Om steigan.no

steigan.no ble startet i januar 2014 som en blogg for Pål Steigan. Den første måneden hadde den 15.000 nedlastinger. I april 2017 var tallet kommet opp i 550.000. Den er lastet ned over hele verden og artiklene finnes på sju språk. Over 100 gjesteskribenter har bidratt til innholdet. Fra april 2017 er eierskapet til steigan.no overført til selskapet Mot Dag AS.

Det er fortsatt mulig å tegne seg som aksjonær i selskapet. Les mer her:
frimerke_edited-1

Jeg er Pål Steigan, skribent, kulturarbeider, kommunist, kokk og amatørfotograf – jack of all trades, master of none. (Noen av bildene mine finner du her.)

Bakgrunn

Jeg har jobbet med informasjonsinnhenting hele mitt voksne liv. Dette var en av grunnene til at jeg i 1985 ble ansatt som leksikonredaktør i Cappelens forlag, til tross for at jeg kom rett fra jobben som partileder i AKP(m-l). I Cappelen fikk jeg oppgaven å digitalisere leksikonet og bygge en leksikondatabase. Derfor var jeg også så heldig å få bli med i ei pilotgruppe som fikk prøve ut nettbasert tilknytning til tekstbasene i Aftenposten og Financial Times. Som leksikonredaktør var det også min oppgave å pløye gjennom artikler i en haug med internasjonale aviser og tidsskrifter som Le Monde, El Pais, Der Spiegel, The Economist, La Repubblica osv. Dessuten hadde jeg jobben med å skaffe fageksperter til å skrive artikler til leksikonet. Dette gjorde et jeg fikk en masse erfaring med kilder, kildevurdering og kildekritikk. I Cappelen fikk jeg lov til å lage en nettbasert versjon av leksikonet, CAPLEX på nett, fem år før Wikipedia så dagens lys. Dette arbeidet brakte meg i kontakt med en masse dyktige fagfolk, slik som for eksempel Steve Pepper. Han har enormt stor peiling på kunnskapsdatabaser, og så store muligheter for å bruke nettet til å drive folkeopplysning. Da den daværende AP-regjeringa inviterte til å skape en nasjonal kunnskapsdatabase, ble jeg bedt av Kunnskapsforlaget om å skrive den faglige delen av deres anbud. Steve og jeg skrev også en kronikk om dette som forklarte hvordan en slik kunnskapsdatabase kunne skapes. Da Stortingets utdanningskomité skulle behandle dette, ba komitéleder Rolf Reikvam (SV) meg om å skrive et forslag til vedtak. Dessverre ble hele prosjektet skrinlagt av Kristin Clemet da Høyre tok over regjeringsmakta i 2001. Men for meg hadde det i hvert fall vært lærerikt, og det er disse erfaringene jeg bygger videre på i arbeidet med steigan.no.

 

24INN_PålSteigan_mini
Foto: Ingrid Styrkestad, Klassekampen

Oppfordring til interesserte lesere:

steigan.no driver med tpolitiske analyser og dokumentasjon. Interesserte lesere har bidratt til den store spredninga gjennom å dele artiklene med sine venner og bekjente. Fortsett gjerne med det.

I 2016 ble det lastet ned artikler fra steigan.no over 5 millioner ganger. De tre mest leste artiklene er lastet ned ca. 50.000 ganger hver.

 

Foredrag på Nordiska fredssamtal i Degerfors 17. mai 2014

Foredrag på Socialistiskt Forum i Stockholm:

Selection_005