Kapital, våpen og medieindustri

0

I USA er det seks store konglomerater som eier nesten alle medier. Disse selskapene er Comcast, Disney, AT&T (som nylig kjøpte TimeWarner), 21 Century Fox, CBS og Viacom.

Disse seks mediegigantene eies stort sett av den samme lille gruppa selskaper, som lesere av steigan.no vil være kjent med.

Eierskap i medieindustrien:

Mediegruppe Eiere
Comcast Vanguard BlackRock Capital World State Street Fidelity
Disney Vanguard Fidelity
AT&T Vanguard Fidelity
21 Century Fox Vanguard BlackRock Capital World State Street Fidelity
CBS Vanguard BlackRock Capital World State Street
Viacom Vanguard BlackRock State Street Fidelit

 

De samme kapitalfondene eier også våpenindustrien:

Våpenprodusenter Eiere
LockheedMarin Vanguard BlackRock Capital World State Street
Boeing Vanguard BlackRock Capital World State Street Fidelity
Raytheon Vanguard BlackRock State Street

(Kilde: Morningstar)

I figuren på toppen har vi vist dette i en og samme plansje. Når vi skriver om det militærindustriell mediekomplekset, så er ikke det en frase, men en nøyaktig beskrivelse av maktforholdene.

Og hvem eier IT-gigantene?

De store IT-selskapene har gjennomført en koordinert aksjon for å sensurere internett. Og hvem eier så disse selskapene? Hvilke økonomiske krefter står bak dem? Jeg har lagd en oversikt over de ti viktigste eierne i de fire selskapene. (NB: Google heter nå Alphabet, og er antakelig verdens største IT-selskap.)

facebook twitter alphabet microsoft copy
Kilde: Moningstar.co

Jeg har markert med rødt dem jeg kaller «de fire store», nemlig BlackRock, Fidelity, Vanguard og State Street. Dette er store amerikanske fonds som også er de største eierne i samtlige av de sju dominerende bankene og finansinstitusjonene.

Det er sju banker eller finansinstitusjoner som har fullstendig kontroll over det amerikanske finansmarkedet. Det er JP Morgan, Bank of America, Citigroup, Wells Fargo, Goldman Sachs, Morgan Stanley og Bank of NY Mellon.

Og hvis man ser på aksjonæroversiktene til de sju bankene, så er det fire selskaper som peker seg ut helt spesielt. Det er State Street Corp, Vanguard Group, FMR (Fidelity) og BlackRock. De er alle sammen storaksjonærer i alle disse bankene, slik figuren viser. Dessuten er de storaksjonærer i de megakorporasjonene som eier de fleste merkevareprodusentene i verden.

 

Forrige artikkelIsrael bombet 150 mål i Gaza, blant annet byens kultursenter
Neste artikkelMonsanto dømt til å betale milliarderstatning
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).