Vestens drøm om å slå en kile mellom Russland og Kina løser seg opp i varm luft

0

Vestlige medier har vært fulle av historier om at Russlands invasjon i Ukraina ville føre til en alvorlig splittelse mellom Kina og Russland. USA har direkte truet Kina med «alvorlige konsekvenser» dersom landet hjelper Russland å avhjelpe virkningene av sanksjonene.

De bør alle glemme disse drømmene. Kinesiske toppledere er ikke dumme. De vet utmerket godt at USA mener det som står i deres siste strategiske oppdatering, nemlig at USAs ultimate mål ikke er Russland, men Kina.

Derfor ble da også Russlands utenriksminister Sergej Lavrov mottatt med de vanlige æresbevisningene da han deltok på møtet mellom Afghanistans naboland i byen Tunxi i Kinas Anhui-provins.

Den indiske avisa RepublicWorld sammenfatter møtet:

«Det er ikke noe tak for Kina-Russland-samarbeidet, ingen tak som hindrer oss i å strebe etter fred, ikke noe tak for oss for å ivareta vår sikkerhet og ikke noe tak for oss for å motsette oss hegemoni,» sa det kinesiske utenriksdepartementets talsmann Wang Wenbin under en mediebriefing i Tunxi da han ble spurt om å beskrive grensene for forholdet mellom Kina og Russland.

I en kommentar til den siste forhandlingsrunden mellom Russland og Ukraina i Tyrkias Istanbul, bemerket Wang Wenbin at «positive signaler» ble gitt av begge parter.

«Vi har alltid trodd at en dialog og forhandlinger er den eneste riktige måten å få til en løsning på den ukrainske krisa,» sa han.

På spørsmål fra en reporter fra Russlands offisielle Tass-nyhetsbyrå om Kina som permanent medlem av FNs sikkerhetsråd kan være en garantist for en eventuell avtale mellom Russland og Ukraina, sa Wang Wenbin at Kina oppfordrer alle sider til en fredelig løsning av krisa.

«Vi støtter all diplomatisk innsats mot dette målet,» sa han.

Senere sa Lavrov i sitt møte med Kinas utenriksminister Wang Yi at Russland er interessert i å bygge relasjoner med Kina på en stabil og konsekvent måte.

«Vi er interessert i at forholdet vårt til Kina utvikler seg jevnt og konsekvent, våre ledere – Russlands president Vladimir Putin og Kinas president Xi Jinping ble enige om dette. I dag, som du har sagt, vil vi vurdere konkrete skritt for å sikre at alle disse avtalene blir konsekvent implementert,» sa Russlands fremste diplomat.

Putin og Xi møttes i februar på sidelinja av åpningen av vinter-OL i Beijing, hvor de styrket sin strategiske allianse mot USA og deres allierte.

Se også: China-Russia ties withstand test of changing international situation: Wang Yi

Om å forstå det jordskjelvet felleserklæringa mellom Kina og Russland representerer

Ved åpninga av de olympiske vinterlekene i Beijing undertegnet Russlands president Vladimir Putin og Kinas president Xi Jinping det som må kunne kalles en epokegjørende felleserklæring:

Joint Statement of the Russian Federation and the People’s Republic of China on the International Relations Entering a New Era and the Global Sustainable Development.

For et vestlig øye kan erklæringa virke som diplomatisk langhalm full av innholdsløse fraser. Den er alt annet, men det krever et trenet øye for å skjønne hva som ligger under ordene i erklæringa. Den er ikke skrevet for vestlige kommentatorer, men for det hjemlige publikumet og for ledere i Asia, Afrika og Latin-Amerika, og de har svært raskt skjønt hva dette handler om.

Se ei tolkning av erklæringa her.

En erklæring om å avslutte den angloamerikanske imperiet og åpne en ny epoke

Når man på denne måten går under overflaten i dette diplomatiske dokumentet, og ser på det faktiske innholdet i det Kina og Russland har erklært seg enige om, så er det intet mindre enn epokegjørende. De erklærer at de endelig rister av seg det åket som den vestlige imperialismen har lagt også på dem. De vil ikke bare slutte å la seg undertrykke av sanksjoner eller trusler. De vil møte begge deler med et sammenhengende alternativ, en ny verdensorden basert på likhet og gjensidig respekt mellom nasjoner, og dette vil bli fylt av økonomisk, politisk, sosialt og militært innhold. For Vesten kan det virke uforståelig, men for flertallet av folkene i Asia, Afrika og Latin-Amerika, det vil si det overveldende flertallet av menneskeheten, vil det virke både attraktivt og gi håp.

Krigen i Ukraina og Vestens forsøk på å ødelegge Russland økonomisk og sosialt har ikke gjort dette mindre viktig, ei heller for Kina. Og både i Beijing og Moskva er man samstemte om å bryte med USAs hegemoni og skape en multipolar verden.

Kommentatoren Liu Xin i CGTN kommenterte Vestens utspill overfor Kina slik: «Kan du hjelpe meg å bekjempe vennen din, slik at jeg kan konsentrere meg om å bekjempe deg seinere?

Forrige artikkelDen spanske regjeringa sår vind og høster storm – har lagt seg ut med sin viktigste energileverandør
Neste artikkelNATOs eksistensberettigelse er tuftet på falske narrativer
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).