Årskavalkade 2018(2): Om å trekke medienes trollsplinter ut av øynene

90

Den danske forfatteren H. C. Andersen skrev et eventyr om Snødronningen. Det handlet om at den onde og mektige Snødronningen hadde sørget for at folk hadde trollsplinter i øynene slik at de så verden helt annerledes enn den virkelig var. Det som var vakkert ble stygt og det som var heselig og grusomt framsto som behagelig og vakkert. Kampen besto i å fjerne hennes trollsplinter fra øynene slik at man kunne se verden som den virkelig var. Main stream media har spredd slike trollsplinter i øynene til folk over hele den delen av verden der de dominerer. Dette er kanskje en like viktig del av krigen som den som føres med bomber og panser.

Derfor ser vi det som vår oppgave i kampen mot krig og for fred å føre en omfattende og systematisk kamp for å avsløre disse mediemanipulasjonene og hjelpe til slik at folk sjøl kan gjenkjenne trolsplintene og kvitte seg med dem. Her er et knippe artikler fra 2018 om akkurat dette.

Tanker om mediesituasjonen i Norge og samfunnskritikkens armslag

Mediegigantene kveler de uavhengige stemmene

Kapital, våpen og medieindustri

I USA er det seks store konglomerater som eier nesten alle medier. Disse selskapene er Comcast, Disney, AT&T (som nylig kjøpte TimeWarner), 21 Century Fox, CBS og Viacom. Disse seks mediegigantene eies stort sett av den samme lille gruppa selskaper, som lesere av steigan.no vil være kjent med. Les mer her.

Den synkende tilliten til mediene har sine opplagte årsaker

Klassekampens redaktør, Mari Skurdal, har med rette uttrykt bekymring for den synkende tilliten til de etablerte avisene. I lederartikkelen «Tynn tillit» 6. september 2018 peker hun på at bare 47 prosent av nordmennene og 41 prosent av svenskene stoler på mediene. Og hun viser til avtroppende Aftenposten-redaktør Harald Stanghelle som virkelig tar bladet fra munnen i sitt avskjedsintervju i Aftenposten. Les mer her.

Vår medarbeider Lars Birkelund har i to artikler satt søkelyset på den desinformasjonen statskanalsen NRK driver med i Dagsrevyen:

Under Lupen: Dagsrevyens Libyadekning

Under lupen: Dagsrevyens Syriadekning

Gjennom et systematisk og nitid arbeid har vår medarbeider Eva Thomassen avslørt medieløgnene omkring White helmets og de såkalte opprørerne i Syria.

Idlib og regimeskiftekameratene

Urix i dur og moll

NRK har gått 100 prosent god for White Helmets og tåler ikke noen kritiske stemmer.

White Helmets: Evner NRK å gjøre sjølkritikk?

Og derfor passer det vel ikke så godt for NRK å dekke det som kom fram på en konferanse i FN om virksomheten til NRKs helter.

FN-panel om White Helmets, organhandel og andre forbrytelser

Mot slutten av året har vi også fått mer innsikt i hvordan mediene militariseres og blir en del av imperialismens våpenarsenal. Særlig talende her er avsløringene av det såkalte Integrity Initiative i Storbritannia og deres påvirkningsagenter i Norge.

Den britiske staten driver hemmelig finansiering av kampanjen mot Corbyn

Penner til salgs. Norske påvirkningsagenter.

Dette er en megaskandale, men den dekkes ikke i norske medier. I Storbritannia er det faktisk blitt gjenstand for en oppvask i Underhuset, men i USAs norske delstat er det ikke omtalt en gang. Tvert om sier NRK i en epost til Kari Jaquesson at de har full tillit til et av medlemmene i den norske «klyngen», Tor Bukkvoll, og ser på ham som en god kilde om Russland. (Dette var samme mann som fikk seg til å skrive at når ukrainske barn blir utkalt til å grave skyttergraver så handler det om «dugnad».

Takket være lekkasjene kjenner vi navnene på medlemmene av den norske «klyngen». Den «tidligere statstjenestemannen» er antakelig Chris Prebensensom var sekretær i Den norske atlanterhavskomité fra 1997 til 2010. Den øvrige medlemmene av «klyngen» er Jardar Østbø, Institutt for forsvarsstudier, Kristin Ven Bruusgaard, Institutt for forsvarsstudier, Tor Bukkvoll, Forsvarets forskningsinstitutt og Henning André Søgaard, Forsvarets forskningsinstitutt.

Den hemmelige norske klyngen. Fra venstre: Tor Bukkvoll, Kristin Ven Bruusgaard, Chris Prebensen, Henning André Søgaard og Jardar Østbø

Atlantic Council

For vår innsats i kampen for å avsløre trollsplintene er vi havnet i trådkorset til Atlantic Council, ikke én gang, men to ganger.

