Krigsdagbok del 23, 28. juni til 3. juli 2022

0

Dette er del 23 av min ‘krigsdagbok’, som er basert på daglige notater om utviklingen av krigen i Ukraina etter Russlands invasjon 24. februar, samt kommentarer om mediedekningen, tilbakeblikk og lignende. 

Av Lars Birkelund.

28. juni

«Et klart flertall av finnene (70 prosent) vil ikke at regjeringen skal inngå kompromisser for å innfri Tyrkias krav for å slippe landet inn i Nato, viser en meningsmåling» (NTB/TV 2 27. juni).

Det er håp i hengende snøre. Dessuten betyr dette at finnene ikke kan være så veldig redde for Russland allikevel. For i så fall hadde de vel vært villige til å inngå kompromisser?

Det var en som sa at Tyrkia ønsker å gå ut av NATO. Jeg vet ikke hva han bygde det på. Men Tyrkia har i en årrekke oppført seg på en måte som etter manges mening kvalifiserer til utkastelse.

Men utkastelse skjer ikke, da foretar heller USA/NATO et statskupp for å sikre en regjering som fortsetter å danse etter deres pipe. I og med at Erdogan beskyldte USA for kuppforsøket i 2016 er det god grunn til å tro at det var slik. Det at forholdet mellom Tyrkia og USA/NATO ble dårligere etter dette OG at Tyrkias forhold til Russland ble bedre etter å ha vært svært dårlig et års tid, styrker teorien.

Det har blitt sagt at Russlands etterretning fikk et nyss om kuppet og varslet Erdogan akkurat i tide til å unngå at han ble kastet eller drept. I så fall er det klart at Erdogan har en takknemlighetsgjeld som har kommet Russland til gode siden 2016, vel og merke uten at Tyrkia har vært helt servile overfor Russland. De er for eksempel uenige om Syria, men har valgt å være ‘enige om at de er uenige’

Jeg tror i alle fall at Tyrkia prøver å utnytte den makta de har over hvorvidt Finland og Sverige skal bli medlemmer av NATO så langt det er mulig. Og siden Tyrkia ikke ser seg tjent med at Sverige og Finland blir medlemmer tror jeg Tyrkia vil holde på sitt veto, med mindre USA/NATO lyktes med et nytt statskupp i Tyrkia. Forøvrig har også Kroatia uttrykt at de er mot at Sverige og Finland skal bli NATO-medlemmer uten at det har ført til overskrifter i NATOs medier.

Seinere samme dag:

I det ene øyeblikket sier de at Russland vil tape krigen, i neste øyeblikk at Russland vil angripe flere land hvis de lykkes med å ta Ukraina. Men i 2008 trakk Russland seg ut av Georgia etter å ha invadert landet. Dette skjedde som reaksjon på at Georgia hadde angrepet Sør-Osettia og i den forbindelse drept ti russiske soldater. Russland kunne ha valgt å okkupere Georgia, men trakk seg altså ut igjen. Ukraina er naturligvis en annen sak, da Ukraina har ført krig for USA/NATO mot Russland siden 2014. 

29. juni

Når fascismen kommer tilbake vil den komme i form av antifascister, som Orwell sa. Stortinget har akseptert en avtale som medfører at «USA’s soldater får mulighed for at åbne ild mod civile i Norge».

Seinere samme dag:

«Et stort og voksende flertall av amerikanerne mener at USA går i feil retning, inkludert åtte av ti demokrater. 85 prosent av de spurte mener at landet er på feil spor, og 79 prosent beskriver økonomien som svak, ifølge målingen til Associated Press/NORC». 

Det er nok Putin som har skylda for dette også.

30. juni

«Svetlana Tikhanovskaja, ‘den hviterussiske opposisjonslederen’, som norske medier kaller henne, takker Norges utenriksminister for hjelpa med å forsøke å begå statskupp i Hviterussland. Man kan bare håpe at de ikke lykkes, for da kan det ende med krig, som i Ukraina. Men det bekymrer ikke Ine Eriksen Søreide, som er stolt av Norges bombing av Libya og som også fører krig mot Syria. Eller ‘hjelp’ som hun kaller det. Er det nok en krig du vil ha, Søreide»?

