Krigsdagbok del 58 – 19. til 23. april 2023

0
Bakgrunnsbilde Shutterstock / n_defender

Dette er 58. del av min ‘krigsdagbok’, som er basert på daglige notater om utviklingen av krigen i Ukraina etter Russlands invasjon 24. februar 2022, samt kommentarer om mediedekningen, tilbakeblikk og lignende.

Av Lars Birkelund.

19. april

Er Zelensky så populær som vi blir fortalt? Indiske TFIGlobal snakker om økende misnøye med ham i Ukraina (som før Russlands invasjon) og muligheter for en ny revolusjon eller kupp.  https://www.youtube.com/watch?v=PI52846qxtQ

Seinere samme dag.

Danske Arbejderen hevder at regjeringen Støre og Stortinget har gitt USA rett til å bruke skytevåpen mot norske borgere i Norge. I så fall er de landsforrædere. Eller hva skal vi ellers kalle sånne? https://arbejderen.dk/udland/norsk-rigsadvokat-amerikanske-soldater-kan-aabne-ild-mod-demonstranter?fbclid=IwAR2zWGBwOOnuM9JiBnY7jxZg7EcWFpVeDXiiD3UcCtP75zW4pa1fI3RttWE

20. april

Ooops, USA har sensitive saker i et atomkraftverk i Ukraina og advarer nå Russland mot å røre det. https://www.youtube.com/watch?v=ZwUCbmKoT7g

Seinere samme dag.

«Verden hater USA og bruker Europa som bønder» (på et sjakkbrett). Interessant at Tyrkias innenriksminister mener dette og nok et tegn på at verden er i endring. https://www.youtube.com/watch?v=T_lGU6atAIY 

Seinere samme dag.

Propaganda har mange former, i noen tilfeller blank løgn. Som da NRKs Dag Bredvei presterte å si at Jens Stoltenberg jobber «intenst for fred» på Dagsrevyen i dag.

21. april

Putin sa ved en anledning at oppløsningen av Sovjetunionen var en katastrofe, noe den var for mange millioner mennesker. Det kan også argumenteres for at det var en katastrofe for verdensfreden, da det førte til at USA mistet mer eller mindre alle hemninger når det gjaldt å starte kriger, arrangere statskupp, ‘revolusjoner’ osv.

Men hvordan ‘oversatte’ NRKs Roger Sevrin Bruland Putins uttalelse nylig? Han mener at den betyr at Putin ønsker å gjenopprette Sovjetunionen. Han er slett ikke den eneste som har sagt det. Men det viser hva slags paranoide mentalitet som råder blant norske ‘journalister’, eller rettere sagt hva slags mentalitet som er nærmest obligatorisk for å gjøre karriere i norske medier.

Seinere samme dag.

For noen uker siden advarte Jonas Gahr Støres regjering mot å spre en viss artikkel av Seymour Hersh, en artikkel som impliserer regjeringen i sprengningen av Nord Stream. Jeg spurte da hva Støre/norske myndigheter vil gjøre med de som likevel sprer den, om de ville gå så langt som til å arrestere folk.

Nå vet vi hva Støres undersåtter gjorde med saken. Faktisk, den norske statens ‘faktasjekker’, har fått Facebook til å stemple artikkelen som usann. «Deler man den sensasjonelle artikkelen om en viss sprengning i en sjø på ø på Fjøsboki kan man havne i spjeldet, buret, fengselet til Fjøsboki», kommenterte Åse Thomassen. Man havner altså ikke i ordentlig fengsel, men man risikerer å bli utestengt fra Facebook.

Jeg minner om at Støre også ønsket å forby russiske medier, slik EU har gjort. Det som fikk ham til å snu kan ha vært protester fra norske medier. Så det skal de ha.

Seinere samme dag.

Typisk NTB, ABC Nyheter og andre norske medier, NATO-mediene: Når de forteller at Robert Kennedy jr prøver å bli president forteller de kun at han er «antivaksineaktivist», ikke at han vil ha slutt på at USAs kriger og okkupasjoner.

Seinere samme dag.

Et anti-imperialistisk parti som Rødt må være for å sende våpen til Ukraina, sier Bjørnar Moxnes – Rødt. Og dermed inntar han samme standpunkt som de imperialistiske partiene. Dette åpner dessuten for et interessant spørsmål: var ikke Rødt et anti-imperialistisk parti da det for et år siden valgte IKKE å sende våpen til Ukraina?

22. april

«Kinas økonomi slår de dystre spådommene til vestlige ønsketenkere. Beijings veksttall trosser deres håp og forventninger om Kinas fall» (RT).

