Mediegigantene kveler de uavhengige stemmene

27

Av Ivar Austbø.

I 2018 har uavhengige medier virkelig opplevd følgene av sensur i sosiale medier. Forbindelsen mellom amerikanske etterretningsorganisasjoner og de sosiale medieselskapene har medført at nyheter som utfordrer de offisielle fortellingene blir slått ned på.

Sist august, meldte nyhetssiden Mintpress News at en ny Google algoritme som skal fjerne «falske nyheter» hadde strupt trafikken til mange uavhengige nyhets- og aktivistsider. Sider som den amerikanske borgerrettighetsunionen (ACLU), Democracy Now, and Wikileaks, har opplevd store fall i trafikken fra Google-søk. The World Socialist Web Site, en av de som ble rammet, meldte om en 67 prosents nedgang, mens Mintpress hadde en nedgang på 76 prosent. Den nye algoritmen rammer nettsider på begge sidene av det politiske spektrum som er kritiske til amerikanske imperialisme, krig og andre saker som er etablert politikk hos myndighetene.

Blir verre

Nå, et år senere, er situasjonen enda verre. Flere uavhengige medier har meldt om sterk nedgang siden mars, og i noen tilfeller har det stoppet opp helt i juni.

For eksempel hadde Antimedia – en side med over 2 millioner likerklikk og følgere – en nedgang i trafikken fra rundt 150.000 sidevisninger per dag tidligere i måneden til rundt 12.000 per dag sist uke. Til sammenligning var antallet på samme tid i fjor nær 300.000 per dag.

Andre sider, særlig sider med alternative helsenyheter i tillegg til politiske nyheter, har fått sidene sine slettet uten advarsel av Facebook senest sist uke. Siden Collectively Conscious, fikk sin Facebook-side med over 900.000 likerklikk og følgere slettet uten advarsel. Facebook hevdet at nettstedet brøt med brukervilkårene, men sa ikke hvilke vilkår som ble brutt. Andre sider har opplevde det samme.

Nettstedet The Free Thought Project, har blitt flagget som «falske nyheter» av Facebooks partnerorganisasjoner som er ansvarlige for faktasjekking, som the Associated Press (AP) og Snopes. En artikkel som nylig ble flagget av AP handlet om en Senator for the demokratiske partiet som ble fjernet med makt fra et interneringssenter for migranter som tidligere var et Walmart-kjøpesenter. AP skrev at artikkelen til the Free Thought Project hadde påstått at Walmart drev mottaket for Department for Homeland Security. Men i artikkelen står det simpelthen at stedet tidligere var Walmart.

Sider som delte den omtalte historien straffes nå av Facebook for å spre falske nyheter. The Mind Unleashed, som har 8.8 millioner likerklikk og følgere, fikk beskjed om at de ville få sin synlighet begrenset for «overtrampet» og ble advart om at deres synlighet ville bli ytterligere dersom de begikk samme type overtramp igjen.

Mintpress News skriver at deres egen situasjon er ganske lik det andre opplever. Selv om deres Facebook- og Twitter-sider er oppe, og det ikke har kommet noen trusler om snarlig sletting, er trafikken fra sosiale medier på det laveste noensinne. Fra 70.000 i januar har antallet unike brukere rast ned til omtrent 4.000. En dag stoppet all trafikken til Mintpress, slik den gjorde for andre uavhengige nyhetssider som Antimedia.

Steigan.no har opplevd noe av det samme som det andre uavhengige medier forteller om, sier redaktør Pål Steigan.

«Det som har skjedd er at en gang i høst falt de ukentlige visningene på Facebook fra i overkant av 90.000 til rundt 30.000. Dette skjedde nesten fra en dag til en annen.
I vår har det falt ytterliger til rundt 25.000, og det til tross for høye lesertall ellers. I hele vår har tallet på unike brukere ligget på over 110.000 i måneden.»

Gitt hva som har hendt med flere uavhengige nettsider i de seneste månedene, virker det som flere kjente tiltak med formål om å sensurere innhold på sosiale medier er nå i full effekt.

Facebook og The Atlantic Council

Disse tiltakene, særlig de som ble iverksatt av Facebook, Twitter og Google, ble først kjent gjennom en senatshøring i januar i år. Under høringen sa representanter for Facebook at de innen årets slutt ville rekruttere en gruppe på 20.000 nye ansatte som skulle ha som oppgave å vurdere innhold som potensielt kunne bryte med brukervilkårene, samt falske nyheter lastet opp av brukerne. Monika Bickert, en representant for Facebook, fortalte senatet at tidligere etterretningsagenter, samt tidligere representanter for politi og påtalemakten er blant de nylig rekrutterte som skal overvåke brukere på Facebook.

