Krigsdagbok del 31, 9. til 19. september 2022

0
Bakgrunnsbilde: Shutterstock / n_defender

Dette er 31. del av min ‘krigsdagbok’, som er basert på daglige notater om utviklingen av krigen i Ukraina etter Russlands invasjon 24. februar 2022, samt kommentarer om mediedekningen, tilbakeblikk og lignende.

Av Lars Birkelund.

9. september

Før Russlands invasjon 24. februar hendte det at norske medier fortalte sannheten om det vestlig-innsatte marionettregimet i Ukraina, bortsett fra at de ikke fortalte at det var vestlig-innsatt.  Aftenposten 4. juni 2016:

«Her må læreren smøres og doktoren bestikkes. Det er Europas mest korrupte land. Ukrainere lever med korrupsjon fra vugge til grav, og 50 oligarker kontrollerer 80 prosent av landets økonomi. Alt går i feil retning, mener tre av fire ukrainere.
    På en dyr kafe i Kiev sitter en av de mektigste politikerne i president Petro Porosjenkos parti og styrer et av Europas største land over en kaffekopp. På bordene rundt sitter mektige personer: en statsråd, en sjefsdommer, en søkkrik forretningsmann og en toppbyråkrat. Det er tid for nok en hestehandel i Kiev (…) Ukrainere flest vet at de fortsatt lever i Europas mest korrupte land. Den økonomiske krisen, høyere priser og lavere lønninger gjør at raseriet øker mot makthaverne i Kiev.

Korrupsjonsjegeren Daria Kaleniuk og hennes kolleger i et ikke-statlig anti-korrupsjonssenter har siden mars vært under etterforskning av president Petro Porosjenkos anklagere.

– Jeg var overrasket over at de går frem så direkte og er så dumme, sier hun

(…) – Livet er mye verre enn for to år siden, sier den nybakte mammaen Maria fra byen Komsomolskoje i Ukraina. Hun og mannen Sergei tør ikke fortelle sitt etternavn. – Da barnet ble født, måtte vi betale ekstra for absolutt alt. Og alt er mye dyrere, sier Maria til Aftenposten.

Fra de fødes til de dør, må ukrainere være forberedt på å betale bestikkelser:
til legekontoret for å få den beste legen.

til barnehagen for ikke å komme sist i køen.

til skolen for å få gode karakterer.

til kirkegårdstjenesten for å få en gravplass.

Med en snittlønn på 1600 kroner i måneden er mange offentlige ansatte helt avhengig av bestikkelser. Minst 50 prosent av økonomien i Ukraina er svart, ifølge flere uavhengige internasjonale undersøkelser. Dessuten vet ukrainere at dette er småpenger sammenlignet med hva politikere, byråkrater og forretningsmenn og stikker av med.

En meningsmåling i regi av International Republican Institute (IRI) viser at 87 prosent av ukrainerne oppfatter at korrupsjon er et «betydelig» problem i deres hjemby.

84 prosent sier at dessuten at byen de bor i styres av nepotisme.

76 prosent av de spurte mener Ukraina utvikler seg i feil retning.

27 prosent innrømmer at de selv eller en venn har gitt gaver eller betalt bestikkelser til lokal tjenestemenn. I tillegg nekter en stor andel å besvare spørsmålet» (…)

I løpet av en handletur bruker rike ukrainske poltikere, forretningsmenn, deres koner, barn og elskerinner mer penger enn en vanlig ukrainer tjener på et år.

De 50 rikeste oligarkene og forretningsmennene kontroller 80 prosent.

På korrupsjonsindeksen til Transparency International ligger Ukraina på 130. plass, lengst ned i Europa og bak land som Russland, Gambia, Pakistan og Sierra Leone.

Nå venter Ukraina på nye milliardoverføringer fra det internasjonale pengefondet, EU og USA for å unngå krise (…).

De radikale og nasjonalistiske partiene har fortsatt begrenset oppslutning på målingene. Samtidig har krigen ført til at Ukraina svømmer over av våpen, ammunisjon og militært utstyr.

De uavhengige, radikale og høyreekstreme bataljonene legger ikke skjul på at de er forberedt på et nytt opprør.

– Soldater kommer tilbake fra krigen i øst og ser at korrupsjonen fortsetter. De spør seg hva de kjempet for, hvorfor vennene døde. De vet hvordan man bruker våpen, sier Dari Kaleniuk til Aftenposten.

– Et nytt opprør blir ikke fredelig. Jeg håper virkelig ikke at det skjer. Da må dagens regime og Porosjenko forstår risikoen ved å fortsette som de gjør nå».   https://www.aftenposten.no/verden/i/eKM6y/her-maa-laereren-smoeres-og-doktoren-bestikkes-det-er-europas-mest-korrupte-land?fbclid=IwAR3_g8aZf29Fd3dfOgwMkzxcX8UkFOXVCixIGf1sRWDSbcuh5DA9lcFxx4s

Men Aftenposten fortalte altså ikke at dette regimet kom til makten med hjelp av Norge og andre NATO-land:

Seinere samme dag:

Denne foreningen finansieres etter alt å dømme av norske politikere for å drive propaganda mot Hviterussland.

10. september

«Kiev must continue its fight with Russia, Jens Stoltenberg said» (RT). Der fikk vi nok en bekreftelse: NATO tillater ikke at Ukraina avslutter krigen.

