Krigsdagbok del 2, 28. februar – 2. mars 2022 

0
Yevhen Karas er er leder for C 14, en gruppe som får støtte fra ukrainske myndigheter.

Av Lars Birkelund.

Dette er andre del av min ‘krigsdagbok’, som er basert på daglige notater om utviklingen av krigen i Ukraina etter Russlands invasjon 24. februar, samt kommentarer om mediedekningen og lignende. Første del, som inneholder noe om forspillet til invasjonen her: 

Krigsdagbok, 24. til 27. februar 2022

28. februar 2022 

«EU vedtok søndag å sende både våpen og kampfly til Ukraina» (NRK).  

Dette gjør EU med Norge på slep og det øker dramatisk faren for verdenskrig (kommentar: som jeg advarte mot første dag av Russlands invasjon da jeg skrev at man får håpe at «norske og andre myndigheter lar være å gjøre vondt verre med militær støtte til Ukraina»).  

Seinere samme dag: Hvordan vet vi at vestlige politikere ikke vet hva de driver med? Rett og slett pga de dårlige resultatene, i Afghanistan, Irak, Libya, Syria osv. Så hvorfor skal vi tro at de vet hva de gjør nå? For ordens skyld gjentar jeg at jeg fordømmer Russlands angrep på Ukraina. Men nå er det et faktum og da er spørsmålet hvordan man skal forholde seg til det.  

Seinere samme dag: «Vi har det moro når vi dreper», sa den ukrainske fascisten Yevhen Karas under Bandera readings i Kiev 5. februar 2022, altså 19 dager før Russlands invasjon. 

Han forteller her at de også støttes av Vesten, dvs NATO-land. Yevhen Karas er er leder for C 14, en gruppe som får støtte fra ukrainske myndigheter.   

I 2019 fortalte Bellingcat, finansiert av NATO-land, at Yevhen Karas var i møte med Ukrainas president: “Last month, Shatrovsky (left) and Yevhen Karas (right, leader of the neo-Nazi group C14) met with President Zelenskyy in a meeting facilitated by Oksana Koliada, the Minister of Veterans Affairs, and her deputy and VMU member, Anton Kolumbet”. Allikevel er det mange som vil avfeie dette som propaganda. Men en mistanke om at dette er sant bør være nok til at politikerne i Norge besinner seg.  Det gjør de imidlertid ikke. 

https://twitter.com/bellingcat/status/1193922677943209989   

Seinere samme dag: «Stoltenberg varsler mer hjelp. Natos generalsekretær Jens Stoltenberg sier at Nato-landene vil øke bidraget til Ukraina, med luftvernraketter og panservernraketter, i tillegg til humanitær og økonomisk hjelp, skriver Reuters!» (NRK). Stoltenberg fortsetter altså sin praksis med å helle bensin på bålet.  

1.  mars 2022. 

Å kreve det umulige er en velkjent taktikk for de som ønsker krig. For eksempel krevde USA/NATO helt umulige ting av serbiske ledere i 1999. For serberne trenger litt bombing, som USAs daværende utenriksminister Madeleine Albright sa (Jens Stoltenberg var over seg av stolthet og glede da han møtte denne mordersken i 2015, «an honour to meet a legend in foreign policy», skrev han da på Twitter). 

På samme måte med Russlands mange krav til USA/NATO: Russland må ha visst at det var urealistisk å få innfridd alle kravene. Men betyr det at de ønsket krig? Jeg tror ikke det, men de ønsket åpenbart å få avklart en del forhold.  

Poenget her er uansett noe annet: Joe Biden, Høyres Michael Tetzschner, Jonas Gahr Støre og andre som trodde at Russland ville kunne angripe Ukraina ønsket altså ikke å gjøre det som kunne ha hindret krigen, nemlig å gi Russland en garanti mot at Ukraina ble NATO-medlem. Stoltenberg provoserte tvert imot helt unødvendig ved å si at Ukraina skal hjelpes inn i NATO. 

Ingen bestrider at Ukraina hadde rett til å søke. Men når NATO nektet Russland å bli med i NATO kunne de sjølsagt ha nektet Ukraina det samme. Mange i Vesten må ha ønsket denne krigen når de ikke en gang var i stand til å komme Russland i møte på dette ene punktet.  

