Krigsdagbok del 55 – 27. til 31. mars 2023

0

Dette er 55. del av min ‘krigsdagbok’, som er basert på daglige notater om utviklingen av krigen i Ukraina etter Russlands invasjon 24. februar 2022, samt kommentarer om mediedekningen, tilbakeblikk og lignende.

Av Lars Birkelund.

27. mars

Hvorfor er det kun USA/NATO/EU med Norge som har lov til å ha innflytelse på andre land?

Flere av de post-sovjetiske landene «kjemper hardt for å holde Russland på avstand», var innledningen Arne Egil Tønset valgte i går på NRKs ‘Helgemorgen’, med fokus på Georgia og Moldovia. Men innledningen kunne like gjerne ha vært: «NATO kjemper hardt for å få Georgia og Moldovia inn i NATO».

NRK/Tønset valgte naturligvis ‘eksperter’ som kunne bekrefte at Russland er skurken, ‘eksperter’ som (indirekte) forfekter at ‘vi’ har lov til å blande oss inn i andre land, men ikke ‘de’ i Norge eller andre NATO-land.

Kenneth Lia Solberg Dagsavisen, ‘glemte’ at det var Georgia som begynte krigen i 2008. «Befolkningen i Georgia er pro EU og NATO», sa han videre. Det kan hende. Men det er ikke det samme som at de ønsker å bli dratt inn i USA/NATO/EUs krig mot Russland.

Solberg anklaget regjeringen i Georgia for at de sier at NATO prøver å dra Georgia inn i krigen mot Russland, og at disse påstandene skyldes at de er mer eller mindre styrt av Putin. Men, det er et faktum at NATO prøver å dra Georgia inn i krigen. Skal ikke Georgias myndigheter få lov til å si sannheten?

Øyvind Strømmen anklaget Russland for å ha interesser i Moldovia «som de prøver å fremme». Men det har USA/NATO/EU også, Strømmen. Hvorfor er det kun USA/NATO/EU med Norge som har lov til å ha innflytelse på andre land?

I Norge, som i andre NATO-land, dyrkes myten om at det kun er angst for Russland som er årsaken til at 30 land har blitt med i NATO. I virkeligheten ble både Norge og andre land i varierende grad lokket, truet, presset, jugd og bestukket inn i NATO.

28. mars

Når ord og begreper tømmes for mening.

PUTINIST er et begrep som har blitt misbrukt så mye at det har mistet all mening. Hvis det skal ha noen mening må det betegne folk som er tilhengere av Putins lære, på samme måte som marxister er tilhengere av Marx’ lære, islamister følger Koranen, kristne følger Bibelen osv. Men i dag brukes det om mer eller mindre alle som kritiserer Vestens politikk overfor Russland og Ukraina.

Som følge av dette avfeies argumenter som på en eller annen måte kan sies å være til fordel for Russland, som at NATO i 1990 lovte å ikke ekspandere østover, som russisk propaganda og som ‘putinisme’. Kun argumenter som taler mot Russland og for å sende våpen til Ukraina er akseptable i Norge, hvis man ønsker å være ‘innafor’. Og de fleste foretrekker som vanlig å være det (inntil det blir risikofritt å skifte mening).

Slik skapes et meningsdiktatur, der mange holder kjeft av frykt for å bli stemplet som PUTINIST!, eller verre: FASCIST! For etter Russlands invasjon av Ukraina i fjor har det også kommet på moten å kalle Russland for fascistisk. Jonas Bals, også kalt Jonas Gahr Støres høyre hånd, har gått i spissen for det i Norge. Men det har visst ikke slått ham (og andre som liker å bruke det skjellsordet framfor argumenter) at i så fall er også Norge fascistisk, da også Norge har tatt del i kriger.

Krigene Norge har blitt med på stadig oftere de siste 30 åra, ti kriger til sammen, fører til krigerske tilstander også i Norge, mellom dem som mener at Norges kriger er gode/Russlands kriger dårlige, og oss som mener at alle kriger er dårlige. Vi blir til og med kalt landsforrædere.

Slik brytes det norske ‘samfunnslimet’ ned, siden krigene mot Libya og Syria (da ble man kalt for gaddafist og assadist), men særlig etter Russlands invasjon av Ukraina. Store deler av det norske folk oppfører seg som om Russland har invadert Norge, ikke Ukraina, et land hvis ledere siden 2014 har sagt at de fører krig mot Russland.

Seinere samme dag:

Når katta er borte danser musene på bordet. Eller: når USA/NATO/EU ikke vil handle med Russland benytter andre anledningen, som India.

29. mars

«Nammo ammunisjonsfabrikk ut mot TikTok-senter på Hamar: – Vår vekst utfordres av lagring av kattevideoer» (INyheter). Aldri så ‘galt’ at det ikke er godt for noe får man si når spredning av ‘kattevideoer’ og annet gjennom TikTok hindrer norsk våpenproduksjon grunnet det store strømforbruket til TikTok.