12. september

NATO-mediene og deres politikere (eller om det er omvendt) vil ha oss til å tro at statlige russiske medier er totalt maktservile, sjøl om de stadig siterer fra russiske medier som kritiserer myndighetene. Dette innslaget viser at debatten kan være friere på statlige russiske TV-kanaler, i dette tilfellet NTV, enn på norske, og at det tillates langt kraftigere kritikk der enn på norske kanaler.

https://www.facebook.com/lars.birkelund.7/videos/1113396169592805?idorvanity=602932710421901

13. september

Godt poeng av Fredrik Solvang på Debatten: Den såkalte solidariteten med Europa i form av billig gass er i virkeligheten solidaritet med noen av verdens rikeste land.

14. september

Det at store deler av det norske folk, inkludert regjeringen og Stortinget, tror at Russlands invasjon av Ukraina var uprovosert viser hvor effektiv NATO-medienes propaganda er. For sannheten er 1. at ukrainske ledere siden 2014 har sagt at de fører krig mot Russland. 2. at NATO siden 2014 har væpnet og trent Ukrainas hær til å bli Europas sterkeste, nettopp for å føre krig mot Russland. USA-generalen Hibbert sa til og med at han var overrasket over at Russland ikke invaderte Ukraina på et tidligere tidspunkt.

15. september

Det ser ut til at både Kina og India kommer sterkere inn på Russlands side i krigen, som jeg egentlig regnet med, da begge landene har blitt herjet kraftig med av kolonimaktene i NATO. Det betyr ikke at Kina og India kommer til å sende soldater inn i krigen. Men begge landene, og særlig Kina, har store økonomiske muskler. Kan det foreligge en konspirasjon mellom de tre landene som fører til at Russland stenger av gass og olje til NATO-land, mens Kina og India bidrar med annen økonomisk straff eller krigføring? Det vil sjølsagt koste for India og Kina også. Men det kan hende at de er villige til å ta den kostnaden, da også de ønsker en ny verdensorden. Det er for eksempel tragisk at India med 1,4 milliarder innbyggere ikke er med i FNs sikkerhetsråd, mens NATO landene Storbritannia og Frankrike er der med hhv 66 og 67 millioner innbyggere er der.

Seinere samme dag:

Folk flest vil ha enkle løsninger på kompliserte spørsmål, de vil bli fortalt hvem som er helter og hvem som er skurker, hvem som er snille og hvem som er slemme, hvem vi skal elske og hvem vi skal hate. Som i eventyrene. De vil ikke vite at mange av heltene som dyrkes i våre medier er minst like skurkete som de vi blir indoktrinert til å hate. Norske myndigheter er medskyldige i nesten alle kriger siden 1990, men allikevel er norske myndigheter ‘snille’, tror folk flest.

16. september

Målet med USA/NATOs krigføring mot Russland er å partere Russland i mindre deler, slik at det blir lettere å stjele Russlands naturresurser. Det har blitt sagt siden 1990-tallet. Dette vet russerne, men ikke NATO-propagandiserte nordmenn.

Seinere samme dag:

Ny trend på Twitter: NATO-troll som Bjørn Johan Berger (og mange andre) har som kjent anklaget russiske medier for å være ukritiske og styrt av Putin, sikkert med en viss rett. Men når disse mediene allikevel kritiserer Putin mener Berger & co at det er avtalt spill. Det er intet mindre enn en konspirasjonsteori.

19. september

NATO-mediene fortsetter å påstå at Russland angriper et atomkraftanlegg som Russland kontrollerer. Hvor sannsynlig er det på en skala fra 1 til 10? Det driter NATO-mediene i, da deres oppgave er å propagandere for det som for lengst har blitt USA/NATO/EUs krig mot Russland med hjelp av Ukraina.

Seinere samme dag:

Det at NATO-troll som @bjornberger , @AageB , @IvarDale , @nhc_no og @faktisk_no IKKE har angrepet Steigan.no for tallrike artikler om at det ligger en ukrainsk ‘drapsliste’ på NATOs hjemmeside beviser at påstanden er sann.


Krigsdagbok del 30, 29. august til 8. september 2022

Krigsdagbok del 29, 21. til 28. august 2022

Krigsdagbok del 28, 7. til 18. august 2022

Krigsdagbok del 27, 28. juli til 6. august

Krigsdagbok del 26, 21. til 27. juli

Krigsdagbok del 25, 12. til 20. juli

Krigsdagbok del 24, 4. til 11. juli

Krigsdagbok del 23, 28. juni til 3. juli 2022

Krigsdagbok del 22, 15. til 26. juni 2022

Krigsdagbok del 21, 7. til 15. juni

Krigsdagbok del 20, 29. mai til 5. juni 2022

Krigsdagbok del 19, 23. til 28. mai 2022

Krigsdagbok del 18, 19. til 21. mai 2022

Krigsdagbok del 17, 11. til 18. mai 2022

Krigsdagbok del 16, 4. til 10. mai 2022

Krigsdagbok del 15, 3. mai 2022

Krigsdagbok del 14, 28. april til 2. mai 2022

Krigsdagbok del 13, 22. til 27. april 2022

Krigsdagbok del 12, 17. til 21. april 2022

Krigsdagbok del 11, 12. til 15. april 2022

Krigsdagbok del 10, 8. til 10. april 2022

Krigsdagbok del 9, 1. til 7. april 2022  

Krigsdagbok del 8, 26. til 31. mars 2022  

Krigsdagbok del 7, 22. til 25. mars 2022  

Krigsdagbok del 6, 16. til 20. mars 2022

Krigsdagbok del 5, 11. til 15. mars 2022

Krigsdagbok del 4, 7. til 10. mars 2022

Krigsdagbok del 3, 3. til 6. mars 2022

Krigsdagbok del 2, 28. februar – 2. mars 2022 

@Krigsdagbok

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkel– Ikke noe som tyder på at håndsprit beskytter mot koronaviruset
Neste artikkelDansk forsker: Sykehuskrisa skyldes den nyliberalistiske styringsmodellen