Vi vet ikke om en garanti mot ukrainsk NATO-medlemskap ville ha hindret Russlands invasjon. Men vi vet nå at vestlige ledere ikke en gang prøvde denne muligheten. De ville ikke gi freden en sjanse. Det at de ikke ville det er helt i tråd med uttalte ønsker om å splitte opp Russland (på samme måte som Jugoslavia). 

Dette unnskylder sjølsagt ikke Russlands angrep på Ukraina, som jeg gjentar min fordømmelse av. Å forklare er ikke det samme som å forsvare.  

Seinere samme dag: Jeg leste et sted at USA nylig har bomba Somalia, uten at hverken NRK, idrettsstjerner, politikere eller ‘journalister’ har sagt et ord. Samme øredøvende taushet gjelder Israels nesten daglige bombinger av Syria og USAs okkupasjon av de mest oljerike områdene i Syria.   

Seinere samme dag: Vi mennesker inngår kompromisser hver eneste dag for å sikre gode relasjoner med familiemedlemmer, venner, kolleger, younameit. Men norske/vestlige politikere klarte ikke å inngå det ene, lille kompromisset som kunne ha berget freden i Europa.  

2. mars 2022 

Mange er redde for å bli regnet som egoistiske eller usolidariske hvis de ikke ønsker våpenforsendelser til Ukraina. Dette brukes som hersketeknikk. 

Seinere samme dag: En venninne av meg har forbindelser til Donbass og skrev i dag til meg: «Jeg hører fra venn at Ukraina nå bomber øst verre enn noen gang». 

Seinere samme dag: Norske politikere har en lang rekke utenrikspolitiske katastrofer bak seg. Vi vet altså at de er inkompetente på det området. Nå opptrer de nok en gang som en nesten helt samlet saueflokk mot en mulig ny katastrofe. Denne gangen i Europa. 

Ja, det er naturlig å føle sympati for Ukraina og å fordømme Russlands invasjon. Men man må ikke miste hodet. Dessuten har Ukraina aldri hatt annet en korrupte ledere, så store deler av befolkningen der er likeglade med hvem som styrer landet bare de får fred. Dette faktum ‘drukner’ også nå. 

Ukrainske regjeringer har brukt bombefly mot sine landsmenn i øst siden 2014. Dette har skjedd med støtte fra Norge og andre NATO-land!! Zelenskij fikk hele 73 % av stemmene i valget i 2019 fordi han lovte fred. På de siste meningsmålingene før Russlands invasjon var han nede på 20-tallet fordi han IKKE stanset krigen mellom ukrainere. 

Norge og andre NATO-lands økende innblanding i krigen (den har vært der fra 2014) fører både til at den blir lengre og mer blodig og fare for at den sprer seg, også til Norge. I dag er det flere folkerettseksperter som sier lignende til Klassekampen og i Aftenposten: 

«Fleire forskarar går ut mot regjeringa sin våpeneksport. Seniorforskar ved Norsk utanrikspolitiske institutt (Nupi) Stein Sundstøl (…) fryktar at dei europeiske leiarane har hamna i ein slags massesuggesjon, der dei handlar utan å tenkje seg nøye nok om. 

– Det har nesten blitt eit kappløp om å sende mest mogleg våpen, og det blir sett på som ei moralsk plikt å gjere det. Eg tykkjer ikkje det verkar så veldig gjennomtenkt. Vi burde heller ha forsterka dei økonomiske sanksjonane mot Russland». 

«– Dette er veldig uheldig. Det vil forlengje krigen, og det vil påføre sivilbefolkninga i Ukraina større lidingar og tap enn det som er naudsynt. Det utgjer og ei farleg opptrapping av krigen, der Nato-land blir mykje meir involvert i krigen enn før». 

«Direktør ved forskingsinstituttet Fridtjof Nansens institutt Iver B. Neumann sa i går til NRK at det å sende våpen til Ukraina er som å helle olje på bålet, og også han er sterkt kritisk til det som skjer. 

Cecilie Hellestveit ved folkerettsinstituttet ved Universitetet i Oslo meiner at Noreg ved å sende våpen til Ukraina eksponerer seg for mogleg angrep frå Russland. – Vi er no ein medkrigar-stat, og det betyr at vi har senka terskelen for eit mogleg angrep frå Russland, seier Hellestveit». 

https://klassekampen.no/utgave/2022-03-02/refsar-vapenhjelp

Seinere samme dag:  

I går chatta jeg med en barndomsvenn bosatt i Talinn, Estland.  