Det har blitt sagt at de fleste vestlige såkalte Russland-eksperter og journalister i virkeligheten er eksperter på hvordan man kan ødelegge Russland. Et eksempel på dette er hvordan de hyller separatisten Alexej Navalnyj, som ville ha ødelagt Russland hvis han hadde fått makten, da hans mål er å kaste ut republikker med muslimsk flertall fra Den russiske føderasjon, som er Russlands offisielle navn.

På samme måte med Kina. I rundt 30 år har vestlige/norske ‘eksperter’ spådd en snarlig kollaps i Kinas økonomi. Like lenge har den vokst, vokst, vokst og vokst. Det ‘ekspertene’ og mediene sier om menneskerettigheter i Kina kan vi like trygt gå ut ifra at er groteske overdrivelser, som har lurt norske politikere, som ikke en gang vet at Taiwan er del av Kina. Blant dem er Venstres leder Guri Melby, som er konstant på krigsstien, mot det ene landet etter det andre. Nå samtidig mot Russland og Kina. 

Her RT med nye tall om Kinas vekst. Norske medier har faktisk også omtalt det, men ikke så grundig.  https://www.rt.com/news/575078-china-economy-west-predictions/

Seinere samme dag.

Fun fact.

Twitter pleide å advare mot statskontrollerte russiske og kinesiske medier ved å merke dem som nettopp statskontrollerte. Etter at Elon Musk tok over Twitter ble også BBC og andre vestlige statskontrollerte medier merket som statskontrollerte. Det førte til hysteriske protester fra vestlige redaktører og ‘journalister’ (EU har sperret tilgang til russiske medier uten at de protesterer). Men jeg tviler på at de er fornøyde med hvordan Musk/Twitter reagerte, nemlig ved å fjerne slik merking fra alle medier. 😉

Norske/vestlige ‘journalister’ og ‘eksperter’ elsket Musk da han utviklet el-biler, men hater ham når han motvirker sensur.

23. april

«Onsdag gikk en statseid russisk kanal hardt ut mot Nato-sjef Jens Stoltenberg. Stoltenberg ble blant annet kalt en antirussisk hauk» (NRK).

Norske mediers smisking for krigsforbryteren Jens Stoltenberg er rett og slett en skam. Den gjør til latter alle påstander om at norske medier er frie, kritiske og uavhengige. Iblant får man assosiasjoner til Nord-Koreas stats-TV. Nå syns NRK synd på Stoltenberg fordi en statseid russisk TV-kanal forteller sannheten om ham, nemlig at han er en antirussisk hauk. Så er det riktignok en del andre ting kanalen sier som er mer diskutabelt. Men ikke verre enn hva NATO-medier som NRK har sagt om Putin, Lukashenko, Assad, Maduro, Gaddafi osv.

Noen reagerer på bruken av begrepet krigsforbryter om Stoltenberg. Men det var han som fikk Norge til å bombe Libya og bombingen inkluderte krigsforbrytelser. NATO-mediene lykkes imidlertid med å lure mange til å tro at våre bomber er ‘gode’ og at Stoltenberg er god. Ikke sånn å forstå at han nødvendigvis er ond. Men han er opportunistisk til fingerspissene. Da han gikk og drømte om å bli NATOs ‘sjef’ visste han at han ville være sjanseløs til å få stillingen hvis han ikke ble med på USA/NATOs kriger mot Libya og Syria.

Slik er ondskapens banalitet, som Hannah Ahrendt konkluderte med etter å ha studert tyske krigsforbrytere: nesten alle var av samme type som Stoltenberg, dvs pene, tekkelige familiefedre. Besteborgere.

«Arendt mente at Eichmanns ondskap under krigen egentlig ikke bestod av grunnleggende ødeleggelseslyst eller sadisme og at han derfor ikke var et monster på den måten hun hadde forventet. Han hadde ingenting spesielt mot jøder, han fulgte bare ordre. Problemet med Eichmann var at så lenge statsmakten, lovverket og gjeldende normer dikterte hva han skulle gjøre, da syntes han selv at han, i praksis, ikke hadde noen personlig plikt til å ta ansvar for eller tenke over konsekvensene av hva han gjorde. Arendt mente at Eichmanns manglende oppfatning av de virkelige ansvarsforholdene i arbeidshverdagen skyldtes en sviktende evne til å tenke, en tankegang og en holdning som er vanlig for en skremmende stor del av en normalbefolkning.

