Legers krav til Storbritannias innenriksminister: – Ikke utlever Assange!

0

Doctors for Assange, ei gruppe av mer enn 300 leger fra 35 land, har skrevet til Storbritannias innenriksminister Priti Patel og oppfordret henne til å blokkere for utleveringen av Julian Assange til USA, der de forlanger hans løslatelse og frihet. Patel, en hardnakket motstander av WikiLeaks, ventes å bekjentgjøre sin beslutningen om utlevering innen fredag den 17. juni.

Doctors for Assange sier i brevet de sendte til Patel sist fredag at det å godkjenne hans utlevering vil være «medisinsk og etisk uakseptabelt». Assange står overfor 18 siktelser i henhold til den amerikanske spionasjeloven, med en samlet strafferamme på 175 års fengsel, for sin rolle som journalist og utgiver som avslørte krigsforbrytelser begått av den amerikanske regjeringen i Irak og Afghanistan.

Assange har kommende søndag vært fengslet i nøyaktig 10 år, først under husarrest i Storbritannia, deretter inne i Ecuadors London-ambassade hvor han ble illegalt internert av britiske myndigheter, som nektet å innvilge ham trygg passasje til Ecuador. Siden april 2019 har han vært varetektsfengslet i Londons maksimalsikkerhetsfengsel Belmarsh Prison, til tross for at han ikke har begått noen forbrytelse under britisk lov.

Den australske regjeringa har nektet å intervenere på Assanges vegne, en posisjon opprettholdt av den nyvalgte Labor Party-statsministeren Anthony Albanese. Assange er australsk statsborger, med kone og to små barn i Storbritannia.

Doctors for Assange peker i deres brev til Patel på Assanges forverrede medisinske helsetilstand og skriver: «Helt forutsigbart har Mr. Assanges helsetilstand siden fortsatt å forverres under din varetekt. I oktober 2021 fikk Assange et ‘mini-slag’. Denne farlige forverringen av Assanges helse understreker den medisinske bekymringen for at det kroniske stresset forårsaket av hans tøffe fengslingsbetingelser, så vel som hans berettigede frykt for betingelsene han vil møte i tilfelle utlevering, gjør Assange sårbar for kardiovaskulære hendelser.»

Legene fortsatte: «Denne dramatiske forverringa av Assanges helsetilstand har enda ikke blitt vurdert i hans utleveringssak. De amerikanske forsikringene som ble akseptert av UK High Court, som vil danne grunnlaget for enhver utleveringsgodkjenning, er derfor basert på utdatert medisinsk informasjon, hvilket gjør forsikringene foreldet.»

Tingrettsdommer Vanessa Baraitser besluttet i januar 2021 at Assange ikke kunne utleveres til USA på grunnlag av hans mentale helsetilstand, og erkjente at WikiLeaks-grunnleggeren var utsatt for en alvorlig risiko for selvmord. Hennes rettsbeslutning ble seinere omgjort etter den amerikanske regjeringas anke av beslutningen, der Storbritannias høyesterettsdommere aksepterte tomme «forsikringer» for at Assange ikke ville bli utsatt for undertrykkende fengslingsvilkår.

Julian Assange utnevnt til æresmedlem i Norsk PEN

Julian Assange blir tildelt æresmedlemskap i Norsk PEN for sin historiske kamp for ytringsfriheten i det vestlige samfunnet. Gjennom sitt arbeid i WikiLeaks avslørte Assange amerikanske krigsforbrytelser i Irak, Afghanistan og på Guantánamo. Verdens største mediehus formidlet avsløringene for over ti år siden. Assange er en publisist og en kilde som har brukt sin ytringsfrihet for å avsløre nådeløst maktmisbruk fra Norges allierte.

Assange har godtatt utnevnelsen. Han sender en beskjed via sin partner og advokat, Stella Morris:

Julian is very grateful for being given honorary membership of PEN Norway. This show of solidarity keeps Julian’s spirits strong as he fights an epic battle for his life and for the future of freedom in Europe. A tribute that brings him one step closer to regaining his freedom.

Julian Assange blir det åttende æresmedlemmet i Norsk PEN.


steigan.no er utvilsomt den avisa i Norden som har hatt den mest omfattende, mest grundige og mest kontinuerlige dekninga av saka til Julian Assange. Han er omtalt i 270 artikler og er hovedtema i ca. 110 artikler.

Forrige artikkelKrigsdagbok del 9, 1. til 7. april 2022  
Neste artikkelLa barn være barn