vanlege russarar kunne Vladimir Putin aldri terrorisert den ukrainske befolkninga. Det russiske folket ber eit kollektivt ansvar for at diktaturet og overgrepa får halde fram». https://www.vl.no/meninger/kommentar/2022/04/07/vanlege-russarar-ber-eit-stort-ansvar/ 

Dette er det samme som å si at alle israelere har et kollektivt ansvar for Israels forbrytelser, alle nordmenn et ansvar for norske regjeringers forbrytelser mot land som Libya og Syria, alle i USA et ansvar for USAs endeløse rekke av kriger osv.  

Erstad begrunner det riktignok med at 83 prosent av «russarane støttar Putin». Men på Stortinget var det 100 % oppslutning om krigene mot Libya og Syria og nesten like stor oppslutning i norske redaksjoner. Omtrent like stor syntes oppslutningen i det norske folk å være. Så mange hoder, la oss si fire millioner, vil rulle i Norge også i Norge hvis Erstad får gjennomslag for sitt ‘prinsipp’, inkludert hans eget hode.  

Erstad ordlegger seg ellers på en måte som om han mener at grusomhet og bestialitet er noe typisk for russere. Vi snakker i så fall om rasisme. Han skriver riktignok til slutt: «Vanlege russarar skal ikkje bli stilt for krigsforbrytardomstolen i Haag, berre dei ansvarlege leiarane og dei som sjølv stod med handa på avtrekkaren. Men i oppgjerets time bør ingen gløyme ansvaret vanlege russarar hadde for at dei lét Putin herje».  

12. april ble han invitert til NRKs Dagsnytt 18. Dette mens svenske Kajsa Ekis Ekman fikk sparken fra Dagens ETC dagen etter at hun publiserte: «Varför accepteras Kyiv Independents nazistkopplingar»? Dette minner om hvordan Petter Nome fikk sparken fra NRKs Sommeråpent etter at han hadde protestert mot USAs krig mot Irak i 2003. https://steigan.no/2022/04/kajsa-ekis-ekman-sparket-fra-etc-na-skal-all-kritisk-journalistikk-knebles/    

Seinere samme dag: 

Rapporter om at Russland skal ha brukt kjemiske våpen i Mariupol når byen allerede er så godt som beseiret lyder ikke sannsynlig, men allikevel blir de publisert av NRK og andre. Det at Russland skal ha tatt til fange vestlige militære krigere har de imidlertid ikke sagt noe om. 

Seinere samme dag, Facebookpost av 13. april 2017:  

«Jens Stoltenberg, sekretær for USAs NATO, sier han ønsker et bedre forhold til Russland. Han spiller mao uskyldig. For han gjør det motsatte av hva han sier. Han krever at alle NATO-land må ruste opp, tar inn nok et land, Montenegro, i NATO, avholder stadig militærøvelser i nærheten av Russland og hyller USAs folkerettsstridige bombing av Syria i forrige uke. Ingen norske journalister konfronterer Stoltenberg med dette hykleriet. Så da får andre gjøre det».  

Denne Facebookposten fra 2017 er et typisk eksempel på hvordan NATO taler med to tunger, der de driver Russland fra skanse til skanse samtidig med at de påstår at de ønsker et bedre forhold til Russland. 

13. april  

«Ekspert tviler på at det er snakk om kjemiske våpen (…) – Jeg kan ikke tenke meg at Russland tør å gå til det skrittet. Motivet for å bruke kjemiske våpen er diskutabelt og tvilsomt fra russisk side, sier Tom Røseth til Aftenposten. Han er hovedlærer i etterretning ved Forsvarets høyskole. 

Røseth peker særlig på to grunner til at Russland vil unngå å bruke kjemiske våpen: Det vil føre til sterke reaksjoner fra Nato, og øker sannsynlighet for at Nato vil involvere seg mer. Først og fremst med militært materiell. Det vil distansere partnere som Kina og India».  

https://www.aftenposten.no/verden/i/Wj5jAj/det-paastaas-at-russland-har-brukt-kjemiske-vaapen-hva-vet-vi-saa-langt

14. april  

Kina har ikke glemt hvem som er verdens verstinger, nemlig land som Norge er alliert med:  

«USA forårsaker humanitære katastrofer rundt om i verden, dreper uskyldige sivile og skaper millioner av flyktninger. Siden den militære konflikten mellom Russland og Ukraina startet, har det internasjonale samfunnet blitt stadig mer bevisst på rollene USA og NATO har spilt bak krisen».  (13. April). https://www.globaltimes.cn/page/202204/1259260.shtml   

Seinere samme dag: 

«Andre politikere får nesten svare for seg, men jeg føler meg i alle fall mindre nysgjerrig, raus og ærlig enn da jeg ble valgt inn på Stortinget for litt over et halvt år siden. Så er spørsmålet hvor dårlig menneske jeg har blitt om fire eller kanskje til og med åtte år. Jeg frykter det verste» — Mímir Kristjánsson i Vårt Land, ifølge Klassekampen 13. april. 

Seinere samme dag: 

«Bernt Eide: – Jeg har vært medievitne til ganske mange kriger, og jeg har aldri vært med på noe liknende. Dette er en dekning vi bør forvente også i kommende kriger: For meg er dette den ideelle dekningen av angrep og overfall av sivile fra en krigsmakt. 

– Sammenliknet med hva? 

