Mediegigantene kveler de uavhengige stemmene

0

Av Ivar Austbø.

I 2018 har uavhengige medier virkelig opplevd følgene av sensur i sosiale medier. Forbindelsen mellom amerikanske etterretningsorganisasjoner og de sosiale medieselskapene har medført at nyheter som utfordrer de offisielle fortellingene blir slått ned på.

Sist august, meldte nyhetssiden Mintpress News at en ny Google algoritme som skal fjerne «falske nyheter» hadde strupt trafikken til mange uavhengige nyhets- og aktivistsider. Sider som den amerikanske borgerrettighetsunionen (ACLU), Democracy Now, and Wikileaks, har opplevd store fall i trafikken fra Google-søk. The World Socialist Web Site, en av de som ble rammet, meldte om en 67 prosents nedgang, mens Mintpress hadde en nedgang på 76 prosent. Den nye algoritmen rammer nettsider på begge sidene av det politiske spektrum som er kritiske til amerikanske imperialisme, krig og andre saker som er etablert politikk hos myndighetene.

Blir verre

Nå, et år senere, er situasjonen enda verre. Flere uavhengige medier har meldt om sterk nedgang siden mars, og i noen tilfeller har det stoppet opp helt i juni.

For eksempel hadde Antimedia – en side med over 2 millioner likerklikk og følgere – en nedgang i trafikken fra rundt 150.000 sidevisninger per dag tidligere i måneden til rundt 12.000 per dag sist uke. Til sammenligning var antallet på samme tid i fjor nær 300.000 per dag.

Andre sider, særlig sider med alternative helsenyheter i tillegg til politiske nyheter, har fått sidene sine slettet uten advarsel av Facebook senest sist uke. Siden Collectively Conscious, fikk sin Facebook-side med over 900.000 likerklikk og følgere slettet uten advarsel. Facebook hevdet at nettstedet brøt med brukervilkårene, men sa ikke hvilke vilkår som ble brutt. Andre sider har opplevde det samme.

Nettstedet The Free Thought Project, har blitt flagget som «falske nyheter» av Facebooks partnerorganisasjoner som er ansvarlige for faktasjekking, som the Associated Press (AP) og Snopes. En artikkel som nylig ble flagget av AP handlet om en Senator for the demokratiske partiet som ble fjernet med makt fra et interneringssenter for migranter som tidligere var et Walmart-kjøpesenter. AP skrev at artikkelen til the Free Thought Project hadde påstått at Walmart drev mottaket for Department for Homeland Security. Men i artikkelen står det simpelthen at stedet tidligere var Walmart.

Sider som delte den omtalte historien straffes nå av Facebook for å spre falske nyheter. The Mind Unleashed, som har 8.8 millioner likerklikk og følgere, fikk beskjed om at de ville få sin synlighet begrenset for «overtrampet» og ble advart om at deres synlighet ville bli ytterligere dersom de begikk samme type overtramp igjen.

Mintpress News skriver at deres egen situasjon er ganske lik det andre opplever. Selv om deres Facebook- og Twitter-sider er oppe, og det ikke har kommet noen trusler om snarlig sletting, er trafikken fra sosiale medier på det laveste noensinne. Fra 70.000 i januar har antallet unike brukere rast ned til omtrent 4.000. En dag stoppet all trafikken til Mintpress, slik den gjorde for andre uavhengige nyhetssider som Antimedia.

Steigan.no har opplevd noe av det samme som det andre uavhengige medier forteller om, sier redaktør Pål Steigan.

«Det som har skjedd er at en gang i høst falt de ukentlige visningene på Facebook fra i overkant av 90.000 til rundt 30.000. Dette skjedde nesten fra en dag til en annen.
I vår har det falt ytterliger til rundt 25.000, og det til tross for høye lesertall ellers. I hele vår har tallet på unike brukere ligget på over 110.000 i måneden.»

Gitt hva som har hendt med flere uavhengige nettsider i de seneste månedene, virker det som flere kjente tiltak med formål om å sensurere innhold på sosiale medier er nå i full effekt.

Facebook og The Atlantic Council

Disse tiltakene, særlig de som ble iverksatt av Facebook, Twitter og Google, ble først kjent gjennom en senatshøring i januar i år. Under høringen sa representanter for Facebook at de innen årets slutt ville rekruttere en gruppe på 20.000 nye ansatte som skulle ha som oppgave å vurdere innhold som potensielt kunne bryte med brukervilkårene, samt falske nyheter lastet opp av brukerne. Monika Bickert, en representant for Facebook, fortalte senatet at tidligere etterretningsagenter, samt tidligere representanter for politi og påtalemakten er blant de nylig rekrutterte som skal overvåke brukere på Facebook.

I månedene etter at de nye tiltakene startet har Facebooks sensur av uavhengig innhold fortsatt å spinne ut av kontroll. Facebook prioriterer såkalt troverdige nettsteder, uten at det er klart hvordan troverdighet vurderes.

Retningen ble ytterligere satt da Facebook kunngjorde at de ville inngå en allianse med den krigsglade Washington-baserte tenketanken The Atlantic Council.

Hensikten med partnerskapet skal ha vært å bekjempe propaganda og desinformasjon knyttet til politiske valg.

The Atlantic Council er forresten ingen venner av steigan.no, og har ytret seg negativt om kritikken av organisasjonen White Helmets som står å lese på våre sider.

Mintpress News skriver at med The Atlantic Councils bånd til våpenindustrien, samt NATO og land som De forente arabiske emirater, og øvrige aktører som driver eller tjener på krig, så vil det skape bekymring blant anti-krigsnyhetssider om at Facebooks samarbeid med tenketanken kan gjøre tilværelsen enda vanskeligere på sosiale medier.

De skriver også om det nye lovene som er under behandling i EU, der sosiale medier kan pålegges å forhåndssensurere brukerinnhold, og mener dette også kan forverre problemene uavhengige nyhetssider opplever.

Det er en urovekkende ny virkelighet for alle som søker andre perspektiver på verdens begivenheter enn hva man finner i hovedstrømsmediene.

 

Les også:

Facebook styrker forbindelsen til djupstaten i USA

Facebooks aksjon mot Thomassen avslører deres politiske agenda

Forrige artikkelRødt og krigen mot Syria
Neste artikkelRUSSLAND som tema på Festspillene