FBI og ukrainsk etterretning planla sensur mot amerikanske journalister

0

Rapport fra justiskomiteen i Representantenes hus avslører hvordan FBI planla med ukrainske etterretningstjenester å sensurere sosialmediekontoer til amerikanske journalister og til og med tjenestemenn i utenriksdepartementet

Av Jeremy Kuzmarov.

CovertActionMagazine, 22. juli 2023 

Blant de korrumperende aspektene ved Ukrainakrigen har vært ytterligere erosjon av demokratiske standarder i USA.

Den 10. juli utstedte justiskomitéen i Representantenes hus og den utvalgte underkomitéen for den føderale regjeringens bevæpning, en midlertidig stabsrapport som beskriver hvordan Federal Bureau of Investigation (FBI) jobbet med Ukrainas sikkerhetstjenester (SBU), for å forsøke å sensurere sosialmediekontoer til amerikanere i strid med retten til ytringsfrihet under det første endringstillegget [First Amendment].

Amerikanerne som ble målrettet inkluderte journalister og, utrolig nok, det amerikanske utenriksdepartementet, hvis russiskspråklige konto ble flagget av SBU for å fremme pro-russisk desinformasjon.

I februar utstedte justiskomiteen i Representantenes hus, ledet av Jim Jordan (R-OH), stevninger til Meta, moderselskapet til Facebook og Instagram, og Alphabet, moderselskapet til Google og YouTube.

[Kilde: greatandhra.com]

Dokumentene de fikk tak i avslørte at FBI på vegne av SBU ba om at verdens største plattformer for sosiale medier sensurerer amerikanere som engasjerer seg i konstitusjonelt beskyttede ytringer på nettet.

Spesialagent i FBI, Aleksandr Kobzanets, FBIs assisterende juridiske attaché i Kiev fra 2020 til 2022, jobbet tett med SBU, en organisasjon sterkt støttet av CIA, som overvåket sosialmedier med det formål å identifisere mistenkte russiske «påvirkningsoperasjoner».

SBU sendte informasjon gjennom Kobzanets til FBIs Foreign Influence Task Force (FITF), som ble etablert i 2017 av direktør Christopher Wray, for å «identifisere og motvirke ondartede utenlandske påvirkningsoperasjoner rettet mot USA.»

Christopher Wray [Kilde: federaltimes.com]

Laura Dehmlow [Kilde: rantburg.com]

Lederen for FITF, Laura Dehmlow, sa i 2022 at «den amerikanske regjeringen må tidlig utdanne befolkningen» om «feilinformasjon, desinformasjon og ondsinnet informasjon» fordi «kritisk tenkning ser ut til å være et problem for tiden».

Dette synspunktet ble undergravd av innrømmelsen fra Ilia Vitiuk, leder av SBUs departement for cyber- og informasjonssikkerhet, som i april 2023 fortalte journalisten Lee Fang at «når folk spør meg: ‘Hvordan skiller du mellom om det er falskt eller sant?’ … Sier jeg: ‘Alt som er imot landet vårt, anse det som en forfalskning, selv om det ikke er det.’ Akkurat nå, for vår seier, er det viktig å ha den typen forståelse.»

Ilia Vitiuk [Kilde: pravda.com]

Vitiuks kommentarer gjør det klart at den påståtte «feilinformasjonen» som Dehmlow og hennes medarbeidere prøver å «utdanne» den amerikanske befolkningen om, egentlig er enhver uttalelse eller argument som motsier ukrainsk regjeringspropaganda.

Justisrapporten fra Representantenes hus konkluderte med at FBI utmålte sensur basert på synspunktene til personene som ble målrettet, den var ikke faktabasert, hvilket betyr at folk som ble sensurert faktisk kan ha gitt riktig informasjon og ikke feilinformasjon.

Keystone-politiet*

*(Keystone politi, en utrolig inkompetent politistyrke, kledd i dårlig passende, uflidde uniformer, som dukket opp regelmessig i Mack Sennetts stumfilm-slapstick-farser fra rundt 1912 til begynnelsen av 1920-tallet. De ble nedfelt i amerikansk filmhistorie som ekte folkekunstkreasjoner hvis komiske appell var basert på en innfødt respektløshet for autoritet. O.a)

FBIs inkompetanse ble vist i mangelen på skikkelig gransking av sosialmedieinnlegg som var målrettet for sensur.

Justisrapporten i Representantenes hus peker ikke bare på forsøk på å sensurere utenriksdepartementets egen russiskspråklige konto, men også på å sensurere russisktalende amerikanere som faktisk kritiserte Vladimir Putin og russisk politikk i Ukraina.

En flagget konto uttrykte for eksempel skepsis til at Ukraina var dominert av nazister da presidenten var jødisk.