Dette Facebook-minnet fra denne datoen i fjor var også en påminnelse om at USA/NATO/EUs politikk overfor Hviterussland er del av krigen mot Russland, da den siden 2020 har gått ut å pøse milliarder av dollar, euro og kroner inn et forsøk på å styrte landets president Aleksandr Lukasjenko og erstatte ham med en marionett. Det var som kjent det, å skaffe marionetter, USA/NATO/EU gjorde med sin støtte til statskuppet i Ukraina i 2014, det som førte til et opprør i Øst-Ukraina og i løpet av få måneder krig. USA/NATO/EUs politikk vil sannsynligvis føre til krig i Hviterussland også, hvis den skulle lykkes. For USA/NATO/EU kan bruke en krig i Hviterussland mot Russland på samme måte som de bruker krigen i Ukraina mot Russland.

Ine Eriksen Søreides yndling, som også er yndlingen til dagens regjering og storting, heter som kjent Svetlana Tikhanovskaja. Norske politikere og mediene deres prøver, bevist eller ikke, å lure oss til å tro at hviterusserne vil ha en president som oppfordrer til sabotasje og sanksjoner mot landet deres. Derfor har de ikke fortalt om meningsmålinger som viser at kun 4 % av hviterusserne vil ha henne til president, omtalt i denne artikkelen: Bare fire prosent av hviterusserne vil ha Norges kandidat som president

Seinere samme dag:

«Russland har anklaget Norge for brudd på Svalbard-traktaten, ved å nekte Russland å levere varer til gruvene på Spitsbergen» (Steigan.no).

Norge har i sannhet farlige politikere. Ikke bare for libyere, syrere og andre utlendinger. Også for norske kvinner og menn. Som når de, stikk i strid med et prinsipp fra 1959, sender våpen til krig mot det landet som først anerkjente Norges sjølstendighet fra Sverige, og som frigjorde Øst-Finnmark. Og som når de nylig brøt Svalbardtraktaten. I alle fall er det sånn Russland ser på saken.

Seinere samme dag:

USA har siden 2014 hatt i alle fall flere hundre militære i Ukraina, så dette kom ikke som noe sjokk.  Av Caitlin Johnstone, oversatt av Steigan.no:

«The New York Times rapporterer at i Ukraina kryr det av spesialstyrker og spioner fra USA og dets allierte, noe som ser ut til å motsi tidligere rapporter om at det amerikanske etterretningskartellet har problemer med å få informasjon om hva som skjer på bakken i Ukraina. Dette vil selvsagt også sette den siste spikeren i kisten for påstanden om at dette ikke er en amerikansk proxy-krig».

1. juli

Kurderne og NATO.

Jeg har mange ganger kritisert det at kurdiske grupperinger har benyttet USA/NATO/Norges kriger mot Irak og Syria til å skaffe seg sjølstyre i oljerike områder i disse landene. Dette kan sees på som en slags belønning fra USA/NATO/Norge for at kurdere hjalp dem i disse krigene. Jeg er videre overbevist om at forherligelsen av kurdere som vi har sett i Norge delvis stammer nettopp fra det faktum at disse kurdiske grupperinger har vært hjelpsomme for ‘oss’ (ikke for Irak og Syria).

Dermed ikke sagt at kurdere er verken verre eller bedre enn andre folkegrupper. De har vel i bunn og grunn bare benytta seg av muligheter som oppsto, som andre ville ha gjort. Det jeg skriver gjelder dessuten bare en del av kurderne.

