Krigsdagbok del 30, 29. august til 8. september 2022

0

Dette er 30. del av min ‘krigsdagbok’, som er basert på daglige notater om utviklingen av krigen i Ukraina etter Russlands invasjon 24. februar 2022, samt kommentarer om mediedekningen, tilbakeblikk og lignende.

Av Lars Birkelund.

29. august

NATO-utvidelsene ligner på det som skjedde på 1930-tallet. For også da ble Russland isolert (med tanke på krig mot Russland). Dette vet russerne, men få nordmenn vet det.

Seinere samme dag:

Ignorantene i Vesten, som inkluderer Jens Stoltenberg, lo av Trump da han i 2018 advarte mot at Tyskland gjorde seg avhengig av Russlands olje og gass. Dette er et av mange vitnesbyrd på hvor inkompetente vestlige ledere er. Og enda verre: til tross for alle feiltagelsene, katastrofene, forlanger de fortsatt å kunne herske over oss.

https://www.facebook.com/lars.birkelund.7/videos/1095381714407209/?notif_id=1661769227123469&notif_t=video_processed&ref=notif

Seinere samme dag:

I 2020 sendte NRK «Afghanistans evige strid», en dokumentar i fire deler. Der forteller en av de som var USA-støttede islamistopprørere på 1980-tallet, at de pleide å overdrive kraftig når de rapporterte tilbake til sine amerikanske våpenleverandører. De sa for eksempel at de hadde drept 100 russere istedenfor 20 og ødelagt 50 tanks istedenfor 10, for de erfarte at jo mer de jugde jo mer våpen fikk de fra USA. Jeg lurer på om det er noenlunde det samme som skjer i Ukraina nå?

31. august

Har tyskerne fått nok?

«Ifølge undersøkelsen mener rundt 77 % av tyskerne at Vesten bør gjøre konkrete anstrengelser for å prøve å starte forhandlinger med Russland, noe som kan bidra til å få slutt på konflikten i Ukraina. Bare 17 % ville være imot slike samtaler (…) Selv om noen politikere fra den regjerende «trafikklys»-koalisjonen ber om fortsatt leveranser av tunge våpen til Ukraina, selv på bekostning av Tysklands eget militær, uttrykte 62 % av de spurte skepsis til om dette ville være et forsvarlig trekk, mens bare 32 % ønsker slike leveranser velkommen».  https://www.rt.com/news/561891-poll-most-germans-want-talks-russia/

Hvorfor forteller ikke norske medier om denne undersøkelsen? 

1. september

NATO-mediene hyller Gorbatsjov ved hans død fordi han kritiserte Putin, men ikke for at han kritiserte NATO-utvidelsene, samt NATOs løftebrudd.

2. september

Hva skal politikerne gjøre når de ikke lenger kan skylde på Putin? Faktum er at energikrisen er en lenge varslet krise og at europeiske ledere, og USA, har forverret den, først ved å stanse Nord Stream 2 og deretter ved å innføre enda sterkere sanksjoner mot Russland. Nord Stream 2 kunne ha blitt satt i drift for et par år siden, hvis det ikke hadde vært for at Tyskland og andre ga etter for USAs sanksjoner og press.

«Equinors konserndirektør Irene Rummelhoff mener det er ‘retorikk’ fra politikere og andre aktører som er årsaken til engergikrisen, og ikke krigen i Ukraina. Dette uttalte hun under ONS-konferansen i Stavanger, ifølge Dagens Næringsliv.

– Det er en stor misforståelse der ute, og det er at energikrisen ble skapt av krigen. Det ble den ikke. Energikrisen var tydelig til stede minst seks-sju måneder før krigen. Og den er resultatet av underinvestering i energi, all slags energi i mange år, og det er nøyaktig hva vi opplever i Norge også, sier Rummelhoff, sier hun i følge avisen».

7. september

I tiårene etter andre verdenskrig var det å ha en «nasjonal holdning» eller å være «nasjonalt sinnet» nødvendig for å bli akseptert av storsamfunnet. De siste årene, og særlig nå ifb med Europas sjølpåførte strømkrise, har det blitt nærmest ensbetydende med å være egoist, høyreekstrem eller det som verre er, hvis man skal tro ledende politikere og en del journalister. Men de har jeg for lengst sluttet å stole på.

Seinere samme dag:

«Får slakt: – Nato har feilet. Tidligere norsk forsvarstopp mener Nato i stor grad må påta seg skylda for krigen i Ukraina».

Jeg øynet håp da jeg så denne overskriften/ingressen til en artikkel av Hans Petter Midttun, som er tidligere norsk forsvarsattaché i Ukraina og i dag «uavhengig forsvarsanalytiker med base i Kyiv og Norge, blant annet tilknyttet den ukrainske tankesmia Centre for Defence Strategies».

«Krigen hadde garantert vært unngått dersom Nato hadde handlet annerledes», forsetter Midtun. Men så brast håpet. For på hvilken måte mener Midtun mener at NATO skulle ha opptrådt annerledes på forhånd? Jo, mer aggressivt, på vegne av et land som IKKE er med i NATO, men som riktignok har blitt væpnet til tennene av NATO. Det var ikke nok, mener Midttun, som også bidrar med svært subjektiv historieskrivning når han påstår at «krigen i Ukraina startet da Russland annekterte Krim-halvøya i 2014». USA/NATO/EUs statskupp, som førte til at Krim ba Russland om hjelp og beskyttelse mot de russofobe kuppmakerne ser han bort fra.