Jeg spurte først: Hei. Åssen er det å leve i Estland nå? 

Han svarte: Heisann. Det er jo spente tider, Lars. Vi har de samme reaksjonene som Europa forøvrig. Nå har vi mistet russiske varer i butikkene og russiske TV-kanaler. Hva blir det neste? 

Jeg: Tja. Det virker som om du er relativt pro-russisk. Hvordan er  stemningen mellom folkegrupper i Estland? Regner med at det er mer tilspissa der du bor enn i Norge? 

Han: I fredstid er forholdet greit, men det er jo mange estere som ser ned på russere, dette er ikke noe nytt. Slik som situasjonen er blitt gjør jo ikke forholdet bedre. Vi får se hvordan det utvikler seg Lars 😮💨 

Jeg: Ja, har hørt om diskriminering av russere. Er det mye av det? 

Han: Det er endel russere som ikke snakker estisk, disse blir diskriminert. Det er alltid en russer som har de lavt lønnete yrkene. Faktisk er det en del ukrainere som jobber i bygningsbransjen her. Hva krigen angår, så skulle jeg ønske at nyhetssendingene skulle ta for seg begge sider. Det er mye fake ute og går. 

Jeg: Antar at det er vel så mye fake news i Estland, ja. Skjer diskrimineringen også fra staten? 

Han: Staten gjør en grei jobb. Vi har russisk vennlige partier på «stortinget» . 

Jeg:  Gjør myndighetene noe for å lege sårene mellom estere og russere? 

Han: Nei, ikke nevneverdig.  

Jeg: Nettopp, det er forskjellen. Da det ble bestemt at Vest-Tyskland skulle bli med i NATO, ja, egentlig allerede fra 1947, gikk norske myndigheter inn for å lege sårene mellom nordmenn og tyskere, etter hvert fordi det var nødvendig for å få aksept for at Vest-Tyskland skulle bli med i NATO, på et tidspunkt da nordmenn flest var tysker-fiendtlige. Derfor gikk hatet og fiendtligheten mot Tyskland og tyskere gradvis over. Men hatet mot det landet som frigjorde Øst-Finnmark har de dyrka like lenge, altså i 75 år. 

Han: Det er den sørgelige sannhet, Lars.  

Jeg: Snakker du russisk? 

Han: He he, nei. 😀 

Jeg: Går det i engelsk? 

Han: Her går det i skoleengelsk, hehe. Jeg forstår litt russisk, da. 

Jeg: Er det greit at jeg lager en tekst om dette der jeg beskriver deg som «barndomsvenn bosatt i Estland»? 

Han: Helt i orden, Lars. Er det noe jeg kan hjelpe med, så gjør jeg gjerne det. 

Jeg: 👍 

Kommentar: Nå blir det spennende å se hvordan norske folk og myndigheter vil takle møter med vanlige russere i Norge. Vil de klare å holde seg i skinnet? Hvordan vil for eksempel politiet takle voldsepisoder mot russere i Norge etter dette? 

Seinere samme dag:  

Den viktigste propagandaen kan være det som IKKE sies, som når NATO-mediene hyller en 79-årig ukrainsk dame under våpentrening, men lar være å fortelle at det er fascister som trener henne. Fair har undersøkt flere sånne tilfeller til denne artikkelen. 

https://www.facebook.com/photo/?fbid=10158368198835952&set=a.406405765951 

https://fair.org/home/western-media-fall-in-lockstep-for-neo-nazi-publicity-stunt-in-ukraine/?fbclid=IwAR341IzKUiM-umslFqSNGH7kIAI1NKzlRvfV5yEoKOm6B1m7O7BJU0HZY-I  

Seinere samme dag:  

Litt historikk med bilder av ‘demonstranter’ som ble omtalt som fredelige av norske medier i perioden 21. november 2013 til 22. februar 2014, mens Ukrainas politi ble omtalt som voldelig og brutalt: 

https://www.youtube.com/watch?v=PXTqb8csmuo&has_verified=1&client=mv-google&layout=mobile&app=desktop 

De som tviler på bildene kan dobbeltsjekke med Dagsrevyen 1. desember 2013 som viser noen sekunder av de samme scenene, fra ca 1 minutt: https://tv.nrk.no/serie/dagsrevyen/201309/NNFA03090113/avspiller   

Forrige artikkelRødt og NATO
Neste artikkelMusk har kjøpt Twitter