En annen del av forherligelsen har gått ut på å overdrive kurdiske gruppers (og USA/NATOs) betydning for den såkalte krigen mot IS, en krig som NATO-land ikke tok mer alvorlig enn at de tillot at titusenvis, om ikke hundretusenvis av IS-folk med våpen og andre forsyninger tok seg inn i Syria via NATO-landet Tyrkia. Faktum er at det først var da Russland gikk inn i krigen i Syria, grunnet Syrias invitasjon, at IS måtte trekke seg tilbake. Inntil da hadde IS kun ekspandert i Syria. Men allikevel er det IS og USA/NATO som tar æren for såkalt å ha bekjempet IS (sammen med kurderne).

Men nå har altså NATO kastet kurderne under bussen for at Sverige og Finland kan bli medlemmer. Det er nok en bekreftelse på hvor halvhjertet, i beste fall, USA/NATOs kamp mot IS er og hvor upålitelige de er som er allierte. Det viser også hvor langt NATO er villig å gå for at alliansen skal vokse, vokse, vokse. NATO er imperialisme.

I denne boka har forøvrig kurderne i Syria og den såkalte krigen mot IS fått hvert sitt kapittel.

2. juli

“History will judge the United States and its allies with abundant harshness for its foolish policy on Ukraine” – John Mearsheimer

Les John Maersheimer: The Causes and Consequences of the Ukraine Crisis

Seinere samme dag:

«Belarus’ president Aleksandr Lukasjenko hevder at hans militære styrker har skutt ned raketter avfyrt fra Ukraina inn i belarusisk territorium» (ABC nyheter).

Har Ukraina gjort noe så dumt? Vel, jeg minner om at USA/NATO/EUs yndling, Svetlana Tikhanovskaja, den såkalte hviterussiske opposisjonslederen, har oppfordret til sabotasje inne i Hviterussland. Det samme har Ukraina. Så man kan ikke se bort fra at de også har sendt raketter inn i Hviterussland.

 3. juli

“At least four people have been killed in Belgorod overnight in what appears to be the worst-ever shelling of Russian territory by Ukraine”. Dette var hva USA lovte at Ukraina ikke skulle gjøre da de ga Ukraina våpen. https://www.rt.com/russia/558279-belgorod-shelling-ballistic-missiles/

Seinere samme dag:

28 % av befolkningen i USA sier i ny måling at det kan bli nødvendig å ta til våpen mot egen regjering, mens 49 % sier at de mer og mer føler seg som fremmede i eget land og 56 % sier at regjeringen er «korrupt og ‘rigget’ mot vanlige folk (everyday people like me)».


Krigsdagbok del 22, 15. til 26. juni 2022

Krigsdagbok del 21, 7. til 15. juni

Krigsdagbok del 20, 29. mai til 5. juni 2022

Krigsdagbok del 19, 23. til 28. mai 2022

Krigsdagbok del 18, 19. til 21. mai 2022

Krigsdagbok del 17, 11. til 18. mai 2022

Krigsdagbok del 16, 4. til 10. mai 2022

Krigsdagbok, 24. til 27. februar 2022

Krigsdagbok del 2, 28. februar – 2. mars 2022 

Krigsdagbok del 3, 3. til 6. mars 2022

Krigsdagbok del 4, 7. til 10. mars 2022

Krigsdagbok del 5, 11. til 15. mars 2022 

Krigsdagbok del 6, 16. til 20. mars 2022

Krigsdagbok del 7, 22. til 25. mars 2022  

Krigsdagbok del 8, 26. til 31. mars 2022  

Krigsdagbok del 9, 1. til 7. april 2022  

Krigsdagbok del 10, 8. til 10. april 2022

Krigsdagbok del 11, 12. til 15. april 2022

Krigsdagbok del 12, 17. til 21. april 2022

Krigsdagbok del 13, 22. til 27. april 2022

Krigsdagbok del 14, 28. april til 2. mai 2022

Krigsdagbok del 15, 3. mai 2022

@Krigsdagbok

Forrige artikkel‘Samarkand-ånden’ skal drives av de ‘ansvarlige kreftene’ Russland og Kina
Neste artikkelSkysåing – blir det for tørt, da lager vi bare litt regn