Faktisk helt feil, VG

0

Av Ivar Austbø.

VG hevder at Trump da han ble spurt om Elizabeth Warrens vinnersjanser i presidentvalget 2020 svarte : «– Vel, jeg vet ikke. Du må spørre psykiateren hennes.».

«Hva.. », vil noen kanskje si, «… hvorfor mener Trump at akkurat psykiatre er rett instans å spørre om vinnersjanser i valg? Dette er ugjendrivelig bevis på at Trump er psykotisk og dermed uskikket til presidentembedet! Invoke the 25th.»

I intervjuet VG lenker til og som de har hentet saken fra, står det imidlertid noe helt annet enn hva VGs sak gir inntrykk av.

«Fox News’ Pete Hegseth asked Trump whether Warren really thinks she could make him a one-term president.

«Well, that I don’t know,» Trump responded. «You’d have to ask her psychiatrist.»»

Spørsmålet Trump svarer på er ikke om Warrens vinnersjanser, men om hennes egne tanker omkring dette. Det Trump på sin flåsete måte sier er at han ikke har forutsetninger til å si noe om Warrens indre sjeleliv. Han foreslår derfor en type fagperson som vil være mer kompetent på dette området.

Feil kan skje de beste, særlig om man tar for seg kompliserte saker. Men i denne saken dreiet det seg om et veldig lettfattelig meningsinnhold som kompetente journalister må forventes å kunne tyde. Hadde VG for eksempel forsøkt analyse på det nivået Andrew Sullivan gjør i denne saken her, ville eventuelle feil være mer tilgivelig.

Men de bruker altså av «feilkvota» alle journalister bør gis på «giid, Trump sa noe flåsete igjen»-klikkbait.

Forrige artikkelÅrskavalkade 2018(2): Om å trekke medienes trollsplinter ut av øynene
Neste artikkelBombehilsen fra US StratCom