Djupstaten i USA leser steigan.no

Atlantic Councils liste over femtekolonister og Beredskapslovene av 1950

Det å kjempe mot overmakta i kapitalens medier er alvorlig nok, men vi kan jo ikke nekte oss sjøl å ha det gøy mens vi gjør det.

Det er gøy å kjempe mot mediegigantene – og det gir resultater – bli med, da vel

Takk for all støtte, innspill, kritikk, forslag, spredning på sosiale medier i løpet av året vi legger bak oss og vel møtt i det nye året.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for aford aford says:

  Djevelen er optimist hvis han tror han kan gjøre folk verre enn de er.

 2. Edward Snowden raised the extremely serious question
  as to whether, and the extent to which, a government can
  lie to its public and still be a democracy . . . . . .

  Lamestream-media

 3. Godt nyttår godtfolk!

 4. Avatar for Mikkel Mikkel says:

  Godt nyttår folkens!

 5. Avatar for aford aford says:

  Ja! Og jeg hadde vel lurt på å kalle modellen “Den kulturelle spaserstokken”, egentlig. Søke kommunal støtte til oppstart av prosjektet og di.

 6. Avatar for runeulv runeulv says:

  Du får lettere kommunal støtte om du får Innovasjon Norge med på laget, og da hjelper det om kan selge stokken som et likestillingsverktøy, slik at damer også kan gå ute om kvelden.

 7. Avatar for aford aford says:

  Massa er en god og bunnsolid håndtverker og tradisjonsforvalter i sin genre, og selvfølgelig en alldeles framifrå gitarist som til tider kan dra skinnet ettertrykkelig av pølsa! :metal:

  Forresten glad du plukka en uten Beth Hart, som Joe Bonamassa jo jobber mye med for tida, da jeg dessverre personlig kan styre min begeistring for henne. Hun leder tankene mot en type plastikkprodukter vi blåste ulyd gjennom på 17. mai i min barndom.

  Men jeg får ta oss tilbake til Strat’en, jeg da - det som er igjen av akkurat dette eksemplaret - og kvittére med en annen, og i mitt oldinghode selvfølgelig ung (det er håp for verden!), men veldig analog og gammeldags, solid håndtverker han også, og som mot slutten her virker å ha kommet til en bra konklusjon på hva som var grunnen til at Leo Fender i det hele tatt konstruerte en el-gitarmodell til, etter egentlig å ha nagla det dønn på første forsøk med Telecasteren.

  John “pure cheek” Mayer med Ray Charles-låt i John Scofield-arr., “I Don’t Need No Doctor”:

  https://www.youtube.com/watch?v=p4R-RrSbQ-Y
 8. Avatar for aford aford says:

  Neida, kvinnen er en fortsettelse av kvinnen. Mannen er ikke en fortsettelse av noe som helst, han starter som adskilt fra den livets kontinuitet som kvinnen representerer, ved aldri selv å kunne føde barn, og fortsetter langs den skjebnen som blindvei. Det kommer aldri noe nytt individ ut av ham. Kvinnen er stammen som vokser seg ubrutt og tykk inn i fremtiden, kvinne føder kvinne føder kvinne. Føder hun en mann, blir han aldri en del av stammen, han er frøkapselen, han adskilles fra stammen og reiser med vinden; en frilanser som bare kan håpe å koble seg på og bidra til en annen stammes videre vekst inn i fremtiden, i form av den samme kontinuitet som moderstammen hadde. Størrelsen på en eggcelle versus en sædcelle forteller samme historie. Y-kromosomet er et avvik fra normalen, og forteller også samme historie.

  Slik kan man i hvert fall også godt se det, og det er ikke rart at det har vært vanlig å bygge opp religioner rundt forestillngen om en modergudinne. Og, jeg holdt på å si … for alle som har sett en kvinne i virkeligheten, burde den tanken være svært naturlig. Å utfordre gudene på ulike fronter har alltid vært typisk menn, prøve å erobre makten til å være fri og selv som en gud, men at det skulle behøve å gå så langt som til å holde kvinner som husdyr var aldri særlig sunt.

  Sånn ellers sier evolusjonsbiologene at kjønnet formering oppsto, og fikk et evolusjonært fortrinn fordi det, uten å gå inn på the nitty gritty details, gav organismen et bedre forsvar mot konkurranse; hva vi kaller immunforsvar.

  Eller, som budeia Mina, hos Ida og Emils foreldre i Lönneberga sier: “Gud gjorde kvinnan utav et rivjärn från mannen.”

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

82 flere kommentarer

Deltakere