Det er dette som er ondskapens banalitet, anså Arendt. Den er overfladisk og banal, og bare tilsynelatende sadistisk, fordi onde mennesker ofte handler på en måte som de selv oppfatter som normal. Når ondskap settes i system og blir rutine, og grusomme handlinger godtas uten at man tenker over det, kommer ondskapens banalitet til syne. Det handler om å normalisere det som burde ha vært utenkelig» (Wikipedia).

Seinere samme dag.

Det viktigste for å forstå en sak kan være det vi ikke vet (sensur).

USAs neokonservative ble foraktet i Norge da de styrte George Bushs politikk, men blir regnet som respektable, gode og ansvarlige mennesker når de styrer Joe Biden og prøver å ødelegge Russland istedenfor Irak, noe lignende krefter i Vesten har prøvd på i over 100 år med forskjellige midler. Alastair Crooke, tidligere britisk diplomat, sier at desperasjonen blant de neokonservative (som langt på vei styrer USA/NATOs og dermed Norges utenrikspolitikk), nå er stor fordi de vet at de har sin siste sjanse til å ødelegge Russland (fra ca 17 minutter i denne videoen): https://www.youtube.com/watch?v=b6SMVTGCRw4

Crooke er ikke den første som har sagt det. Men jeg nevner ham fordi han er nok et eksempel i en lang rekke av vestlige eksperter som ikke slipper til i norske medier (sensur) fordi de forteller den brutale sannheten om det som de facto er NATOs krig mot Russland i Ukraina, med hjelp av et høyreekstremt antirussisk regime som USA/NATO/EU installerte i 2014. Vi snakker om hellig krig fra de neokonservatives side, politikere som med vitende og vilje risikerer å ødelegge hele verden for å få ødelagt ett land, Russland. I dette øyeblikk er det fare for at Bjørnar Moxnes og Rødt slutter seg til de neokonservatives ‘hellige’ krig.

Norske medier/NATO-medienes oppgave er å få oss til å tro at Russlands invasjon av Ukraina var uprovosert, at de som styrer Ukraina (på vegne av USA) er uskyldige og at ‘vi’ kan vinne en krig mot atommakten Russland og allierte, som Kina, India, Nord-Korea osv. Ja, for store deler av verden kommer til å slå seg sammen med Russland og Kina hvis NATO velger å trappe opp. Slike perspektiver sensureres i norske medier, i likhet med kritiske røster som Crooke, Seymour Hersh, John Mearsheimer, John Pilger, Julian Assange og Jeffrey Sachs. Og norske kritiske røster som Glenn Diesen og Mette Kongshem.

Seinere samme dag.

Krigspropaganda har mange former. I dag syntes NRK Dagsrevyen synd på Ukraina fordi de ikke har gode nok våpen. Vi skal altså røres til tårer for så å gi Ukraina ti ganger så mye våpen, som Ukraina nylig ba om.

Dagsrevyen holdt på slik for å få oss til å ønske bombing av Libya også. Skjermbildet viser utdrag av en artikkel jeg skrev om Dagsrevyens Libyadekning fram til Norge begynte å bombe og ødelegge landet i 2011. https://steigan.no/2020/02/nrk-stottet-jihadistenes-vaepnede-revolusjon-i-libya-i-2011/

Seinere samme dag.

Så falt også Rødt for presset om å sende våpen til Kiev-regimet, som kun har seg sjøl og NATO å takke for at Russland invaderte, uten at det betyr at Russland invasjon var lovlig. Så det er i og for seg ikke en enkel avgjørelse. Men avgjørelsen har vært lett i alle andre tilfeller. Det var aldri aktuelt hverken for Rødt eller andre på Stortinget å sende våpen til land som Palestina, Irak, Libya og Syria.

Presset som Rødt har gitt etter for begynner i USA og forplanter seg via mediene der til norske medier og politikere og utvalgte ‘eksperter’. Norge hadde ikke sendt så mye som en kruttlapp til Ukraina hvis ikke USA hadde forlangt det. Det er ikke første gangen et samlet storting og et samlet norsk mediekorps går inn for en katastrofal politikk. Men så lenge alle er ansvarlige blir ingen ansvarlige.

Folk på venstresida pleide å snakke om behovet for en ny og mer rettferdig verdensorden, til fordel for utviklingslandene. Men når det først skjer en slik utvikling, som følge av krigen om Ukraina, står størsteparten av venstresida sammen med høyresida og USAs militær-industrielle kompleks, i et forsøk på å bevare den nåværende verdensordenen med USA som kongen på haugen.

