Våpen til Ukraina havner hos kriminelle

0
Militære automatvåpen. Illustrasjonsfoto

Kriminelle gjenger i Finland har fått tak i en del våpen, som automatgevær, sendt av forskjellige land til ukrainske væpnede styrker, rapporterte den finske avisen Yle 30. oktober med henvisning til Finlands nasjonale etterforskningsbyrå (NBI).

Dette skriver den ukrainske nyhetskanalen The New Voice of Ukraine.

Ifølge NBI har de utviklet ruter, forbindelser og kontakter som trengs for å handle ulovlige våpen fra Ukraina til Finland.

– Tre av verdens største motorsykkelgjenger – som er en del av større internasjonale organisasjoner – er aktive i Finland, sier NBI-kriminalbetjent Christer Ahlgren til Yle.

«En av disse er Bandidos MC, som har en enhet i alle større ukrainske byer. Vi vet at kontakter og ruter blir varmet opp, slik at de er på plass.»

Han understreket at våpen sendt fra ulike land til Ukraina også er funnet i Sverige, Danmark og Nederland.

Små våpen, håndgranater og angrepsdroner er også på søkelista sammen med rifler, sa han.

NBI sier de ikke ønsker å gi flere detaljer om våpnene mens etterforskningen pågår.

YLE skriver:

Nå har Sentralkriminalpolitiet indikasjoner basert på etterretningsinformasjon om våpen som havner i Finland for kriminelle. 

– Vi har tegn på at disse våpnene allerede er i Finland, sier Ahlgren. 

– Våpen levert til Ukraina er også funnet i Sverige, Danmark og Nederland.

Informasjonen gjelder militære våpen, som automatgevær.

Fullstendig forutsigbart og velkjent

Vi har meldt om dette tidligere:

– Bare 30 prosent av de vestlige våpnene til Ukraina når fram dit de skal

I en reportasje på CBS News med tittelen «Arming Ukraine» heter det at USA ikke har noen oversikt over hvor det blir av mesteparten av de våpnene Vesten sender til Ukraina.

Hovedtyngden av disse våpnene og militære forsyningene tar veien til grensen til Polen, hvor USA og NATO-allierte raskt frakter den over grensen og i hendene på ukrainske tjenestemenn. Det er der USAs tilsyn slutter. «Alt dette går over grensa, og så skjer det noe, og noe sånt som 30 % av det når sin endelige destinasjon,» sa Jonas Ohman, grunnlegger og administrerende direktør i Blue-Yellow, en Litauen-basert organisasjon som har vært i møte med og forsynt frontlinjeenheter med militærhjelp i Ukraina siden starten av konflikten med Russland-støttede separatister i 2014.

På svartebørsen

CBS skriver videre:

En kombinasjon av Ukrainas konstant skiftende frontlinjer med dets stort sett frivillige og paramilitære styrker har gjort levering av militærhjelpen vanskelig for de som forsøker å navigere de farlige forsyningslinjene til deres destinasjon. Noen har reist bekymring for våpen som havner Ukrainas svarte marked, som har trivdes med korrupsjon siden Sovjetunionens kollaps.

Det er fullstendig forutsigbart at det måtte gå slik, siden Ukraina for det første er et av verdens mest korrupte land som for det andre har store kriminelle gjenger, noen i form av nazigrupper, andre bare opportunistiske kriminelle, og siden landet for det tredje flyter over av våpen i en situasjon som for det fjerde er heller kaotisk.

NATO og EU: – Vi har ingen anelse om hvor våpnene vi sender til Ukraina havner

Vesten advarer om stor fare for våpensmugling og at avanserte våpen havner på svartebørsen i Europa.

En artikkel i Financial Times bekrefter det vi i steigan.no har pekt på flere ganger: Den storstilte vestlige våpenleveransen til Ukraina er i stor fare for å havne hos forbryterbander i Europa. Etter at våpnene er levert til mellomstasjonen i Polen og blir fordelt på lastebiler aner ikke Vesten hvor de blir av.

Interpol varslet om dette i juni 2022: Arms sent to Ukraine will end up in criminal hands, says Interpol chief

Kanskje en sak å tenke over for dem som er så begeistret for å sende våpen til Ukraina?

Forrige artikkelBiden-administrasjonens propagandasamarbeid med Twitter og Facebook har et enormt omfang
Neste artikkelKrigsdagbok del 29, 21. til 28. august 2022