Krigsdagbok del 60 – 30. april til 3. mai 2023

0

Dette er 60. del av min ‘krigsdagbok’, som er basert på daglige notater om utviklingen av krigen i Ukraina etter Russlands invasjon 24. februar 2022, samt kommentarer om mediedekningen, tilbakeblikk og lignende.

Av Lars Birkelund.

30. april

For å forstå og løse globale problemer kan det være nyttig å se på hvordan vi løser lokale problemer.

Jeg bor på Grünerløkka i Oslo og får i likhet med naboer flere ganger i året varsel om utbyggingsplaner eller annet i mitt nærområde. Meningen med det er å gi beboere, næringsdrivende og andre en sjanse til å uttale seg før det eventuelt foretas endringer som berører våre dagligliv. I noen tilfeller fører det til at planer blir stoppet eller endret. Det forekommer også på nasjonalt plan, som den såkalte Fosen-saken er det siste eksempelet på. Norske myndigheter ignorerte først advarslene, i år har de beklaget håndteringen av saken.

Så hvorfor bør det være annerledes i verdenssamfunnet, der så mye mer står på spill? Faktum er at både Russland og mange i Norge/Vesten siden 90-tallet har advart mot NATO-utvidelsene og hva de kan føre til. Disse advarslene har NATO kort og godt ignorert. Hva skjedde så? Jo, akkurat det som det ble advart mot, nemlig krig. Til og med Joe Biden advarte mot NATO-utvidelser, i 1997. Da han ble president førte han samme politikk som han advarte mot i 1997 og som hans forgjengere hadde ført.

Har norske/vestlige ledere beklaget noe som helst? Nei, de fortsetter på samme gale galei, der de spiller russisk rulett med vår framtid, ute av stand til å innrømme at de har begått så mye som EN feil. Konklusjonen må bli at Norge/Vesten har totalt uansvarlige, inkompetente og svært farlige ledere.

2. mai

Norske medier holder daglig dommedag over Russlands krigsinnsats. Men hva skal man si om norske mediers krigsinnsats hvis Russland vinner krigen?

Det er vanskelig å spå, særlig om fremtiden. Men Russlands invasjon av Ukraina ble framprovosert av USA/NATO/EU/Ukraina, særlig kuppet i 2014 og kuppmakernes bruk av flyvåpen og annet mot beboerne i Donbass fra samme år. Sannsynligvis var invasjonen også ønsket. USA har lyktes med slike provokasjoner før (Korea i 1950 og Afghanistan i 1979).

Det betyr ikke at Russlands invasjon var lovlig, jeg klandrer naturligvis ikke andre enn Russland for den. Men her er det mange faktorer som må veies mot hverandre.

Hvis man legger til grunn at USA/NATO/EU/Ukraina med vilje provoserte Russland til å invadere Ukraina må de også ha lagt til grunn at de skulle få nærmest hele verden med seg mot Russland. I så fall har de feilet på en måte som blir skjebnesvanger for dem selv. For disse de facto kolonimaktenes verdenshegemoni i mer enn hundre år faller med denne krigen, en krig de kunne ha unngått med noen små kompromisser med Russland. Og det faller fordi oppadstigende stormakter som Kina og India (tidligere kolonisert og plyndret av kolonimaktene i NATO/EU) så og si har tatt Russlands parti, i likhet med med et stort flertall av verdens land, som enten er nøytrale til krigen eller støtter Russland, ved å handle (mer) med Russland enn tidligere.

Dette skiftet i verdensordenen hadde nok kommet uansett og skiftet er ikke annet enn rettferdig. Men kolonimaktene har sørget for at skiftet skjer raskere og langt blodigere enn det ellers ville ha gjort. Og norske medier og myndigheter vil da vise seg å ha vært på feil side av historien, som da de støttet krigene mot Afghanistan, Libya og Syria.

Seinere samme dag.

Georgia har vært ‘aspirant’ til EU, men EU sier nå nei fordi Georgia ikke vil bli slagmark i USA/NATO/EUs krig mot Russland, slik Ukraina er. Der røk det håpet også for norske myndigheter. Krigslykken står dem ikke bi. Georgia beskylder Ukraina for å ha prøvd å få til et statskupp i mars mens Russland beskylder Vesten for det samme. Jfr de store demonstrasjonene som pågikk da i Georgia.

