
Dette er 53. del av min ‘krigsdagbok’, som er basert på daglige notater om utviklingen av krigen i Ukraina etter Russlands invasjon 24. februar 2022, samt kommentarer om mediedekningen, tilbakeblikk og lignende.

12. mars
Aldri i verdenshistorien har det skjedd at mediene har gitt en statsleder så mye gratis reklame som Zelensky har fått. Nå syns han at mediene har behandlet ham dårlig. Dette fordi de har antydet at Ukraina kan ha stått bak Nord Stream-sabotasjen.
Seinere samme dag.
Hvis USA/NATO/EU hadde holdt tidligere løfter og avtaler hadde det ikke blitt krig i Ukraina.
Krigen i Ukraina, eller rettere sagt Vesten og Russlands krig om innflytelse over Ukraina (de nevnte løftene/avtalene gir Russland størst rett til innflytelse over Ukraina), er også en krig om verdensordenen. USA, med NATO og EU som haleheng, ønsket å styrke sitt verdenshegemoni da de gjennomførte kuppet i Ukraina i 2014. Men det kan ende med det motsatte, da USA/Vesten synes å ha undervurdert hvordan krigen, etter Russlands invasjon i fjor, fungerer som katalysator i land som lenge har ventet på en anledning til å komme seg ut av disse kolonimaktenes klamme grep.
Ja, det var kolonimakter som dannet NATO og EU. Og sjøl om de formelt har gitt opp de fleste koloniene – i Midtøsten, Asia, Afrika og Sør-Amerika – etter å ha drept flere millioner mennesker, har de aldri gitt opp å gjenvinne kontrollen over dem. Krigen i Syria siden 2011 er et av mange eksempler på det. USA har siden 2015 okkupert de mest oljerike delene av Syria og stjeler oljen der.
Russland er det eneste landet kolonimaktene aldri klarte å kolonisere. Men etter Russlands invasjon i fjor ser de en ny sjanse, ved å ‘hugge’ på Russland fra utsiden og støtte separatister inne i Russland. ‘Huggingen’ omfatter forsøk på å skaffe marionettregimer i land som Hviterussland og Georgia. Jfr de vestlig-støttede demonstrasjonene i Georgia i det siste og i Hviterussland siden 2020.
Spørsmålet er, som sagt, om det ikke får motsatt virkning, da flere og flere land, som følge av krigen, ser på Kina som den nye verdenslederen. Det at Kina i det stille har meglet fram bedre forbindelser mellom Iran og Saudi Arabia kan bety slutt på den USA og Saudi-drevne krigen i Yemen, som også Norge har vært med på å forlenge. Men det er neppe den eneste grunnen til at dette blir godt mottatt i hele regionen, later det til, bortsett fra i Israel.

Seinere samme dag.
Norske kvinner og menn har INGEN innflytelse på Russlands politikk, så derfor er det helt nytteløst å kritisere den. Det bidrar bare til mer hat og mer krig. Derfor skal vi kritisere Norges politikk, da den har vært med på å drive fram krigen, samt å fortsette den. For Norges politikk er det mulig å gjøre noe med, hvis vi er mange nok. Så får russerne ta seg av Russlands politikk.

13. mars
Da jeg posta dette (se skjermdump) på Facebook for et år siden var det en som påsto at jeg hadde dikta opp hele greia. Ja, mange nordmenn er faktisk så propagandiserte at de knapt vet at krigen i Ukraina begynte 8 år før Russlands invasjon.

Seinere samme dag.
«Jeg tror Norge og USA sikter mot felles mål og håp for hva som er godt, hva som er fred og hva som er frihet» – Jonas Gahr Støre i 2006.
Seinere samme dag.
«Frykten sprer seg til flere land enn USA etter at Silicon Valley Bank krasjlandet» (INyheter).
Ny krise ala den i 2008? Det har blitt varslet i flere år allerede, som i årene før 2008. Vil amerikanerne i så fall akseptere at skattepengene deres brukes på nok en krig som ikke kan vinnes, denne gangen mot en atommakt?
15. mars
Tony Blair sier nå at han prøvde å unngå krigen mot Irak i 2003, men at han ble med på den allikevel, fordi han trodde at George Bush ville slutte å ringe til ham hvis han ikke ble med på krigen.
Denne mentaliteten er dessverre typisk for norske politikere også. De er så redde for ikke å kunne menge seg med ‘verdens herskere’ at de sluker kameler på tvers. https://www.bbc.com/news/world-64914542
17. mars
I en podcast av 11. mars snakker Tucker Carlson om hvor flau han er over at han ble lurt til å støtte USAs krig mot Irak, og om hvordan han etter mange år i mediebransjen, dvs Fox News, måtte erkjenne at mediene rett og slett er del av myndighetenes kontrollapparat.
Jeg tror dette gjelder alle verdens land. Og det inkluderer som kjent Norge, der mediene er talerør og propagandister for de sakene det er bred enighet om på Stortinget. Krigen mot Russland i Ukraina har vist oss det i ekstrem grad, der til og med Klassekampen er del av den store enigheten om det som er galt.
NB: dette betyr ikke at jeg støtter Carlson i alt og ett. Men jeg støtter hans ærlighet om egne erfaringer. Carlson er meg bekjent ikke på linje med Fox-ledelsen når det gjelder krigen. Jeg har forstått det sånn at han får lov til å fortsette fordi han er så populær.
Her link til det omtalte utdraget av podcasten:
Her link til hele podcasten: https://www.youtube.com/watch?v=kAaFEOCHE4I&t=9s
I denne artikkelen omtaler jeg en tysk journalist, Udo Ulfkotte, som kom til mer eller mindre samme erkjennelse som Carlson etter mange år i et av Tysklands største medier: https://steigan.no/2020/08/udo-ulfkotte-brente-alle-broer/
18. mars
«Den internasjonale straffedomstolen med arrestordre på Putin» (NRK).
Dette vil få samme virkning som da USA ved Ronald Reagan ble dømt for krigsforbrytelser mot Nicaragua på 1980-tallet. Dvs ingen virkning, bortsett fra at nordmenn vil føle seg litt snillere, som bedre mennesker enn de fæle russerne, mens de som bor utenfor ‘NATO-bobla’ får nok en bekreftelse på hvor hyklerske NATO-landene (les kolonimaktene med vasaller som Norge) er. For hvis NATO-landene hadde vært opptatt av global rettferdighet ville både Reagan, Bush, Clinton, Bush, Blair, Obama, Stoltenberg, Trump og Biden ha havnet i kasjotten før Putin.
20. mars
NRK, TV 2 osv rapporterer om at Kinas leder er i Moskva, men ikke om at 40 afrikanske ledere er der samtidig.

Seinere samme dag.
«I Norge viser en fersk måling Respons Analyse har gjort på vegne av By- og regionforskningsinstituttet NIBR, at 81 prosent støtter våpenforsendelser til Ukraina. Rundt 11 prosent er helt eller delvis imot. Oppslutningen har holdt seg stabil siden april i fjor». (Aftenposten)
Det skulle man ellers ikke tror når man ser og hører hva norske medier sier. For på Stortinget og i mediene er det som vanlig 100 % oppslutning om USA/NATOs kriger. I Europa, derimot, er det økende motstand mot å levere våpen til Ukraina. Legg merke til at kun 36% av grekerne og 38 av slovakerne er for å sende våpen.
