Krigsdagbok del 13, 22. til 27. april 2022

0

Dette er trettende del av min ‘krigsdagbok’, som er basert på daglige notater om utviklingen av krigen i Ukraina etter Russlands invasjon 24. februar, samt kommentarer om mediedekningen, tilbakeblikk og lignende.

Av Lars Birkelund.

22. april

«Det er en hatsk stemning i landet nå som jeg aldri har opplevd maken til» – Facebook-venn.

Seinere samme dag:

Det hadde etter min mening både vært modigere, mer taktisk og mer etisk hvis Rødt hadde stått opp for ytringsfriheten i steden for å slå seg med i mobben mot Steigan. Rødt velger den enkle og brede vei, den feige taktikken, for kortsiktig gevinst, som her dreier seg om å gi etter for øvrigheta i USA/NATO/Norge, som ønsker å svekke alle alternativer til NATO-mediene, i dette tilfellet Norges mest konsekvent anti-imperialistiske medie Steigan.no. Jeg tror Rødt hadde vunnet på å være rakrygget i steden for å opptre som opportunistiske sveklinger, som besteborgere.

23. april

I dagens KK forteller journalisten Kajsa Ekis Ekman om hvorfor hun nylig fikk sparken og om vilkårene for journalister i Sverige:

«Egentlig handler det om at jeg siden krigens begynnelse har skrevet flere tekster hvor jeg kritiserer at Sverige er på vei inn i Nato, og den ukritiske holdningen mediene har til nyheter fra Ukraina (…) Det største problemet er at det setter skrekk i andre journalister. Jeg blir kontaktet av journalister som ikke vet hva de tør si, skrive eller mene. Det er veldig farlig å si at man kan få sparken for å krysse en linje, uten å si hvor linja går. Da må journalistene selvsensurere seg for å være trygge (…) Om man utvikler en kultur bygd på skrekk, som vi begynner å få nå, får du intellektuelle og journalister som bare skriver det som allerede er akseptert. Ta Nato-debatten i Sverige som eksempel. Det finnes nesten ingen debatt, og alle som skal skrive noe kritisk om Nato, starter med lange utlegninger om hvordan de alltid har hatet Putin av frykt for å bli stemplet (…) Veldig få orker å mene noe kritisk hvis det betyr at man ikke har noen jobb og blir støtt ut sosialt».

Ekis fikk sparken uten at norske ‘journalister’ har sagt et ord til forsvar for henne. Ingen av dem har kritisert oppsigelsen (bortsett fra Steigan.no og til en viss grad Klassekampen). Enten fordi de støtter oppsigelsen eller fordi de er feige krek av den typen Ekis beskriver. Eller, for å være snillere: de skaffer seg et levebrød for seg sjøl og sin familie, som en venn i mediebransjen sa. Intet galt med det, men da må de også slutte å kalle det journalistikk, svarte jeg.

24. april

Det er en stedfortrederkrig,som også Norge har vært involvert i siden 2014. Men NATO-mediene snakker kun om krigen mellom Russland og Ukraina. Steigan.no har derimot fokus på at det er en stedfortrederkrig og det er naturligvis derfor mediet blir beskyldt for å spre russisk propaganda, samt at det foregår en kampanje for å skremme folk til ikke å bruke mediet.

«Leon Panetta, tidligere direktør for CIA (2009–11) og forsvarssminister (2011–13) under Barack Obama-administrasjonen, erklærte i midten av mars med hensyn til Washingtons rolle i krigen:

‘Den eneste måten å i utgangspunktet håndtere Putin på akkurat nå er å fordoble vår egen innsats. Hvilket betyr å gi så mye militærhjelp som nødvendig til ukrainerne slik at de kan fortsette kampen mot russerne… Vi er engasjert i en konflikt her. Det er en stedfortrederkrig med Russland enten vi sier det eller ikke. Det er faktisk det som skjer. Og av den grunn må vi være sikre på at vi gir så mye våpen som mulig… Ikke tvil på det, diplomati kommer ingen vei med mindre vi har innflytelse. Og måten du får innflytelse på er ved å ærlig talt gå inn og drepe russere. Det er det ukrainerne må gjøre. Vi må fortsette krigsinnsatsen… Fordi dette er et maktspill. («USA er i en proxy-krig med Russland,» Bloomberg , 17. mars 2022)’».

Seinere samme dag:

Jonas Gahr Støre på Twitter 28. februar 2014, seks dager etter det USA/NATO/EU-støttede kuppet i Ukraina og på et tidspunkt da det var et gryende opprør i Donbass: «Klokt at flertallet i NATO sto i mot Bush i 2008 og ikke tok Ukraina inn i NATO». Han skjønte det da, men ikke nå?

https://twitter.com/jonasgahrstore/status/439338500237066240

Seinere samme dag:

Beskyld dine fiender for det du sjøl gjør.