3. mai

Slik lød det i min Facebook-post fra 3. mai 2014: 

«Den som tror at norske regjeringer vet hva de gjør i utenrikspolitikken bør tenke om igjen.  72% av ukrainerne har «liten eller ingen tillit» til Jatsjenjuk-regjeringen, som i februar kom til makten med vold og med Norge/Vestens støtte. Dette iflg meningsmåling gjengitt i Aftenposten i dag.

«Mindre enn halvparten» av ukrainerne tror landet klarer å gjennomføre et fritt og rettferdig valg 25. mai. Det betyr mest sannsynlig at den tapende part, hvem det enn blir, vil hevde valgjuks, uansett om valgjuks forekommer, og at volden vil fortsette.

Norsk/vestlig utenrikspolitikk er en skandale, livsfarlig for Norge og for verden. Resultatene ser man i dag iblant annet Ukraina (hvor Norge støtter hel og halvfascistiske voldsmenn) og i Syria og Libya (hvor Norge støtter/støttet islamister)».

Seinere samme dag:

«Russiske skip avslørt av radiomeldinger» (NRK). «Russiske skip var i nærheten av eksplosjonsstedet på Nord Stream» (NTB – Norsk Telegrambyrå og ABC Nyheter). «Russiske skip var i nærheten av eksplosjonsstedet på Nord Stream» (VG med nøyaktig samme ordlyd). «Russiske skip var i nærheten av eksplosjonsstedet på Nord Stream»  (Aftenposten med nøyaktig samme ordlyd).

Norske medier jobber på spreng for å få oss til å tro at det var Russland som sprengte Nord Stream, til tross for at USA så å si annonserte det på forhånd OG uttrykte glede over det etterpå. De er NATOs medier og det er krigspropaganda de holder på med.

Østersjøen er jo praktisk talt NATO-hav. Så det var naturligvis først og fremst NATO-fartøy der, da som nå. Når man anklager NATO og/eller Jens Stoltenberg for noe må man ha bevis, når man anklager Russland for noe er det nok med et rykte fra en anonym kilde. Det gjelder også andre land, som Kina, Iran og Syria. Det er også propaganda.

Seinere samme dag:

USA er ikke tilfreds med å ha militærbaser i over 100 land, nå skal de også påtvinges Finland, som ser ut til å være rede.

Svaret på dette kan bli at Russland, Kina, Iran, Syria med flere skaffer militærbaser i USAs naboland. Canada er ikke realistisk. Men Cuba og Mexico er realistisk. Antagelig også flere i Latin Amerika.

Seinere samme dag:

Massakren som norske/vestlige politikere, medier og ‘menneskerettighetsorganisasjoner’ har ‘glemt’. Aldri har de krevd at de ansvarlig bør straffes, sjøl om noen av gjerningsmennene ble filmet mens de skjøt på folk som prøvde å redde seg ut av en brennende bygning.

Seinere samme dag:

«Kast mest mulig dritt og håp at noe fester seg» – propagandaknep.  

NRK innrømmer at det ikke finnes bevis for at Russland sprengte Nord Stream, men satser allikevel mye på å få oss til å tro at det var Russland, som på Dagsrevyen i dag. «Skyggekrigen» – en TV-serie i tre deler er dog det mest drastiske av disse tiltakene, en serie som også kommer med en mengde andre udokumenterte påstander om Russland.

Alle som har fulgt med vet at det er mest sannsynlig at USA sprengte Nord Stream. Det er det også mange på høyt nivå i USA som sier. Men de blir sensurert av NRK og andre (statsstøttede) norske medier, i likhet med nordmenn som kan finne på å si det som sannsynligvis er sannheten.

NATO-mediene leter etter halmstrå som skal få oss til å tro at det var Russland som gjorde det, mens de lukker øyne og ører for annet. Det er krigspropaganda.

Seinere samme dag:

Norske politikere forteller åpenbare usannheter, og de får lov til det så lenge usannhetene er politisk korrekte. Her tidligere ambassadør Mette Kongshem om ett tilfelle som involverer både Guri Melby, Anniken Huitfeldt og NRKs Sigrid Sollund. Kongshem på Facebook i går:

«Dax 18 i dag der Venstre-leder Guri Melby nok en gang repeterer sitt fordreide budskap om at det var president Putin som stengte de russiske gasskranene til Europa (for to år siden, sa hun, noe som gjør at påstanden er enda mer absurd, min bemerkning). Når denne påstanden gjentas ofte nok håper hun kanskje at det nesten blir sannhet. Men som hun selv burde vite, er dette ikke riktig. Presset på Tyskland for å stenge Northstream I og II startet ihvertfall under Trump. Han ville selge amerikansk flytende – og dyrere- gass til Europa. Men politikken ble videreført med Biden og så kom EU på banen, presset av de baltiske land og Polen i første rekke, og så ble presset på Tyskland for tungt etter angrepet på Ukraina. Vi så alle en molefonken Scholtz dra hjem fra Washington og skrudde kranen igjen, med de enorme konsekvenser det har fått for energisituasjonen i Europa.