En annen var av en russisktalende ukrainer som sa at han aldri hadde blitt forhindret av den ukrainske regjeringen fra å snakke russisk i Øst-Ukraina, og avsluttet med emneknaggene «#stopputin» og «#freeukraine».

Enda en fordømte Russlands president Vladimir Putin for det han gjorde i «russernes navn».

Rapporten fra House Judiciary konkluderte med å understreke at det ikke var noen juridisk begrunnelse for at FBI samarbeidet med en utenlandsk etterretningstjeneste for å pålegge sensur på amerikanere, hvis rett til ytringsfrihet er beskyttet av den amerikanske grunnloven.

Historisk sett har USAs engasjement i utenlandske kriger og søken etter oversjøisk imperium vært en stor hindring for demokratiet, og Ukraina-krigen, som har blitt stadig mer amerikanisert, er tydeligvis ikke noe unntak.

Lavere grad av tillit enn J. Edgar Hoover

Etter utgivelsen av rapporten kom FBI-direktør Christopher Wray under angrep fra underkomiteen for bevæpning av den føderale regjeringen.

Jim Jordan åpnet høringene den 12. juli med å anklage byrået for å tillate sosialmedieforetak å undertrykke historien om Hunter Bidens laptop i 2020, og for gjengjeldelse mot angivelige FBI-varslere og feilhåndtering av trusler mot skolestyrer.

Jim Jordan [Kilde: cnn.com]

«Beskytter du Bidens?» spurte representanten Matt Gaetz (R-FL), etter å ha presset Wray over påstander fra en angivelig IRS-varsler knyttet til Hunter Biden-etterforskningen.

Matt Gaetz [Kilde: mediate.com]

«Absolutt ikke»svarte Wray. «FBI har ingen interesse av å beskytte noen politisk.»

Gaetz og Wray engasjerte seg i en opphetet utveksling etter at Florida-republikaneren påsto at byrået har «det laveste nivået av tillit i FBIs historie».

«Folk stolte mer på FBI da J. Edgar Hoover drev stedet enn når du driver det, og grunnen er fordi du ikke gir klare svar,» mente Gaetz.

Hoover var selvfølgelig kjent for sin ondskap og kriminelle aktiviteter knyttet til COINTELPRO og politiske mord. På den tiden stolte mange på ham bare på grunn av det heroiske bildet som Hoover dyrket for FBI gjennom effektiv PR, som Wray ikke har vært i stand til å gjenskape.

En meningsmåling fra NBC viser at bare 37 prosent av befolkningen støtter FBI, og bare 17 prosent av republikanerne.

J. Edgar Hoover [Kilde: commons.wikimedia.org]

Wray så spesielt tåpelig ut da han hevdet at han ikke var sikker på om det var undercover-agenter på åstedet for opptøyene den 6. januar, siden tidligere Capitol-politisjef Steven Sund, har hevdet at protestmengden var fylt med føderale agenter, og når en varsler har stått frem og sagt at FBI-topper ga ordre om å skjule minst 25 konfidensielle menneskelige kilder [dvs. informanter] som deltok i protesten ved Capitol.

I sin utveksling med Gaetz forsvarte Wray byrået ved å hevde at det var svært mange søknader til FBI i Gaetz’ hjemstat Florida, hvorpå Gaetz svarte: «Vi er dypt stolte av dem, og de fortjener bedre enn deg.»

Som CAM har rapportert, en som også fortjener bedre er Omali Yeshitela, den 80 år gamle lederen av African People’s Socialist Party. Han fikk hjemmet sitt raidet av FBI i et militært angrep, og sammen med tre medarbeidere risikerer han flere års fengsel etter å ha blitt anklaget for å være en russisk agent.

Scene utenfor Yeshitelas hjem i East St. Louis i juli i fjor. [Kilde: theburningspear.com]

Yeshitelas sak er nok en påminnelse om FBIs undertrykkende taktikk som minner om FBIs aktiviteter under den kalde krigen.


Denne artikkelen ble publisert i CovertActionMagazine:

House Judiciary Committee Report Reveals How FBI Schemed with Ukrainian Intelligence Services to Censor Social Media Accounts of American Journalists and Even State Department Officials

Oversatt for steigan.no av Espen B. Øyulvstad


Jeremy Kuzmarov er administrerende redaktør for CovertAction Magazine.

Han kan nås på: jkuzmarov2@gmail.com.

Forrige artikkelKrigsdagbok del 68 – 14 til 17. juni 2023
Neste artikkelBankkonti stengt på grunn av «feil» Covid-meninger
Jeremy Kuzmarov
Jeremy Kuzmarov er administrerende redaktør for CovertAction Magazine. Han er forfatter av fire bøker om amerikansk utenrikspolitikk, inkludert Obama's Unending Wars (Clarity Press, 2019) og The Russians Are Coming, Again, med John Marciano (Monthly Review Press, 2018).