Kapital, våpen og medieindustri

9

I USA er det seks store konglomerater som eier nesten alle medier. Disse selskapene er Comcast, Disney, AT&T (som nylig kjøpte TimeWarner), 21 Century Fox, CBS og Viacom.

Disse seks mediegigantene eies stort sett av den samme lille gruppa selskaper, som lesere av steigan.no vil være kjent med.

Eierskap i medieindustrien:

Mediegruppe Eiere
Comcast Vanguard BlackRock Capital World State Street Fidelity
Disney Vanguard Fidelity
AT&T Vanguard Fidelity
21 Century Fox Vanguard BlackRock Capital World State Street Fidelity
CBS Vanguard BlackRock Capital World State Street
Viacom Vanguard BlackRock State Street Fidelit

 

De samme kapitalfondene eier også våpenindustrien:

Våpenprodusenter Eiere
LockheedMarin Vanguard BlackRock Capital World State Street
Boeing Vanguard BlackRock Capital World State Street Fidelity
Raytheon Vanguard BlackRock State Street

(Kilde: Morningstar)

I figuren på toppen har vi vist dette i en og samme plansje. Når vi skriver om det militærindustriell mediekomplekset, så er ikke det en frase, men en nøyaktig beskrivelse av maktforholdene.

Og hvem eier IT-gigantene?

De store IT-selskapene har gjennomført en koordinert aksjon for å sensurere internett. Og hvem eier så disse selskapene? Hvilke økonomiske krefter står bak dem? Jeg har lagd en oversikt over de ti viktigste eierne i de fire selskapene. (NB: Google heter nå Alphabet, og er antakelig verdens største IT-selskap.)

facebook twitter alphabet microsoft copy
Kilde: Moningstar.co

Jeg har markert med rødt dem jeg kaller «de fire store», nemlig BlackRock, Fidelity, Vanguard og State Street. Dette er store amerikanske fonds som også er de største eierne i samtlige av de sju dominerende bankene og finansinstitusjonene.

Det er sju banker eller finansinstitusjoner som har fullstendig kontroll over det amerikanske finansmarkedet. Det er JP Morgan, Bank of America, Citigroup, Wells Fargo, Goldman Sachs, Morgan Stanley og Bank of NY Mellon.

Og hvis man ser på aksjonæroversiktene til de sju bankene, så er det fire selskaper som peker seg ut helt spesielt. Det er State Street Corp, Vanguard Group, FMR (Fidelity) og BlackRock. De er alle sammen storaksjonærer i alle disse bankene, slik figuren viser. Dessuten er de storaksjonærer i de megakorporasjonene som eier de fleste merkevareprodusentene i verden.

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Konspirasjonsfakta. Men dumme normenn som føler seg igjennom livet i stedet for å tenke, føler at dette skjer så langt borte at de ikke trenger å bry seg. Da er det bedre å se på katter på youtube

 2. Avatar for AnneBrit AnneBrit says:

  Det verste er at disse selskapene næres av “dumb money” - noe vi gir dem i overflod gjennom oljefond og pensjonsparing og herren vet hva.

  Wikipedia om State Street , Fidelity, BlackRock og Vanguard.

 3. Hvor jeg kan kjenne meg igjen i din frustrasjon! Jeg prøver stadig å informere mine venner ved å henvise til alt av solide primærkilder tilgjengelig og stadig rynker de på nesen. Man skulle tro de hadde Dagbladet til religion.

  Apropos korporasjonenes krigsrus: Pentagon har, med Googles fulle velsignelse og samarbeid, benyttet seg av Google maps sine funksjoner under droneangrepene mot “terrormistenkte”.

  Ikke bare det: Google har gitt støtte til Israels okkupasjon og bosettelsesprosjekt ved å viske ut Palestina på kartet!

  Se her:

  https://truthout.org/articles/by-making-palestinian-villages-invisible-google-and-apple-maps-facilitate-their-demolition/

  Sikkert gammelt nytt men verdt å huske på etter min mening

 4. Absolutt verdt å bli minnet på. Når det gjelder religion, så virker det som folk er godt fornøyd med å tilbe totemer. Dagbladet et menighetsblad for slike, om enn de mest troløse av dem.

 5. Avatar for Graham Graham says:

  Viktig artikkel. Det er ingen tilfeldighet at alle tre våpenprodusenter lager missiler og at det er primært missiler til mange millioner pr stk som er standard respons til alle kriser. Litt synd at Lockheed Martin er feilstavet til Marin.

 6. Øyvind:
  Takker for linken til Dore (man rekker simpelthen ikke følge med på alle kanaler’ lengre, hvilket bekrefter - at: Sammen er vi sterke!

  Kunne bare ikke motstå fristelsen etter å ha sett innslaget, så derav min kommentar til ‘showet’;

  Jimmy; On the question of “where should we bomb in the United States?” - the obvious first target would have to be Pennsylvania Ave. 1600 - and then the Pentagon, followed by Wall St.!

  • THAT’S what should have been anihilated!

  What most people fails to get their head around, is the sorry fact that the jerUSAlem has the most thoroughly Jewed down political administration of any nation on the face of the earth [bar “the only democracy” in the Middle East - Israhell]. - Hence, you’ve got the present status quo all over the place !
  Take away the American ‘Military Industrial Complex’, the “Banksters” and “Financial System” of bottomless greed, the pathologically corrupt Lamestream Media & the criminal “Federal Reserve” and- Presto !: - the ignorant, exceptionalist Americans would be up shit creek without a paddle! :canoe: - Stone cold FACTS!!!

  [BTW; Over here, in Europe, we’ve got the following Quo: The “European Union” = An Oligarcy = Capitalist power v.s. The Democratic power of the European peoples, same goes for the inhabitants of Putin’s Russia!]

  – And the fuckin’ kike’s fat fingers is into ALL of these totally corrupt pies!!!. . . . . . . .

  Kudos the individuals like Jimmy Dore - for showing the bare-knucled guts to speak out against the feted top-tier [war-] criminals of the planet! :+1:

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere

Historisk kommentararkiv

9 KOMMENTARER

 1. BlackRock og Vanguard Group, begge store aksjonærer i Boeing, var med på å finansiere starten på Norwegian Air Shuttle. – Så Norwegian var mindre ‘Norsk’ enn SAS den gang. Begge trakk seg ut som aksjonærer da aksjekursen sto i over 300 NOK: Kurs i dag: ‘Under 40. Utrolig flaks, ikke sant?

  Mens BlackRock (og Vanguard?) har dukket opp som medeier av Norwegians obligasjonsgjeld. Det skal forhandles om refinansieringen av et stort obligasjonslån til høsten. Jeg tipper at BlackRock får gjort om sin gjeld til – aksjer. Til kurs ‘litt over 30 NOK’. Smart, ikke sant?

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.