Krigsdagbok del 9, 1. til 7. april 2022  

0

Av Lars Birkelund.

1. april.  

«Volodymyr Zelensky ga flere høytstående ukrainske generaler sparken under sin tale natt til fredag 1. april. Presidenten kalte generalene for forrædere».  

I USA/NATOs Norge er sånt kun russisk propaganda inntil et av NATOs egne medier har sagt det. Her Dagbladet. Faktum er at en relativt stor del av befolkningen i Ukraina er Russland-vennlig eller likegyldige til om det er ukrainere eller russere som styrer over dem. Slike har nok stort sett blitt rensket ut fra militæret i Ukraina de siste 8 åra. Men det finnes alltid noen som i det minste er ambivalente. 

2. april  

«Det sies med god grunn at sannheten er det første offeret i enn krig. Men det betyr ikke at alt som sies før og under en krig er løgn, heller ikke alt av det som kalles russisk propaganda. Deler av den russiske propagandaen av i dag bekreftes, som vist her, av hva NRK sa i 2013 og 2014».

Les: Under lupen: Dagsrevyens Ukraina-dekning 2013/14 

Seinere samme dag, tilbakeblikk på Facebook-post fra 23. februar 2014:  

Så har en ukrainsk president igjen blitt avsatt gjennom et statskupp. Ja, den samme som sist, faktisk. For det skjedde også for ti år siden, skjønt da uten (større) blodsutgytelser.  

Uansett hva man mener om Janukovitsj så kan det ikke være bra for et land å skifte regjering på denne måten. «Seierherrene» har dessuten mottatt hjelp fra utlandet, og da særlig USA og EU. Er det ikke quislinger man kaller slike? Vær i alle fall sikker på at omtrent halvparten av ukrainerne tenker sånn nå. Så hva vil være til hinder for at noen av dem om et år eller to eller fem, bitre etter det som har hendt, foretar et kontrakupp, evt med hjelp av Russland?  

Kuppmakerne har satt en uhyggelig presedens som kan slå tilbake på dem sjøl. 

Seinere samme dag: 

«Ønsker USA/NATO/EU en krig med Russland? I så fall gjør de alle de rette tingene» – Nigel Farage i 2014.  

Det er mer og mer åpenbart at ledende krefter i Vesten ønsket det og at de har ført den krigen med hjelp av Ukraina siden 2014, antagelig med et håp om at den ikke skulle eskalere for mye (håper jeg). Kun tilstrekkelig til å uskadeliggjøre Russland. Men hvilke land lar seg ødelegge frivillig? https://www.youtube.com/watch?v=9uNsXEu8ljM 

Seinere samme dag: 

«Kinesiske toppledere er ikke dumme. De vet utmerket godt at USA mener det som står i deres siste strategiske oppdatering, nemlig at USAs ultimate mål ikke er Russland, men Kina».  

Kina vet altså at USA/NATO vil gå til krig mot dem hvis de først klarer å uskadeliggjøre Russland, på samme måte som Iran vet at de er neste mål hvis USA/NATO/Israel klarer å ødelegge Syria.  

«Derfor ble da også Russlands utenriksminister Sergej Lavrov mottatt med de vanlige æresbevisningene da han deltok på møtet mellom Afghanistans naboland i byen Tunxi i Kinas Anhui-provins (…) 

Når man på denne måten går under overflaten i dette diplomatiske dokumentet, og ser på det faktiske innholdet i det Kina og Russland har erklært seg enige om, så er det intet mindre enn epokegjørende. De erklærer at de endelig rister av seg det åket som den vestlige imperialismen har lagt også på dem. De vil ikke bare slutte å la seg undertrykke av sanksjoner eller trusler. De vil møte begge deler med et sammenhengende alternativ, en ny verdensorden basert på likhet og gjensidig respekt mellom nasjoner, og dette vil bli fylt av økonomisk, politisk, sosialt og militært innhold. For Vesten kan det virke uforståelig, men for flertallet av folkene i Asia, Afrika og Latin-Amerika, det vil si det overveldende flertallet av menneskeheten, vil det virke både attraktivt og gi håp. 

Krigen i Ukraina og Vestens forsøk på å ødelegge Russland økonomisk og sosialt har ikke gjort dette mindre viktig, ei heller for Kina. Og både i Beijing og Moskva er man samstemte om å bryte med USAs hegemoni og skape en multipolar verden». 

Les: Vestens drøm om å slå en kile mellom Russland og Kina løser seg opp i varm luft

3. april. 