Seinere samme dag:

USA-talsmann i FN presterer å si at USA ikke har militære styrker i Syria. Juger han eller er han uvitende om det? Min oppfatning er at uvitenhet er like vanlig som løgn fra politikere.

Seinere samme dag:

Dette er ikke noe jeg forstår særlig mye av. Men bank-konkursene i USA kom mens stadig flere land går bort fra å bruke dollar som reservevaluta. Er det en sammenheng og har vi derfor kun sett begynnelsen på en svært dramatisk utvikling, der krigen om Ukraina fungerer som katalysator eller akselerator av en trend som begynte før krigen?

Fra en annen Facebook-tråd har jeg hentet disse kommentarene:

1. USA-imperialismens tenkende hoder skjønner at utviklinga er farlig for Imperiet: Tidligere assisterende minister for det amerikanske finansdepartementet, Monica Crowley, har advart om «katastrofale» konsekvenser hvis den amerikanske dollaren mister sin status som verdens reservevaluta. «Det ville bety slutten på den amerikanske dollaren,» sa hun og spådde at «det ville være en fullstendig implosjon av det globale økonomiske systemet.”

2. Ingen amerikanske supervåpen kan redde landet om dollaren mister sin status. Mye tyder på at det bare er et tidsspørsmål før det skjer. Kina posisjonerer seg smart og konstruktivt. USA baserer seg på trusler, krig og sanksjoner. En slik arrogant, og destruktiv, politikk, har slått, og vil fortsette å slå, kraftig tilbake. Og USA har ikke gjort det lettere for seg med sine nasjonsødeleggende angrepskriger de siste par tiårene. Og med sitt ekstreme hykleri.

3. Et økonomisk sammenbrudd i USA nå ville være det beste som kunne skje for verden, bortsett fra for Norge. Hele den oppskrytte, internasjonale papirformuen vår vil fordufte over natta.

4. Russland og Kina selger nå sine USA-obligasjoner i stor skala. Utmerka. Men hva gjør Statens Pensjonsfond Utland?

30. mars

«Russermotstand i befolkningen – nesten halvparten vil ha norsk OL-boikott» (hvis Russland får tillatelse til å være med i neste års OL i Paris), sier NRK fornøyd.

«Dette sier litt om hvor sterkt dette engasjerer det norske folk», sier NRKs sportskommentator Jan Petter Saltvedt. I virkeligheten er han nok skuffet over at det ikke er flere enn 47%. For han er en av de mest høyrøstede propagandistene blant norske ‘sportsjournalister’, som er like politiske som politiske kommentatorer/journalister. Og de har jobbet på høygir i et år for boikott og sanksjoner mot Russland på nær sagt alle områder.

Dette betyr ikke at Russlands invasjon var bra. Men dobbeltmoral er heller ikke bra. Og dobbeltmoral har blitt normen i Norge etter 75 år med NATO-propaganda, hovedsaklig rettet mot Russland. For disse hyklerne har aldri tatt til orde for boikott av USA når USA kriger, noe USA gjør uten opphold. Langt mindre når Norge kriger.

31. mars

Norske medier er forskrekket over at 60% av amerikanerne tror at prosessen mot Trump er politisk motivert. Men hva om den er det? Jeg er sikker på at også mange norske journalister tror det. Men de tør ikke å si det.

Jeg er overbevist om at mer eller mindre alle anklagene mot Trump siden før valget i 2016 har vært politisk motiverte og at de bunner i frykt for at han vil skape bedre forbindelser mellom USA og Russland, og slik gjøre NATO overflødig, eller «obsolete» som Trump sa før han ble president.

Vil han klare seg i den nye prosessen? Det tør jeg ikke si noe om. Men hvis han blir fengslet vil han bli en politisk fange. Og vi kan da trygt gå ut fra at flertallet av USAs befolkning vil miste enda mer av den tilliten de måtte ha til det politiske systemet de lever under.

Seinere samme dag:

Flere målinger har vist at mer enn 10% av den norske befolkningen er mot å sende våpen til Ukraina. Det er egentlig ganske høyt når man tar i betraktning at alle mediene og rikspolitikerne i Norge har propagandert for det motsatte.

Terje Valens kommentar:

«Det skal være gjort målinger som sier at rundt 17 prosent av stemmeberettigete i Norge er mot å sende våpen til Ukraina. Hvis vi hadde hatt et parti som hadde flagget dette høyt og samtidig reservert seg mot USAs sanksjonspolitikk helt fra begynnelsen så kunne dette vært deres parti. For ikke noe annet parti hadde tatt et slikt standpunkt. Et slikt parti kunne ha passert 10 prosent grensen og akt seg oppover mot 15 og videre ettersom drapsorgien i Ukraina blir forverrret for hvert våpen som sendes dit. Og i dette partiet hadde vi funnet de som har avslørt USAs eurasiske imperie-strategi som er tydelig nedfelt i deres egne militære og andre dokumenter.

