Krigsdagbok del 29, 21. til 28. august 2022

0
Bakgrunnsbilde Shutterstock / n_defender

Dette er 29. del av min ‘krigsdagbok’, som er basert på daglige notater om utviklingen av krigen i Ukraina etter Russlands invasjon 24. februar 2022, samt kommentarer om mediedekningen, tilbakeblikk og lignende.

Av Lars Birkelund.

21. august

Det synes som om norske medier stadig oftere kaller Krims gjenforening med Russland for Russlands okkupasjon av Krim. Tidligere brukte de hovedsakelig det noe mildere begrepet ‘annektering’. Denne utviklingen i språkbruken har skjedd uten at noe har forandret seg i folkerettslig forstand. Endringen viser altså en av sidene ved norske mediers informasjonskrig mot Russland.

Seinere samme dag:

Aftenposten fortalte i 2016 at ukrainske Azov-battalion underviser barn i våpenbruk og indoktrinerer dem til å hate russere. Det gir troverdighet til påstander om at slik indoktrinering også skjer i barnehager og skoler.

Seinere samme dag:

NRKs propagandaspråk blir grovere og grovere. I det siste virker det som om det har blitt standard å kalle Krims frivillige gjenforening med Russland for Russlands okkupasjon av Krim. Og «Putins hjerne», lød det tre ganger under dagens Dagsrevyen om Aleksandr Dugin, i forbindelse med at hans datter Darja Dugina ble drept i et attentat. Begge ble mer eller mindre i klartekst kalt for nazister og æreskjelt på andre måter. Blir dere instruert til å bruke slike propagandafraser, siden dere sier det nærmest i kor, Nina Owing, Petter Oulie-Hauge og Dag Bredvei?

Jeg mener ikke at Dugin og dattera fortjener rosende omtale. Men kontrasten er stor til når amerikanske krigsforbrytere dør, de blir skamrost av NRK og andre NATO-medier. Det finnes ellers mange vestlige politikere som trenger en ny hjerne mer enn Putin, ikke minst han i Det Hvite Hus. Kanskje også en del norske politikere?

Darja Dugin var forresten journalist. Men ingen NRK-tårer for journalister som lar være å smiske for NATO.

Darya Dugina, skjermdump fra video

22. august

NATOs VG er i dag edru og bekrefter at NATOs NRK kun brukte propagandaspråk da de i går kalte Dugin for «Putins hjerne». VG:

«Han har blitt beskrevet som ‘Putin’s hjerne’, men forfatter, medieviter og Ukraina-kjenner John Færseth er ikke enig i dette (…)  – Det er han ikke. Det er ingenting som tyder på at Putin noen gang har lest Dugin. – Det Dugin kanskje er flinkest til er å markedsføre seg selv, snakke om sin egen betydning. Det gjør at Dugin nok ganske sikkert har presentert seg selv som dette (…) Også Geir Flikke (professor Geir Flikke ved Universitetet i Oslo) er skeptisk til hvor stor innflytelse Dugin har på Russlands president. – Det er en noe villedende idé på mange måter (…) Dugin har ikke lenger den samme rollen han hadde tidligere, forklarer Færseth.

– Dugin er en ‘has been’. Han hadde et visst navn i Russland. Han ble professor, han har forelest for akademier og universiteter. Så en del folk har blitt eksponert for Dugin. I tillegg spilte han en rolle i det russiskdirigerte opprøret i Øst-Ukraina i 2014. Men han falt i unåde senere samme år, og fikk også sparken som professor. I dag har han trolig liten innflytelse selv om han fortsatt har forbindelser til mektige oligarker, mener Færseth».
 

Jeg er ikke noen fan av Færseth. Men dette kan han i det minste bedre enn NRK. Kan man regne med mer edruelig språk fra Nina Owing, Petter Oulie-Hauge og Dag Bredvei etter dette?

24. august

Det finnes ikke mange politikere i Norge som er mer virkelighetsfjern enn Guri MelbyOg mer krigersk enn Guri Melby, der hun propaganderer for mer og mer våpen til det russofobe ukrainske regimet.

Melby tror faktisk det er mulig å få Russlands våpenproduksjon til å stanse opp ved å føre sanksjoner mot landet og at sanksjonene er «lammende» for Russlands økonomi når faktum er at sanksjonene har ført til at Russlands inntekter på gass og olje har økt. Hun tror også at sanksjonene vil kunne føre til at Putin blir styrtet når faktum er at han har blitt mer populær etter at sanksjonene ble strammet til. Dessuten skjønner hun ikke at hvis Putin blir styrtet så vil det sannsynligvis komme en som er mer autoritær, mer krigersk og mer antivestlig.

«Når det eneste verktøyet du har er en hammer, ser alle problemer ut som en spiker». Sanksjoner er symptomer på at politikerne er maktesløse, men allikevel føler behov for å vise at de ‘gjør noe’. Det er symbolpolitikk som i mange tilfeller bare går ut over uskyldige. Og i dette tilfellet rammer de etter alt å dømme uskyldige europeere mer enn uskyldige russere. 