Men hvorfor får Melby sitte og si dette som alle vet er uriktig uten å bli motsagt av programleder eller motdebattanten, utenriksminister Huitfeldt? Det slår meg at i altfor mange tilfeller slår ikke programledere i NRK ned på direkte feil som fremføres, og korrigerer? Tør de ikke være maktkritiske»?


Krigsdagbok del 59 – 25. til 29. april 2023
Krigsdagbok del 58 – 19. til 23. april 2023
Krigsdagbok del 57 – 7. til 18. april 2023
Krigsdagbok del 56 – 1. til 6. april 2023
Krigsdagbok del 55 – 27. til 31. mars 2023
Krigsdagbok del 54 – 21. til 26. mars 2023
Krigsdagbok del 53 – 12. til 20. mars 2023
Krigsdagbok del 51 – 3. til 5. mars 2023
Krigsdagbok del 50 – 20. til 27. februar 2023
Krigsdagbok del 49 – 10. til 17. februar 2023
Krigsdagbok del 48 – 4. til 9. februar 2023
Krigsdagbok del 47 – 1. til 30. februar 2023
Krigsdagbok del 46 – 25. til 30. januar 2023
Krigsdagbok del 45 – 15. til 20. januar til 2023
Krigsdagbok del 44 – 6. til 14. januar 2023
Krigsdagbok del 43 – 30. desember 2022 til 5. januar 2023
Krigsdagbok del 42 – 16. til 25. desember 2022
Krigsdagbok del 41 – 12. til 13. desember 2022
Krigsdagbok del 40 – 2. til 11. desember 2022
Krigsdagbok del 39 – 22. november til 1. desember 2022
Krigsdagbok del 38 – 19. til 21. november 2022
Krigsdagbok del 37 – 1. til 15. november 2022
Krigsdagbok del 36 – 20. til 30. oktober 2022
Krigsdagbok del 35, 15. til 19. oktober 2022
Krigsdagbok del 34
Krigsdagbok del 33, 1. til 12. oktober 2022
Krigsdagbok del 32, 20. til 30. september 2022
Krigsdagbok del 31, 9. til 19. september 2022
Krigsdagbok del 30, 29. august til 8. september 2022
Krigsdagbok del 29, 21. til 28. august 2022
Krigsdagbok del 28, 7. til 18. august 2022
Krigsdagbok del 27, 28. juli til 6. august
Krigsdagbok del 26, 21. til 27. juli
Krigsdagbok del 25, 12. til 20. juli
Krigsdagbok del 24, 4. til 11. juli
Krigsdagbok del 23, 28. juni til 3. juli 2022
Krigsdagbok del 22, 15. til 26. juni 2022
Krigsdagbok del 21, 7. til 15. juni
Krigsdagbok del 20, 29. mai til 5. juni 2022
Krigsdagbok del 19, 23. til 28. mai 2022
Krigsdagbok del 18, 19. til 21. mai 2022
Krigsdagbok del 17, 11. til 18. mai 2022
Krigsdagbok del 16, 4. til 10. mai 2022
Krigsdagbok del 15, 3. mai 2022
Krigsdagbok del 14, 28. april til 2. mai 2022
Krigsdagbok del 13, 22. til 27. april 2022
Krigsdagbok del 12, 17. til 21. april 2022
Krigsdagbok del 11, 12. til 15. april 2022
Krigsdagbok del 10, 8. til 10. april 2022
Krigsdagbok del 9, 1. til 7. april 2022  
Krigsdagbok del 8, 26. til 31. mars 2022  
Krigsdagbok del 7, 22. til 25. mars 2022  
Krigsdagbok del 6, 16. til 20. mars 2022
Krigsdagbok del 5, 11. til 15. mars 2022
Krigsdagbok del 4, 7. til 10. mars 2022
Krigsdagbok del 3, 3. til 6. mars 2022
Krigsdagbok del 2, 28. februar – 2. mars 2022 
@Krigsdagbok

Forrige artikkel«Om å føre fred» – Scott Ritter om sin reise til Russland
Neste artikkelUkraina lanserer sitt motangrep