B. Eide: – La oss sammenlikne Mariupol med for eksempel Fallujah i Irak, to byer som er omtrent like store, og som begge ble utsatt for et massivt angrep med store sivile lidelser og tap. To ukrainske reportere har veldig mye av fortjenesten for at vi har bilder av krigshandlingene i Mariupol. Vi hadde ingen liknende reportere i Fallujah. Det var for farlig, og det vesle vi hadde, var veldig begrenset. Men jeg skulle ønske at de sivile i Fallujah ble vist innlevelsen og medfølelsen som ble vist i Mariupol (…) 

Det som gjør dette så nært for oss, tror jeg er at det er våre ‘venner’ som blir angrepet, og våre ‘fiender’ som angriper. I veldig mange kriger har det vært omvendt. Beskrivelsene i mediene blir veldig forskjellig: Tunge nasjonale medier går veldig, veldig sjelden mot sitt eget lands interesser». https://klassekampen.no/utgave/2022-04-13/vakthund-i-givakt 

Seinere samme dag: 

Reporter fra franske Le Figaro: Det er USA som styrer krigen. https://steigan.no/2022/04/reporter-fra-franske-le-figaro-det-er-usa-som-styrer-krigen/ 

Seinere samme dag: 

“Direktøren for Simon Wiesenthal-senteret i Israel har fordømt kanadiske tropper for å trene nynazistiske krigere i Ukraina, og sa at det var Ottawas ansvar å sørge for at slike ting ikke skjedde. Det kanadiske militæret nektet imidlertid for at de har plikt til å slutte med det». https://www.rt.com/news/553839-canada-ukraine-nazi-training/ 

15. april  

«CIA drev to store programmer som ikke bare hadde til hensikt å destabilisere Ukraina, men å nazifisere det med tilhengere av den ukrainske nazilederen Stepan Bandera under andre verdenskrig (…) Når vi analyserer de konkrete forholda i Ukraina, ser vi at det er USA med noen allierte europeiske land på laget, som har drevet fram og skapt den langvarige krigen i Ukraina. Det er en krig som tar sikte på å blodtappe Russland som forberedelse til den store krigen de ser for seg mot Kina. 

USA er i alvorlig krisa og prøver å holde på sitt hegemoni. Men mot det hegemoniske USA-systemet bryter det seg fram en multipolær verden. Russland, Kina, India og flere vokser fram i motsetning til USAs imperium».https://steigan.no/2022/04/den-er-sa-dialektisk-fin-at-den-nesten-ikke-kan-tenkes-endelig-kan-det-fores-krig-uten-at-freden-krenkes/ 

Seinere samme dag:  

I USA/NATOs Norge skilles det mellom snille bomber og slemme bomber. De snille her representert ved Israels stadige bombing av Syria, som skjer uten NATOs medier og politikere klager. https://news.antiwar.com/2022/04/14/israeli-airstrikes-hit-several-sites-around-damascus/ 

Seinere samme dag: 

Jeg fordømmer også Russlands invasjon. Men Ukraina har ført en antirussisk politikk i 8 år, med hjelp av USA/NATO/EU. Hvis Mexico hadde ført en sånn politikk overfor USA med hjelp av Russland ville USA ha invadert for flere år siden. 

Seinere samme dag: 

“After Biden finished his speech, he turned around and tried to shake hands with thin air and then wandered around looking confused” (kommentar på Twitter 14. april). https://twitter.com/FreeBeacon/status/1514691339639791629 

Er Biden senil eller lider han av alzheimer? Jeg vet ikke hva som er forskjellen på de to, men har forstått det sånn at begge (hvis det er forskjeller mellom dem) kommer snikende, at stunder med forvirring veksler med klarhet, til å begynne med, men at forvirringen gradvis tar over. 

I alle fall kunne man allerede under valgkampen i 2020 se at Biden var svekka både mentalt og psykisk sammenligna med da han var visepresident under Obama. Derfor var det mange som trakk sammenligninger med Sovjet-dinosaurene Andropov og Tsjernenko, som avløste Bresjnev med vel et års mellomrom etter hvert som de døde. Men allikevel var det altså Biden av alle som ble president i USA. 

Jeg går ut ifra at store deler av USAs befolkning syns at det er flaut at de har en sånn president, som russerne var flaue over Jeltsin især, samt at det må være mer og mer pinlig for medier og andre eliter at de ser seg nødt til å omtale denne mannen med respekt og lytte med det største alvor til det han sier. 

En annen video fra Det Hvite Hus 6. april, https://www.youtube.com/watch?v=QGRxVITBGOA  med Barack Obama og en mengde andre gjester, viser igjen Bidens glassaktige blikk og at ‘alle’ vil prate med Obama, men ‘ingen’ med USAs president! Både Obama og visepresident Kamala Harris står med ryggen til ‘presidenten’ som forgjeves prøver å fange deres oppmerksomhet.  

Det er en pinlig situasjon uansett hvem som blir utsatt for det. Men det at han som blir ansett for å være verdens mektigste mann blir utsatt for det fikk meg til å tenke at det forberedes et stille kupp mot ham. Det er i alle fall vanskelig å tenke seg at demokratene tar sjansen på å la ham stille som kandidat i 2024. 

Krigsdagbok, 24. til 27. februar 2022

Krigsdagbok del 2, 28. februar – 2. mars 2022 

Krigsdagbok del 3, 3. til 6. mars 2022

Krigsdagbok del 4, 7. til 10. mars 2022

Krigsdagbok del 5, 11. til 15. mars 2022 

Krigsdagbok del 6, 16. til 20. mars 2022

Krigsdagbok del 7, 22. til 25. mars 2022  

Krigsdagbok del 8, 26. til 31. mars 2022  

Krigsdagbok del 9, 1. til 7. april 2022  

Krigsdagbok del 10, 8. til 10. april 2022

@Krigsdagbok

Forrige artikkelDr. immunolog Charlotte Haug: – Mange ubesvarte spørsmål
Neste artikkelJimmy Dore: The Guardians faktaløse svertekampanje mot journalister