I månedene etter at de nye tiltakene startet har Facebooks sensur av uavhengig innhold fortsatt å spinne ut av kontroll. Facebook prioriterer såkalt troverdige nettsteder, uten at det er klart hvordan troverdighet vurderes.

Retningen ble ytterligere satt da Facebook kunngjorde at de ville inngå en allianse med den krigsglade Washington-baserte tenketanken The Atlantic Council.

Hensikten med partnerskapet skal ha vært å bekjempe propaganda og desinformasjon knyttet til politiske valg.

The Atlantic Council er forresten ingen venner av steigan.no, og har ytret seg negativt om kritikken av organisasjonen White Helmets som står å lese på våre sider.

Mintpress News skriver at med The Atlantic Councils bånd til våpenindustrien, samt NATO og land som De forente arabiske emirater, og øvrige aktører som driver eller tjener på krig, så vil det skape bekymring blant anti-krigsnyhetssider om at Facebooks samarbeid med tenketanken kan gjøre tilværelsen enda vanskeligere på sosiale medier.

De skriver også om det nye lovene som er under behandling i EU, der sosiale medier kan pålegges å forhåndssensurere brukerinnhold, og mener dette også kan forverre problemene uavhengige nyhetssider opplever.

Det er en urovekkende ny virkelighet for alle som søker andre perspektiver på verdens begivenheter enn hva man finner i hovedstrømsmediene.

 

Les også:

Facebook styrker forbindelsen til djupstaten i USA

Facebooks aksjon mot Thomassen avslører deres politiske agenda

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for Anki Anki says:

  …og de som varslet/advarte mot dette fenomenet ble for bare få år siden stempla tinfoilhats og det som verre var. Og gjør det vel fortsatt. At leseføre mennesker i 2018 fortsatt forventer at the establishment har folk flest sitt beste på agendaen er intet mindre enn imponerende. For ikke å si patologisk…c",)

 2. Nettet er ikke lenger fritt og det er på tide å gå hardware, og med dette mener jeg virkelig hardware, med stoler og bord, helst laget i eik, bøk, bjørk eller andre harde treslag. Mitt forslag er den nye kafékjeden Kaffedebatt1. Her blir det ikke så lett å sensurere oss fra Washington eller Brussel, med mindre de møter opp mannsterke med tåregass og gummikuler.

  -Kaffedebatt1 & Grendepoesi

  Første del av prosjektet blir ei kaffebordbok. Etter å plutselig våkne en morgen og være møkka lei av alt som smaker av sakprosa, har jeg nå forvandlet meg til en hardcore grendepoet. Merkelig nok befinner jeg meg nå i huset etter oldefar oppunder Totenåsen, etter å ha mistet enhver strime av håp i lommehullet vårt på Gjøvik. Ja, her er alt ødelagt av Moderniteten, både stedet og kulturen, men du verden hvor mange spor her er, og jeg ser meg nå som en speider med kamera, eller kanskje mer korrekt en sporhund med kamera, hvor jeg leter opp små, nesten usynlige spor, som kun en ekte sporhund kan oppfatte, hvoretter jeg dokumenterer disse snart utviskede sporene med kameralinsa, for deretter å ekstrahere et dikt utav dette. Prosjektet kalles Grendepoesi, hvor diktet og fotografiet møtes i en poetisk symbiose: https://permaliv.blogspot.com/search/label/Grendepoesi

 3. Avatar for aford aford says:

  Udmerket, en bror i den skjønne digterkunst!

  Uten et grann sammenligning for øvrig: Jeg har her forsøksvis knadd en symbiose av eget dikt og andres silketrykk. En slags sjømannsvise for alle seilere på livets hav. Værsågod, kast loss.


  På havet blir alle hunder blå


  av hav er du kommet
  til hav skal du bli

  men av hav skal du atter
  mang en gang

  før den tid

  kave kroppen opp på knatten
  i siste liten

  som ei halvdrukna fillebikkje
  med skam til pass

  og hjemløs lengsel

  for på havet blir alle hunder blå

       ~ ¤ ~
  

  fra stjerner er du kommet
  til stjerner skal du bli

  og mot stjerner skal du atter
  i mang en sang

  før den tid

  strekke drømmen ut i natten
  den siste biten

  som ei besatt losbikkje
  med knust kompass

  i sjelens fengsel

  for på havet blir alle hunder blå


  I'm%20Looking%20For%20Someone%20Like%20Me%20(2001)
  George Rodrigue: Blue Dog – I’m Looking For Someone Like Me (2001)


 4. Husker du denne debatten? Hvis teleleverandøren (enda mer nedsalg) “privatiserer” hele nettet, kan det bli mye værre… Noen bør snakke sammen - og samle seg.