Krigen i og om Ukraina er forferdelig, som andre kriger. Men denne utviklingen mot en ny og mer rettferdig verdensorden er en av sidene ved den. Og fred mellom Saudi og Iran, som det ligger an til etter Kinas megling, kan føre til fred i Yemen og på sikt i Syria, samt at Russland også har vist interesse for Kinas forslag til fredsløsning når det gjelder Ukraina. Disse forhandlingsresultatene kan være en forsmak på den nye verdensordenen og i så fall noe som venstresida bør slutte seg til, i stedet for å seigpine prosessen ved å forlenge krigen om Ukraina med ukrainere som slaktofre.

Norge vil derfor slutte med det så snart USA slutter med det. Jeg tror det vil vise seg at ikke bare venstresida, men nesten hele det politiske Norge står på feil side av historien.


Krigsdagbok del 57 – 7. til 18. april 2023

Krigsdagbok del 56 – 1. til 6. april 2023

Krigsdagbok del 55 – 27. til 31. mars 2023

Krigsdagbok del 54 – 21. til 26. mars 2023
Krigsdagbok del 53 – 12. til 20. mars 2023
Krigsdagbok del 51 – 3. til 5. mars 2023
Krigsdagbok del 50 – 20. til 27. februar 2023
Krigsdagbok del 49 – 10. til 17. februar 2023
Krigsdagbok del 48 – 4. til 9. februar 2023
Krigsdagbok del 47 – 1. til 30. februar 2023
Krigsdagbok del 46 – 25. til 30. januar 2023
Krigsdagbok del 45 – 15. til 20. januar til 2023
Krigsdagbok del 44 – 6. til 14. januar 2023
Krigsdagbok del 43 – 30. desember 2022 til 5. januar 2023
Krigsdagbok del 42 – 16. til 25. desember 2022
Krigsdagbok del 41 – 12. til 13. desember 2022
Krigsdagbok del 40 – 2. til 11. desember 2022
Krigsdagbok del 39 – 22. november til 1. desember 2022
Krigsdagbok del 38 – 19. til 21. november 2022
Krigsdagbok del 37 – 1. til 15. november 2022
Krigsdagbok del 36 – 20. til 30. oktober 2022
Krigsdagbok del 35, 15. til 19. oktober 2022
Krigsdagbok del 34
Krigsdagbok del 33, 1. til 12. oktober 2022
Krigsdagbok del 32, 20. til 30. september 2022
Krigsdagbok del 31, 9. til 19. september 2022
Krigsdagbok del 30, 29. august til 8. september 2022
Krigsdagbok del 29, 21. til 28. august 2022
Krigsdagbok del 28, 7. til 18. august 2022
Krigsdagbok del 27, 28. juli til 6. august
Krigsdagbok del 26, 21. til 27. juli
Krigsdagbok del 25, 12. til 20. juli
Krigsdagbok del 24, 4. til 11. juli
Krigsdagbok del 23, 28. juni til 3. juli 2022
Krigsdagbok del 22, 15. til 26. juni 2022
Krigsdagbok del 21, 7. til 15. juni
Krigsdagbok del 20, 29. mai til 5. juni 2022
Krigsdagbok del 19, 23. til 28. mai 2022
Krigsdagbok del 18, 19. til 21. mai 2022
Krigsdagbok del 17, 11. til 18. mai 2022
Krigsdagbok del 16, 4. til 10. mai 2022
Krigsdagbok del 15, 3. mai 2022
Krigsdagbok del 14, 28. april til 2. mai 2022
Krigsdagbok del 13, 22. til 27. april 2022
Krigsdagbok del 12, 17. til 21. april 2022
Krigsdagbok del 11, 12. til 15. april 2022
Krigsdagbok del 10, 8. til 10. april 2022
Krigsdagbok del 9, 1. til 7. april 2022  
Krigsdagbok del 8, 26. til 31. mars 2022  
Krigsdagbok del 7, 22. til 25. mars 2022  
Krigsdagbok del 6, 16. til 20. mars 2022
Krigsdagbok del 5, 11. til 15. mars 2022
Krigsdagbok del 4, 7. til 10. mars 2022
Krigsdagbok del 3, 3. til 6. mars 2022
Krigsdagbok del 2, 28. februar – 2. mars 2022 
@Krigsdagbok

Forrige artikkelUSA frykter at ryktet til F-16 kan bli smadret i Ukraina
Neste artikkel«Uavhengig» ukrainsk drapsliste er drevet av Kiev, støttet av Washington