«Kommer rett fra debattmøte om Ukraina/Russland i regi av Le Monde diplomatique og må si at hvis de som talte på vegne av Ukraina er representative for ukrainerne så lover det ikke bra for Ukraina. De kaller seg riktignok demokrater. Men de forsvarer Ukrainas nåværende forbud mot russiske medier og var lite interessert i å høre på hva andre hadde å si. Da pratet de med hverandre eller lo hånlig» (min Facebook-post 3. April 2014).  

Seinere samme dag:  

La dere merke til hvordan Dagsrevyen propaganderte mot Orban og hans valgseier i dag? De misliker at han ikke støtter krigen mot Russland og han har dessuten vært ‘slem gutt’ overfor EU og IMF i mange år. Her en artikkel fra 2010 som antagelig viser viktige grunner til at vestlige medier og eliter misliker ham: 

«Ungarn går videre med planene om en kontroversiell ny bankskatt, til tross for kritikk fra IMF og EU. Kritikken fra Det internasjonale pengefondet (IMF) og EU går på at skatten kan ramme investeringer og veksten i den fortsatt sårbare ungarske økonomien, skriver nyhetsbyrået AFP. 

Ungarns parlament stemte for skatten med et klart flertall. 301 parlamentsmedlemmer stemte ja, 12 nei og ett medlem lot være å stemme».  https://www.nrk.no/urix/ungarn-vedtar-omstridt-finansskatt-1.7220811

EU og IMF er naturligvis forbanna fordi Orban har lyktes med den økonomiske politikken uten å følge deres politikk. Den øvrige politikken kan sjølsagt diskuteres, men dette synes utvilsomt.https://www.facebook.com/lars.birkelund.7/posts/10158412605135952 

5. april 

«Krever nye sanksjoner etter drapene i Butsja» (NRK). Politikere i Norge og andre NATO-land aner ikke hvem som har begått drapene, men har allerede bestemt seg for hvem det var, etter to dager. Slik var det også da de støttet bombing av Syria basert på det som etter alt å dømme var løgner om at Syrias regjeringshær hadde brukt kjemiske våpen. De såkalte bevisene kom lenge etterpå.  

Det juges aldri så mye som under krig og nå står det mer på spill enn kanskje noen gang siden andre verdenskrig. Ja, krigen mellom Ukraina og Russland er på sett og vis en verdenskrig, hovedsakelig med økonomiske våpen utenfor Ukraina, med sanksjoner som skal være de kraftigste noensinne i verdenshistorien. Dollar-hegemoniet har blitt redusert og NATO-landene presser og truer, blant annet av den grunnen, andre land til å bli med på krigen mot Russland. DET er nok den viktigste årsaken til at de er misfornøyde med at Orban vant valget i Ungarn, da han ikke lar seg presse så lett. 

Ukrainas myndigheter har i flere uker prøvd å få USA/NATO til å innføre flyforbudssone. Vi vet at de ikke har noen skrupler når det gjelder å få denne krigen til å spre seg. Så det som har skjedd i Butsja KAN være en provokasjon som har til hensikt å få USA/NATO til å innføre såkalt flyforbudssone eller i det minste få dem til å sende flere våpen og eventuelt soldater. De som lå døde i gatene som vi så på Dagsrevyen KAN være ukrainere som har blitt skutt av ukrainske myndigheter for forræderi. Og vi vet at NATO-mediene heller forteller om russiske overgrep enn om at overgrepene KAN ha vært falsk flagg-operasjoner.  

I 2003 fikk Petter Nome sparken fra NRKs Sommeråpent fordi han protesterte mot USAs krig mot Irak. I dag ville antagelig det tilsvarende ha skjedd hvis en kjent NRK-profil hadde protestert mot USA, Norge og andre lands deltagelse i proxy og hybrid-krigen mot Russland.  

Seinere samme dag: 

NRK tar sin rolle som propagandist for NATO på alvor. De hyller politikere som de knapt ville ha tatt i med ildtang hvis de hadde vært norske og/eller NATO-motstandere.  

Péter Márki-Zay, som var utfordreren til Viktor Orban under presidentvalget i Ungarn 3. april, er tilsynelatende ikke blant de mest ekstreme. Men han er ifølge Wikipedia en «right-wing Christian» og skal ha tatt til orde for at Ungarn skal bli et skatteparadis, samt at han er motstander av å heve minstelønnen. Han har sagt at det er i Fidesz, Orbans parti, at det befinner seg flest homofile. På den andre siden kritiserer han Orban for å være homofob. Orban skal også ha blitt bøtelagt for å ha kommet med falske vitnesbyrd.  