 5. Hvordan kan Google og Facebook ha fått lov til å vokse seg så enorme uten at anti-monopol lover, anti-trust lover og anti-kartell lover har blitt brukt mot dem? Svaret er nok at fødselshjelper for begge var CIA, og Google og Facebook er en kilde til informasjon om befolkninger og enkeltpersoner i de fleste land, som denne etterretningsorganisasjonen ikke engang klarte å drømme om før Internetts tid.

  En svært nøyaktig profil på en person kan fås frem utifra personens bruk av Google og Facebook. Politiske og seksuelle preferanser, kjøpevaner og kjøpekraft, utdannelse, når og hvor personen er på nett og i hvilket land vedkommende befinner seg og mye mer. Noe som er uvurderlig når psy ops operasjoner og politiske kampanjer skal iverksettes.

  Så vet folk flest om dette når de setter seg ned foran datamaskinen? Hovedstrømsmedia er ikke akkurat ivrige på å advare mot at alt du laster opp på nettet blir der, og blir analysert av dataprogrammer og lagret. Så er også MSM eiet av de samme kreftene som vil ha en profil av deg.

  Dessverre så aner de fleste Internett-brukere fred og ingen fare, mange tenker:- jeg behøver ikke å forsvare mitt privatliv for jeg har ingenting å skjule. Det blir det samme som å si jeg behøver ikke forsvare ytringsfriheten for jeg har ikke noe å si. Da blir det lett for de som eier og kontrollerer Internett å styre hva store befolkninger skal mene og velge.

 6. Avatar for aford aford says:

  Husker.

  Det er i sannhet interessante tider vi lever i, med tanke på at det kan se ut til at noe som i så fall ble en parantes på kun et par tiår med et relativt anarkistisk internettparty for “alle” på en lånt tomt, nå aksellererer mot sin solnedgang.

  Vi - de et par generasjonene som var der - skal komme til å snakke om den festen til barnebarna med et drømmende blikk, men også en viss tilfreds konstatering av at det kanskje var til det beste at vi ikke hadde noe valg annet enn å reboote den analoge hverdagen vi pleide å ha mer enn nok med i steinalderen, eller når det var. Jeg tror kanskje mengden informasjon som i dag må siles inn i tankene, og den massive prosesseringen og struktureringen den gjennomgår på forhånd til ære for vår kollektive tornerosesøvn, er i overkant mye for oss. Alle nettfenomenene, ikke minst de (anti-)sosiale nettverkene, gjør noe med oss som individer og samfunn, og det har gått vanvittig fort å få oss dit/ bli som vi gjør av det. Men personlig hadde jeg neppe valgt det bort helt frivillig, da med unntak av akkurat FB, som er den ene, obligatoriske arenaen jeg faktisk forlengst har valgt bort.

  Uansett er det nok ikke hvis de helprivatiserer tomta, men når. Jeg synes de forlengst er overbevisende godt i gang?

  Skulle jeg spå, ville jeg for det første anta at det tydeligere enn nå vil utkrystalliseres en spesielt teknologikyndig, mindre andel av befolkningen som lager seg sine egne nett, men det vil ikke være noen digital allmenning, kun et enormt, kombinert digitalt kjøpesenter og søvnlaboratorium, og en remake av “Revenge of the Nerds” kan endelig bli årets film.

  For det andre tror jeg vi bør følge Sverige med argusblikk, da det er et samfunn i full oppløsning på vei mot borgerkrigslignende tilstander. De kommer til å være pionértidlig ute med utilslørte og umiddelbare nedstenginger av store deler av sitt digitale rom, med formell avvikling av generell ytringsfrihet og regelrett kriminalisering av forsøk på å tøye den strikken, utover “bare” de stigmaer og sosiale selvmord det allerede er å tenke høyt der borte.

 7. Disqus for eksempel samarbeider med noe som heter Zeta global.


  Her er også listen over tredjepart firmaene, og mulig man lærer noe ved å se på disse :

  Appnexus
  OpenX
  Rubicon Project
  Meme Global
  Polymorph
  DistrictM
  ServerBid
  Oath
  Google
  Taboola
  Vidazoo
  Teads
  Insticator

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

18 flere kommentarer

Deltakere

Historisk kommentararkiv

27 KOMMENTARER

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.