NRK anklagde i dag myndighetene i Russland for at de har «laget en video der landets skoleelever blir forklart hvordan konflikten i Ukraina skal forstås». Men NRK er ikke noe bedre. For akkurat det gjorde også NRK Super, som er rettet mot barn, med propaganda som skulle legitimere Norges bombing av Libya, der det var viktig å understreke at Gaddafi er stygg og slem. Dette i et innslag fra 25. mars 2011. https://www.nrk.no/video/supernytt-libyabarn_33906

Alt blir bedre når Gaddafi blir fjernet påsto NRK Super 24. august samme år:  https://www.nrk.no/video/supernytt-libya-videre_44720

 25. april

«Åtte av ti nordmenn vil gi mer våpen til Ukraina» – NTB.  Hadde så mange som 8 av 10 nordmenn sagt det hvis norske medier hadde informert ordentlig om krigen? Neppe. 8 av 10 er forøvrig det samme antallet som sier at de er fornøyd med medienes dekning av krigen.

27. april

Marielle Leraand på Facebook:

«Det er nesten så jeg må le.

Her har USA og Vesten leda an i sanksjoner mot Russland.

ALT som har den minste odør av noe russisk skal sanksjoneres.

Idrettsutøvere utestenges på kollektiv basis, russiske forfattere fjernes fra bibliotekene og butikkhyllene, russiske varer fins ikke lenger i hyllene våre, eller en vare som bare tilfeldigvis har et russisk-assosiert navn.

EU sørger for at Europas innbyggere ikke skal få tilgang til russiske nyhetskanaler, som Russia Today og Sputnik News, for å «beskytte sine innbyggere mot russisk propaganda».

ALT russisk som kunne forsøple våre kropper og sinn skal være utenfor vår rekkevidde.

Foruten gass da.

For den trenger Europa.

DEN vil Europa ikke slutte å kjøpe i «protest» mot krigen.

Klokka 08 onsdag morgen norsk tid, stengte nemlig den russiske gassgiganten Gazprom kranene for Bulgaria og Polen.

Årsaken er ifølge selskapet at de to landene ikke betaler for gassen i rubler, slik Russland krever. (Dette melder Dagbladet).

Og når Russland stenger gass-krana til Bulgaria og Polen, så blir det et ramaskrik.

Europakommisjonens president Ursula von der Leyen kaller det Russland bedriver nå som «utpressing».

– Gazproms kunngjøring om at de stanser gassleveransene til kunder i Europa er et nytt forsøk fra Russland på å bedrive utpressing med gass som instrument. Dette er urimelig og uakseptabelt, sier hun i en uttalelse.

«urimelig og uakseptabelt»?

Hva med at det er «urimelig og uakseptabelt» å straffe hele det russiske folk for Ukraina-krigen?

Og ikke kom med den: sanksjonene er ment å ramme «den russiske økonomien». Eller «oligarkene»…

Oligarkene har i alle fall fremdeles til salt i grøten, for å si det sånn.

Og når det gjelder gass:

Det er da NETTOPP salget av gass som finansierer denne krigen i Ukraina!

Men når EU ikke får dette krigsfinansierende brenselet; da skal vi altså leve oss inn i dette og kalle det «utpressing»?

Hva med å kalle en spade for en spade og si: dette er det totale hykleri»!

Seinere samme dag:

Vær på vakt når mediene påstår at en organisasjon er uavhengig, da det ofte er noe de sier kun for å gi mer tyngde til en påstand de fremmer. Som i dag da NRKs Eline Buvarp Aardal sa «den uavhengige organisasjonen» om Freedom House, som tvert i mot er avhengig av USA, en «U.S. government funded organization», ifølge Wikipedia.

Like etterpå sa Aardal «den anerkjente historieprofessoren og Ukraina-eksperten» om Tim Snyder. Ja, han er anerkjent blant russofober/NATO-tilhengere.

Seinere samme dag:

«URIX dykker ned i autoritære strømninger i Øst Europa». Men ikke i det nazi-infiserte Ukraina. Bare i Russland, Hviterussland, Ungarn og Polen.


Krigsdagbok, 24. til 27. februar 2022

Krigsdagbok del 2, 28. februar – 2. mars 2022 

Krigsdagbok del 3, 3. til 6. mars 2022

Krigsdagbok del 4, 7. til 10. mars 2022

Krigsdagbok del 5, 11. til 15. mars 2022 

Krigsdagbok del 6, 16. til 20. mars 2022

Krigsdagbok del 7, 22. til 25. mars 2022  

Krigsdagbok del 8, 26. til 31. mars 2022  

Krigsdagbok del 9, 1. til 7. april 2022  

Krigsdagbok del 10, 8. til 10. april 2022

Krigsdagbok del 11, 12. til 15. april 2022

Krigsdagbok del 12, 17. til 21. april 2022

@Krigsdagbok

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelÅsiktstaket sänks i Norge
Neste artikkelVed å gjøre Kina til fiende, truer NATO verdensfreden