Men dette tier NRK og de andre NATO-mediene om. Årsakene til at de liker ham er sjølsagt noe annet: at han er tilhenger av sterkere tilknytning til NATO og EU. «Márki-Zay supports increased European integration including introducing the euro currency and joining the European Public Prosecutor’s Office, as well as being in favour of Hungary remaining in NATO”. 

Her ser vi antagelig den viktigste årsaken til at NATO-mediene er misfornøyde med at Viktor Orbán ble gjenvalgt som statsminister. Og denne gangen legger de ikke en gang skjul på hvorfor de er misfornøyde, med formuleringer som 1. «Ungarns statsminister Viktor Orban blir skulda for å ha eit nært forhold til Russlands president Vladimir Putin» (Roger Sevrin Bruland 3. april). Som om det er noe kriminelt i seg sjøl. Det er i prinsippet ikke verre å ha et nært forhold til Russland enn til USA. Heller ikke etter det som har skjedd siden 24. februar.  

2. «Vinner Marki-Zay vil EU stå enda meir samla mot Russland. Vinner Viktor Orban vil Putin framleis ha ein ven i EU, meiner opposisjonen». Putin/Russland skal altså ikke ha venner i EU, mener NRK. Det er det sikkert mange i Norge som er enige i. Men det er jo ingen nøytral holdning NRK viser her. 

3. «Opposisjonen har samla seg rundt Peter Marki-Zay. Vinner han valet lovar han å gje full støtte til Nato og sanksjonane».    

NATO-medienes negative portrettering av Orban i over ti år skyldes altså for det meste at han ikke er like NATO og EU-servil som Norge og de fleste andre NATO/EU-land, fordi han ikke har vært like villig til å delta i USA/NATO/EUs kriger (og derfor heller ikke har vært villig til å ta imot så mange flyktninger fra disse krigene, som Ungarn ikke har ansvar for) og nå fordi han ikke marsjerer i takt med norske og andre vestlige ledere i den 8 år lange hybridkrigen mot Russland. Krigen oppsto slett ikke 24. februar.  

Jeg minner om at 85 % av verdens befolkning ikke er med på sanksjonene, eller den økonomiske krigføringen mot Russland, enten fordi de ønsker å være nøytrale til krigen eller fordi de støtter Russland. Norske kvinner og menn er blant resten, dvs blant de 15 % av verdens befolkning, har norske politikere bestemt, som er del av denne krigføringen mot Russland. Dvs det er USA/NATO/EU som har bestemt det for dem. 

Dette er altså en kommentar til mediedekningen av Ungarn og Orban. Jeg tar ikke stilling til om han er en bra president eller ikke. Men ungarerne syns åpenbart det. Og det må vel være det som teller, hvis demokrati fortsatt betyr noe? 

Seinere samme dag: 

Hva hadde skjedd hvis vestlige medier og myndigheter hadde dyrket hat mot (Vest) Tyskland etter andre verdenskrig i steden for å være forsonende med dem? Det tok ikke mer enn to år før de tok det kommende Vest-Tyskland inn i varmen.  

Paradokset er at de i steden begynte å dyrke hat mot Russland, som frigjorde hele Øst-Europa samt Øst-Finnmark fra Hitler, noe de fortsetter med den dag i dag.  

Ja, i dag kan man si at det er større grunn til Russland-hat enn for to måneder siden. Men det kan også argumenteres for at krigen i Ukraina, som begynte for 8 år siden, er en følge av antirussisk propaganda, ikke minst i Ukraina, NATO-utvidelser mm. «Stalintidens terror på 30-tallet (i Ukraina) skapte grobunn for et intenst hat mot russerne som holdes ved like den dag i dag» – Hans-Wilhelm Steinfeld i 2004. Ukrainere dyrket altså hat mot Russland også da, i steden for å søke forsoning.  

6. april  

NRK er ikke Norges rikskringkaster, men NATOs rikskringkaster, ved nesten daglig å stille opp med sine mikrofoner og kameraer foran NATOs ‘sjef’ og sånne som ønsker å sende våpen til Ukraina, innføre såkalt flyforbudssone osv. Ja, det er en spesiell situasjon nå. Men slik var det også før Russlands høyst kritikkverdige invasjon av Ukraina og før Jens ble ‘sjef’.  

Dagens URIX var en hyllest til Ukrainas motstand mot invasjonen. Men NRK var aldri i nærheten av å hylle de som kjempet mot USA/NATO/Norges kriger mot Afghanistan, Libya og Syria. Tvert imot, det var kriger de støttet, med en dekning som lurte mange til å tro at krigene var gode og at Norge/NATOs bomber var snille.  

