Årskavalkade 2018(2): Om å trekke medienes trollsplinter ut av øynene

0

Den danske forfatteren H. C. Andersen skrev et eventyr om Snødronningen. Det handlet om at den onde og mektige Snødronningen hadde sørget for at folk hadde trollsplinter i øynene slik at de så verden helt annerledes enn den virkelig var. Det som var vakkert ble stygt og det som var heselig og grusomt framsto som behagelig og vakkert. Kampen besto i å fjerne hennes trollsplinter fra øynene slik at man kunne se verden som den virkelig var. Main stream media har spredd slike trollsplinter i øynene til folk over hele den delen av verden der de dominerer. Dette er kanskje en like viktig del av krigen som den som føres med bomber og panser.

Derfor ser vi det som vår oppgave i kampen mot krig og for fred å føre en omfattende og systematisk kamp for å avsløre disse mediemanipulasjonene og hjelpe til slik at folk sjøl kan gjenkjenne trolsplintene og kvitte seg med dem. Her er et knippe artikler fra 2018 om akkurat dette.

Tanker om mediesituasjonen i Norge og samfunnskritikkens armslag

Mediegigantene kveler de uavhengige stemmene

Kapital, våpen og medieindustri

I USA er det seks store konglomerater som eier nesten alle medier. Disse selskapene er Comcast, Disney, AT&T (som nylig kjøpte TimeWarner), 21 Century Fox, CBS og Viacom. Disse seks mediegigantene eies stort sett av den samme lille gruppa selskaper, som lesere av steigan.no vil være kjent med. Les mer her.

Den synkende tilliten til mediene har sine opplagte årsaker

Klassekampens redaktør, Mari Skurdal, har med rette uttrykt bekymring for den synkende tilliten til de etablerte avisene. I lederartikkelen «Tynn tillit» 6. september 2018 peker hun på at bare 47 prosent av nordmennene og 41 prosent av svenskene stoler på mediene. Og hun viser til avtroppende Aftenposten-redaktør Harald Stanghelle som virkelig tar bladet fra munnen i sitt avskjedsintervju i Aftenposten. Les mer her.

Vår medarbeider Lars Birkelund har i to artikler satt søkelyset på den desinformasjonen statskanalsen NRK driver med i Dagsrevyen:

Under Lupen: Dagsrevyens Libyadekning

Under lupen: Dagsrevyens Syriadekning

Gjennom et systematisk og nitid arbeid har vår medarbeider Eva Thomassen avslørt medieløgnene omkring White helmets og de såkalte opprørerne i Syria.

Idlib og regimeskiftekameratene

Urix i dur og moll

NRK har gått 100 prosent god for White Helmets og tåler ikke noen kritiske stemmer.

White Helmets: Evner NRK å gjøre sjølkritikk?

Og derfor passer det vel ikke så godt for NRK å dekke det som kom fram på en konferanse i FN om virksomheten til NRKs helter.

FN-panel om White Helmets, organhandel og andre forbrytelser

Mot slutten av året har vi også fått mer innsikt i hvordan mediene militariseres og blir en del av imperialismens våpenarsenal. Særlig talende her er avsløringene av det såkalte Integrity Initiative i Storbritannia og deres påvirkningsagenter i Norge.

Den britiske staten driver hemmelig finansiering av kampanjen mot Corbyn

Penner til salgs. Norske påvirkningsagenter.

Dette er en megaskandale, men den dekkes ikke i norske medier. I Storbritannia er det faktisk blitt gjenstand for en oppvask i Underhuset, men i USAs norske delstat er det ikke omtalt en gang. Tvert om sier NRK i en epost til Kari Jaquesson at de har full tillit til et av medlemmene i den norske «klyngen», Tor Bukkvoll, og ser på ham som en god kilde om Russland. (Dette var samme mann som fikk seg til å skrive at når ukrainske barn blir utkalt til å grave skyttergraver så handler det om «dugnad».

Takket være lekkasjene kjenner vi navnene på medlemmene av den norske «klyngen». Den «tidligere statstjenestemannen» er antakelig Chris Prebensensom var sekretær i Den norske atlanterhavskomité fra 1997 til 2010. Den øvrige medlemmene av «klyngen» er Jardar Østbø, Institutt for forsvarsstudier, Kristin Ven Bruusgaard, Institutt for forsvarsstudier, Tor Bukkvoll, Forsvarets forskningsinstitutt og Henning André Søgaard, Forsvarets forskningsinstitutt.

Den hemmelige norske klyngen. Fra venstre: Tor Bukkvoll, Kristin Ven Bruusgaard, Chris Prebensen, Henning André Søgaard og Jardar Østbø

Atlantic Council

For vår innsats i kampen for å avsløre trollsplintene er vi havnet i trådkorset til Atlantic Council, ikke én gang, men to ganger.

Djupstaten i USA leser steigan.no

Atlantic Councils liste over femtekolonister og Beredskapslovene av 1950

Det å kjempe mot overmakta i kapitalens medier er alvorlig nok, men vi kan jo ikke nekte oss sjøl å ha det gøy mens vi gjør det.

Det er gøy å kjempe mot mediegigantene – og det gir resultater – bli med, da vel

Takk for all støtte, innspill, kritikk, forslag, spredning på sosiale medier i løpet av året vi legger bak oss og vel møtt i det nye året.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.