Trangen til forhandlinger, stopp i våpenbruken og en fredsavtale blir nå stadig sterkere og Kina ha lansert et svært brukbart forslag å spille på. Et parti som hadde sluttet seg til det kinesiske initiativet og hovedtanken bak det ville også kunne trekke til seg mange folk nå. Men det forutsetter at våpenforsendelsene som USA ønsker at Zelenski skal få, og som er hovedgrunnen til at myrderiene kan fortsette, må ta slutt».

Seinere samme dag:

Det å bortforklare krigsmotstand og stigmatisere krigsmotstandere er blant medienes oppgaver, blant annet ved å klistre begrepet ‘høyreekstremister’ til oss som vet at NATO/Ukraina har like mye skyld i krigen som Russland og som derfor ikke vil sende våpen til noen av landene. Denne stigmatiseringen er del av den vestlige krigspropagandaen. Slik prøver de å skremme alle til å marsjere i takt, for krig. Ein, swei, drei, vier.


Krigsdagbok del 54 – 21. til 26. mars 2023
Krigsdagbok del 53 – 12. til 20. mars 2023
Krigsdagbok del 51 – 3. til 5. mars 2023
Krigsdagbok del 50 – 20. til 27. februar 2023
Krigsdagbok del 49 – 10. til 17. februar 2023
Krigsdagbok del 48 – 4. til 9. februar 2023
Krigsdagbok del 47 – 1. til 30. februar 2023
Krigsdagbok del 46 – 25. til 30. januar 2023
Krigsdagbok del 45 – 15. til 20. januar til 2023
Krigsdagbok del 44 – 6. til 14. januar 2023
Krigsdagbok del 43 – 30. desember 2022 til 5. januar 2023
Krigsdagbok del 42 – 16. til 25. desember 2022
Krigsdagbok del 41 – 12. til 13. desember 2022
Krigsdagbok del 40 – 2. til 11. desember 2022
Krigsdagbok del 39 – 22. november til 1. desember 2022
Krigsdagbok del 38 – 19. til 21. november 2022
Krigsdagbok del 37 – 1. til 15. november 2022
Krigsdagbok del 36 – 20. til 30. oktober 2022
Krigsdagbok del 35, 15. til 19. oktober 2022
Krigsdagbok del 34
Krigsdagbok del 33, 1. til 12. oktober 2022
Krigsdagbok del 32, 20. til 30. september 2022
Krigsdagbok del 31, 9. til 19. september 2022
Krigsdagbok del 30, 29. august til 8. september 2022
Krigsdagbok del 29, 21. til 28. august 2022
Krigsdagbok del 28, 7. til 18. august 2022
Krigsdagbok del 27, 28. juli til 6. august
Krigsdagbok del 26, 21. til 27. juli
Krigsdagbok del 25, 12. til 20. juli
Krigsdagbok del 24, 4. til 11. juli
Krigsdagbok del 23, 28. juni til 3. juli 2022
Krigsdagbok del 22, 15. til 26. juni 2022
Krigsdagbok del 21, 7. til 15. juni
Krigsdagbok del 20, 29. mai til 5. juni 2022
Krigsdagbok del 19, 23. til 28. mai 2022
Krigsdagbok del 18, 19. til 21. mai 2022
Krigsdagbok del 17, 11. til 18. mai 2022
Krigsdagbok del 16, 4. til 10. mai 2022
Krigsdagbok del 15, 3. mai 2022
Krigsdagbok del 14, 28. april til 2. mai 2022
Krigsdagbok del 13, 22. til 27. april 2022
Krigsdagbok del 12, 17. til 21. april 2022
Krigsdagbok del 11, 12. til 15. april 2022
Krigsdagbok del 10, 8. til 10. april 2022
Krigsdagbok del 9, 1. til 7. april 2022  
Krigsdagbok del 8, 26. til 31. mars 2022  
Krigsdagbok del 7, 22. til 25. mars 2022  
Krigsdagbok del 6, 16. til 20. mars 2022
Krigsdagbok del 5, 11. til 15. mars 2022
Krigsdagbok del 4, 7. til 10. mars 2022
Krigsdagbok del 3, 3. til 6. mars 2022
Krigsdagbok del 2, 28. februar – 2. mars 2022 
@Krigsdagbok

Forrige artikkelPfizer finansierte i det skjulte grupper til å drive lobby for vaksinepåbud
Neste artikkelAvdollariseringen går i høygir