Benedicte Bull, som har studert hvordan sanksjoner virker, fortalte på NRKs Debatten 23. august at USAs bruk av sanksjoner mot andre land har økt med 933 % på 20 år. Og «i takt med det har suksessraten gått ned», altså virkningsgraden av sanksjonene. Sanksjonene styrker tvert imot de regimene som sanksjonene er ment å svekke mens de svekker (eksil)opposisjonen som sanksjonene er ment å styrke. Dette av den enkle grunn at (eksil)opposisjonen i mange tilfeller er pådrivere for sanksjonene, det gjelder land som Venezuela, Syria, Hviterussland og Russland. Myndighetene i disse landene kan altså lett peke på opposisjonen og si at de har skylda. Vi nordmenn ville sjølsagt heller ikke hatt enn opposisjon som går inn for å ødelegge vår økonomi.

I tilfellene Syria, Hviterussland og Russland fremmer Norge, EU og USA/NATO dermed opposisjoner som kun har marginal støtte i befolkningene der. Milliarder av våre skattekroner har blitt brukt på slikt. Norske regjeringer og storting vil altså påtvinge russere, hviterussere og syrere regjeringer de ikke vil ha. Dette kaller Erna SolbergJonas Gahr Støre, Guri Melby og de fleste andre norske politikere for demokrati.

25. august

Min posisjon er moderat og akkurat som før, og helt i tråd med det som var offisiell norsk politikk fra 1959 til 24. februar i år, nemlig at Norge ikke skal levere våpen til land i krig.

Men nærmest over natta ble det ‘ansvarlig’ og ‘moderat’ å gjøre det stikk motsatte og ekstremt å være moderat. Det er et skremmende vitnesbyrd om hvor effektiv propagandaen eller hjernevasken er.

Jeg vet at de politikerne som styrer Norge, og mediene deres, har tatt feil mange ganger før. Og mye tyder på at de tar feil nå også, der de hisser hverandre opp i krigs og blodtåka. Og ingen av dem tør noe annet enn å fortsette opptrappingen. Det er tryggere for dem, på kort sikt, å fortsette krigshissingen enn å trekke i nødbremsen. Til slutt kan farten bli så stor at det er for seint å trekke i nødbremsen.

Seinere samme dag:

Ca 1/3 av ukrainerne er enten likegyldige til om de blir styrt av Russland eller av sånne som Zelensky, eller foretrekker å ha sjølstyre eller være del av Russland, og de aller fleste av disse bor i øst, sørøst. Hvorfor kan det da være så galt at dette området av Ukraina enten får sjølstyre eller blir del av Russland?

26. august

En av de aller mest vanlige løgnene i Norge er at Norge og andre land ble med i NATO kun fordi de fryktet Russland. For faktum er at USA/NATO har presset, bestukket, lurt, skremt og jugd mange land til å bli med. Til og med et så motvillig land som Ukraina skal NATO ha med. Til slutt, i 2014, begikk NATO-land et statskupp for å skaffe et regime som ønsker NATO-medlemskap. Ukraina forsvares nå som om Ukraina hadde vært et NATO-land, grunnet det regimet USA/NATO/EU lyktes med å skaffe i 2014 og som siden har latt seg væpne til krig mot Russland.

28. august

«Venstre tar nå til orde for å angripe Syria sjøl uten FN-mandat». Dette var i 2013. Venstre var med andre ord et av Norges mest krigshissige partier da også.

Seinere samme dag:

«Nettet er i ferd med å snøre seg rundt Trump». Det sa de i 2017 også.


Krigsdagbok del 28, 7. til 18. august 2022

Krigsdagbok del 27, 28. juli til 6. august

Krigsdagbok del 26, 21. til 27. juli

Krigsdagbok del 25, 12. til 20. juli

Krigsdagbok del 24, 4. til 11. juli

Krigsdagbok del 23, 28. juni til 3. juli 2022

Krigsdagbok del 22, 15. til 26. juni 2022

Krigsdagbok del 21, 7. til 15. juni

Krigsdagbok del 20, 29. mai til 5. juni 2022

Krigsdagbok del 19, 23. til 28. mai 2022

Krigsdagbok del 18, 19. til 21. mai 2022

Krigsdagbok del 17, 11. til 18. mai 2022

Krigsdagbok del 16, 4. til 10. mai 2022

Krigsdagbok, 24. til 27. februar 2022

Krigsdagbok del 2, 28. februar – 2. mars 2022 

Krigsdagbok del 3, 3. til 6. mars 2022

Krigsdagbok del 4, 7. til 10. mars 2022

Krigsdagbok del 5, 11. til 15. mars 2022 

Krigsdagbok del 6, 16. til 20. mars 2022

Krigsdagbok del 7, 22. til 25. mars 2022  

Krigsdagbok del 8, 26. til 31. mars 2022  

Krigsdagbok del 9, 1. til 7. april 2022  

Krigsdagbok del 10, 8. til 10. april 2022

Krigsdagbok del 11, 12. til 15. april 2022

Krigsdagbok del 12, 17. til 21. april 2022

Krigsdagbok del 13, 22. til 27. april 2022

Krigsdagbok del 14, 28. april til 2. mai 2022

Krigsdagbok del 15, 3. mai 2022

@Krigsdagbok

Forrige artikkelVåpen til Ukraina havner hos kriminelle
Neste artikkelTanker om sosialisme – alternativt filosofisk grunnlag