«Når vi gang på gang unngår å respondere, sender det et signal til Russland om at de kan gjøre nærmest hva som helst uten å bli straffet av Vesten». Legg merke til den imperialistiske/kolonialistiske mentaliteten, der Midtun i virkeligheten sier at Vesten skal få gjøre hva som helst uten å bli straffet og samtidig ha en eksklusiv rett til å straffe Russland, og andre, når de ikke oppfører seg slik Vesten vil. Riktignok er Russlands invasjon av Ukraina etter alt å dømme straffbar iht internasjonale rettsregler. Men det gjelder NATO-lands kriger i langt større grad.

Det verste må være at Midtun presterer en løgn av historiske dimensjoner når han hevder «De siste åtte åra har vi nektet Ukraina muligheten til å bygge opp et forsvar». Faktum er at NATO siden 2014 har væpnet og trent Ukrainas hær til å bli Europas sterkeste, og det med sikte på krig mot Russland. Hvordan kunne Dagbladet la ham slippe unna med en så drøy og farlig løgn? Fordi de liker slike løgner?

Denne krigshisseren ble naturligvis invitert til Dagsnytt 18, til ‘debatt’ med Geir Hågen Karlsen, som riktignok er mer moderat, men som ellers er på samme linje som USA/NATO og NRK i denne krigen. Slik foregår ‘debatter’ hos NATO-kringkasteren NRK.

Men: Nato har sjølsagt mye av skylda for krigen i Ukraina, skjønt av helt andre grunner enn Midtun peker på, nemlig NATOs ustoppelige ekspansjonstrang. Allerede på 1990-tallet ble det varslet om at denne NATO-imperialismen kunne føre til krig.

Seinere samme dag:

Fra vondt til verre. Dette får du ikke se på Dagsrevyen eller TV 2: Storbritanias nye statsminister i det hun sier at hun er klar til å trykke på ‘atomknappen’ og risikere utslettelse av menneskeheten. Enda verre var det å høre applausen som fulgte. Dette skal ha skjedd for et par uker siden.

https://www.facebook.com/618050951/videos/1065659990755383?idorvanity=602932710421901

8. september

Ønsker Polen å benytte krigen i Ukraina til krig mot Russland? Det finnes i hvert fall folk der som har stormaktambisjoner.

«Det er stor fare for en krig med Russland,» sa Ociepa (Polens viseforsvarsminister Marcin Ociepa), og la til at tidspunktet for denne potensielle krigen avhenger «av hvordan konflikten i Ukraina ender». Ifølge tjenestemannen vil det i siste instans avhenge av «hvor mange år Russland vil trenge for å gjenoppbygge sitt militære potensial». Han identifiserte ingen tilleggsfaktorer som enten kunne øke eller redusere risikoen for konflikt.

    Ociepa (…) beskrev den «geopolitiske virkeligheten» som angivelig tvang Polen til raskt å øke sitt eget forsvarspotensial. «Vi må bruke denne tiden til maksimal gjenopprustning av den polske hæren,» sa han til avisa, da han forsvarte det polske medier kalte et «rekordstort» forsvarsbudsjett, forsterket av visse «udefinerte» tilleggsutgifter.

https://www.rt.com/news/562393-poland-risk-war-russia-serious/

(Dette er en lenke til den russiske mediekanalen RT, og det er ikke sikkert den lar seg åpne på grunn av sensuren.)


Krigsdagbok del 29, 21. til 28. august 2022

Krigsdagbok del 28, 7. til 18. august 2022

Krigsdagbok del 27, 28. juli til 6. august

Krigsdagbok del 26, 21. til 27. juli

Krigsdagbok del 25, 12. til 20. juli

Krigsdagbok del 24, 4. til 11. juli

Krigsdagbok del 23, 28. juni til 3. juli 2022

Krigsdagbok del 22, 15. til 26. juni 2022

Krigsdagbok del 21, 7. til 15. juni

Krigsdagbok del 20, 29. mai til 5. juni 2022

Krigsdagbok del 19, 23. til 28. mai 2022

Krigsdagbok del 18, 19. til 21. mai 2022

Krigsdagbok del 17, 11. til 18. mai 2022

Krigsdagbok del 16, 4. til 10. mai 2022

Krigsdagbok del 15, 3. mai 2022

Krigsdagbok del 14, 28. april til 2. mai 2022

Krigsdagbok del 13, 22. til 27. april 2022

Krigsdagbok del 12, 17. til 21. april 2022

Krigsdagbok del 11, 12. til 15. april 2022

Krigsdagbok del 10, 8. til 10. april 2022

Krigsdagbok del 9, 1. til 7. april 2022  

Krigsdagbok del 8, 26. til 31. mars 2022  

Krigsdagbok del 7, 22. til 25. mars 2022  

Krigsdagbok del 6, 16. til 20. mars 2022

Krigsdagbok del 5, 11. til 15. mars 2022

Krigsdagbok del 4, 7. til 10. mars 2022

Krigsdagbok del 3, 3. til 6. mars 2022

Krigsdagbok del 2, 28. februar – 2. mars 2022 

@Krigsdagbok

Forrige artikkelMøt spionene, leiesoldatene og kyllinghaukene som verver seg som NAFO-troll
Neste artikkel«Dette er kode RØD for menneskeheten»