White Helmets: Evner NRK å gjøre sjølkritikk?

0
Bilde fra filmen om White Helmets som ble vist på NRK

PR-organisasjonen White Helmets har i det siste blitt så til de grader avslørt av sine egne oppdragsgivere at enhver som ikke er totalt hjernevasket må se det: Organisasjonen er en PR-organisasjon for mer krig i Syria. USA har nå frosset alle bevilgninger til White Helmets. Dette skjedde kort etter at talsperson for USAs UD, Heather Nauert, hadde lovprist deres tjenester for USA og deres allierte i Syria og lovt å betale alle regningene deres!

Skapt av britisk imperialisme og Qatars oljepenger

Om noen i det hele tatt skulle være i tvil lenger: White Helmets ble skapt av Storbritannia og Qatar i fellesskap i 2013. White Helmets ble grunnlagt i Istanbul i 2013 av James Le Mesurier, en tidligere britisk offiser og leiesoldat for Olive Group (med tittel Vice President for Special Projects). Olive Group er nå fusjonert med Academi (tidligere Blackwater) og er blitt til Constellis Group.

White Helmets er ikke noe annet enn al-Nusras propagandaavdeling, finansiert med minst 100 millioner dollar fra USA og andre land. The Syria Campaign ble startet av reklameselskapet Purpose Inc i 2014 og driver kampanjen for White Helmets. Kampanjen har omfattet en propagandaoffensiv der man har brukt bilder av barn for å be om «flyforbudssone» – les full vestlig luftkrig mot Syria.

White Helmets er kanskje den mest kyniske og løgnaktige PR-operasjonen noen gang. Ved å bruke alle triksene i boka til Hollywood og reklamebransjen har denne al-Qaidas PR-avdeling gjort sitt ytterste for å utnytte folks beste følelser til å skape grunnlag for mer krig. Hensikten har vært å skape et slikt politisk trykk at USA ikke ville ha noe annet alternativ enn å gå direkte inn i krigen i Syria. Bilder av angivelig lidende barn har hatt som eneste formål å få USA til å lansere en krig à la Irak-krigen mot Syria.

Frigjøringa av Øst-Aleppo og Douma

Med frigjøringa av Øst-Aleppo og Douma har organisasjonen blitt grundig avslørt. Det er dokumentert hvordan den har delt hovedkvarter med al-Nusra, al-Qaidas filial i Syria. Og det har vist seg at da terroristene ble evakuert, fulgte White Helmets med dem.

White Helmets lyktes i å gi USA, Frankrike og Storbritannia et påskudd til å bombe Syria gjennom sin arrangerte filming av «ofre for gassangrep». Men i ettertid er dette grundig avslørt gjennom intervjuer med leger som var til stede og som har bevitnet at det ikke dreide seg om ofre for gass, men om barn og voksne som hadde luftveisproblemer på grunn av støv og partikler etter konvensjonell bombing.

Den anerkjente journalisten Robert Fisk og andre reportere har vært på stedet og de bekrefter samme historie. Det var ikke noe gassangrep. De dramatiske bildene var arrangert. Barn ble spylt med vann for å gi inntrykk av at det var gass de var utsatt for.

Ufrivillig avslørt av USA

Da talsperson Heather Nauert fra US State Department gikk ut og sa hvor mye USA har satt pris på alt det White Helmets har gjort for USA og koalisjonen, og lovte å betale regningene deres, avslørt hun ufrivillig det mange av oss har påpekt lenge: White Helmets er ikke noe annet enn et redskap for imperialismen. Og da USA så bestemte seg å fryse alle bevilgninger til organisasjonen, ble dette nok en gang en bekreftelse på det samme. White Helmets er brukt opp. Den har tjent formålet, men nå er den ikke så nyttig lenger.

Men hva med NRK?

NRK har i lang tid dyrket White Helmets og brukt dem som om deres ord og bilder skulle være den absolutte sannhet. Alle prinsipper for kritisk og uavhengig journalistikk ble kastet til side da NRK Urix i 2017 brukte PR-filmen om White Helmets og al-Qaida-tilhengeren Pål Refsdal som sannhetsvitner om Syria.

Alle forsøk på å få inn andre synsvinkler eller kritiske spørsmål ble avvist. Her fra steigan.no har vi prøvd å få inn en kritisk kommentar på NRK Ytring. Men det ble også avvist. Ingenting skulle få spolere NRKs fortelling om White Helmets.

Les:

Propaganda for al-Qaida i beste sendetid på NRK

Vet NRK at Pål Refsdal støtter al-Qaida?

Urimelig refusjon fra NRK.no – Klage til Pressens faglige utvalg

Men etter alt dette som er avslørt i det siste; evner NRK å gå i seg sjøl? Evner redaksjonen å se at den i beste fall har blitt lurt trill rundt? Eller at den i verste fall har opptrådt som et mikrofonstativ for al-Qaida? Eller har man tatt skrittet fullt ut på Marienlyst og bestemt seg for at det ikke er journallistikk man driver med?

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelMediemanipulatoren
Neste artikkelOvervåkinga eksploderer i USA: NSA samlet data om over 530 millioner telefonsamtaler
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).