USA frykter at ryktet til F-16 kan bli smadret i Ukraina

0
F-16 Block 70/72

Ifølge en analyse som er gjort av MilitaryNewsMagazine frykter USA for at ryktet til F-16 flyene kan bli ødelagt hvis de settes inn mot russiske styrker i Ukraina. Magasinet skriver at blant Norge har vært en av pådriverne for å sende F-16 til Ukraina. De skriver videre:

F-16 er et lett enmotors jagerfly som ble designet på 1970-tallet som et lettere og billigere motstykke til tungvekteren F-15 som utgjorde eliten til det amerikanske luftforsvaret. Mot det russiske flyvåpenet er det en svært stor mulighet for at klassen bare vil ha svært begrenset overlevelsesevne på grunn av dens mangel på stealth-evner og dens begrensede evne til å engasjere tungvektsfly i den russiske flåten som Su-35s, MiG-31s og Su-57s. Luft-til-luft-engasjementer vil sannsynligvis være svært ensidig, og å skyte ned F-16-er med egne jagerfly vil øke prestisjen til det russiske luftforsvaret og dets forsvarssektor betraktelig – som allerede nylig hadde fordel av ødeleggelsen av NATOs største langdistanseluftvernsystemet Patriot den 16. mai. Mens nyere varianter av F-16, nemlig Block 70/72-modellen, potensielt kan holde stand mot noen av de nyere russiske jagerflyene, er det så langt produsert mindre enn en skvadron. De svært høye kostnadene for disse nye F-16-ene, på over 120 millioner dollar hver, gjør også leveringen til dem uoverkommelig, med deres små produksjonsskala og lange ordrereserver primært fra Taiwan som effektivt utelukker dette.

Eldre F-16, avhengig av utdaterte mekanisk skannede radarer og mangler tilgang til nye generasjoner missiler som AIM-120D, ville sannsynligvis klare seg dårlig hvis de ble utplassert til Ukraina, selv om de kunne engasjere russiske fly 1:1 og ikke lider av store numeriske ulemper. Trusselen fra russiske langdistanse-overflate- til luftmissilsystemer, som selv fra baser i Hviterussland har demonstrert evnen til å skyte ned fjerde generasjons jagerfly over selve hovedstaden Kiev, vil ytterligere begrense F-16s evne til å operere på grunn av deres mangel på stealyh-evner. Som et resultat har USA mye å tape på å se sine F-16-er overføres til Ukraina, på et tidspunkt da fremtidige bestillinger for klassen allerede er i tvil og omdømmet til dens luftmakt er kritisk, spesielt i teatre som Øst-Asia. Prioriteringene til de europeiske allierte, som konsekvent har vært mer fokusert på Russland, har ofte vært svært forskjellige.

Forrige artikkelSkjelettene ramler ut av skapet for partnerne Polen og Ukraina
Neste artikkelKrigsdagbok del 58 – 19. til 23. april 2023