Dagens URIX inneholdt også historisk revisjonisme. For i 2013/14 rapporterte NRK om voldelige opptøyer i Kiev, i dag påsto Eline Buvarp Aardal at «tre måneder med fredelige demonstrasjoner endte i dødelig vold». I virkeligheten var det vold fra begge sider i nesten hele denne perioden. De som tviler må gjerne vende tilbake til Dagsrevyens dekning i denne perioden eller lese denne oppsummeringen av dekningen: https://steigan.no/2022/04/under-lupen-dagsrevyens-ukraina-dekning-2013-14/   

7. april:  

De som kommenterer Russlands invasjon av Ukraina i norske mainstream-medier baserer sine analyser på at Russland hadde som mål å ta hele Ukraina og konkluderer derfor med at Russland har mislyktes fordi Russland har trukket seg tilbake fra blant annet Kiev. Men hvordan kan de vite det når de ikke har kjennskap til planene for invasjonen?  

Scott Ritter, som i går ble sletta fra Twitter, og oberst Douglas Macgregor er blant de som mener at det aldri var Russlands plan, at planen med å bevege seg mot Kiev snarere var å binde ukrainske styrker der for at det skulle bli lettere å ta områder i øst og sørøst, der det dessuten er en mer vennlig innstilt befolkning. Nå virker det som om NATOs ‘eksperter’ i Norge også har kommet til den konklusjonen. I alle fall snakker de om at Russland konsentrerer seg om øst.  

YouTube player

Seinere samme dag:  

Audun Lysbakken, som også ivret for krigene mot Libya og Syria, fikk det som han ville også i denne saken (han fikk overtalt SV til å støtte våpenforsendelser til Ukraina). https://www.facebook.com/photo/?fbid=10158417425215952&set=a.406405765951 

Seinere samme dag:  

Jeg har sagt det før og sier det igjen: hvis NRK Nyheter, TV 2 Nyheter, Aftenposten og andre NATO-medier hadde vist nærbilder og videoer fra Norge/NATOs kriger i Libya og Syria, intervjuet libyere og syrere som kaster sine forbannelser over de norske/vestlige lederne som bombet dem osv så hadde Ola og Kari Nordman hata Jens Stoltenberg, Jonas Gahr Støre og Barack Obama like mye som de hater Putin. I denne artikkelen sier NRK-veteranen Tomm Kristiansen, nå pensjonist, nesten det samme: 

«I Libya deltok Norge i 2011 med 588 bombeslipp. 72 sivile ble drept, ifølge Human Rights Watch. Hva som skjedde vet vi ikke, for fotografene var sendt ut av landet. Vi har ikke sett småjenta som ble matet av sin mor utenfor huset, og så var alt slutt. Vi ble aldri kjent med bonden som pløyde sin arme jord, guttungene på moped som ble blåst i lufta. Hadde vi sett de bildene, ville Jens Stoltenberg og Jonas Gahr Støre måttet svare uhyrligheter de nå anklager Russland for». https://www.vl.no/meninger/verdidebatt/2022/04/06/i-media-er-krigen-uten-blod/ 

Altså ser vi nok en gang at det nesten bare er pensjonister og andre som er økonomisk uavhengige som tør å si det som det er. Tomm Kristiansen sier også at han i sin yrkeskarriere så seg nødt til å bedrive sjølsensur av bilder fordi han visste at NRK ikke ville godkjenne dem.  

«Denne gang sier redaktørene at bildene skal vises, fordi dokumentasjonen er viktig. Hvorfor var den aldri viktig i Tigray i 2020, Odessa i 2014, Libya i 2011, Rwanda i 1994, Boipatoing i 1992» (Vårt Land 6. april 2022).  

For ordens skyld vil jeg si at det antagelig ble drept langt flere enn 72 sivile av Norge/NATOs bomber over Libya, da HRW kun undersøkte noen få tilfeller.   

Her er de foregående krigsdagbøkene til Lars Birkelund:

Krigsdagbok, 24. til 27. februar 2022

Krigsdagbok del 2, 28. februar – 2. mars 2022 

Krigsdagbok del 3, 3. til 6. mars 2022

Krigsdagbok del 4, 7. til 10. mars 2022

Krigsdagbok del 5, 11. til 15. mars 2022 

Krigsdagbok del 6, 16. til 20. mars 2022

Krigsdagbok del 7, 22. til 25. mars 2022  

Krigsdagbok del 8, 26. til 31. mars 2022  

@Krigsdagbok

Forrige artikkelImperiet USA ter seg som ein ekte sosiopat
Neste artikkelLegers krav til Storbritannias innenriksminister: – Ikke utlever Assange!