Raymond Johansen får kalde føtter – angrer på nedstengninger

0
Raymond Johansen på pressekonferansen 15. mars 2021. Skjermdump TV2

Byrådsleder i Oslo Raymond Johansen har skrevet coronabok. I den forbindelsen er han intervjuet av VG og sier til avisa at han burde stått hardere på kravene om å åpne opp samfunnet raskt.

Er det en ting byrådslederen angrer på, er det at han ikke var enda tydeligere på alle konsekvensene nedstengninger får.

– Det var «lett» å stenge ned samfunnet men det viste seg å være ganske vanskelig å åpne opp igjen. Jeg burde vært enda tøffere på å se på forholdsmessighet, kreve at man åpnet opp, sier byrådsleder Raymond Johansen (Ap) til VG.

Han mener regjeringen burde vært raskere på labben og reagert når Sør-Afrikas eksperter sa at omikron var langt mildere enn tidligere varianter.

– Jeg skjønner at de med en gang var veldig usikre, men vi ventet for lenge med å åpne. Som jeg skriver om i boken, kom det signaler fra Sør-Afrika om at det var mildere. Det mener jeg er opplagt.

– Du mener at den nedstengingen, og kanskje også tidligere, skjedde litt på autopilot?

– Det ble jo litt det. Da omikron kom var det veldig høy usikkerhet og det var riktig å stenge. Men det varte for lenge.

Konsekvensen av ikke å åpne opp er mye av det man ikke ser, mener han: Ensomhet, psykisk sykdom og klasseskiller.

Vi fortalte Raymond Johansen dette den gangen

En angrende synder skal man hilse velkommen, og i dette tilfellet, velkommen etter.

På steigan.no advarte vi den gangen da det skjedde Raymond Johansen mot å følge den politikken han fulgte, og som han nå mener er feil.

Nå er de igang igjen – nye skremsler skal bane veien for «harde tiltak»

De nye tallene fra FHI tilsier at alle mennesker i Norge vil ha covid innen 10. januar, eller i beste fall 10. februar. Tror de på det sjøl?

I ei melding fra Folkehelseinstituttet 13. desember 2021 heter det:

– I et foreløpig scenario beregner vi at det om tre uker kan bli opp mot 90.000 og 300.000 tilfeller per dag og 50 til 200 innleggelser per dag, dersom tiltakene ikke bremser epidemien betydelig, skriver FHI. Dette går fram av en artikkel i VG.

Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol bekrefter at hun i et møte har fått statusrapporter Oslo, Bergen og Trondheim, samt statsforvalteren i Agder og Troms/Finnmark.

Da Helsedirektoratet ga sine faglige råd til tiltakene som ble innført i forrige uke, advarte de om at en nedstengning var nødvendig om disse tiltakene ikke virker.

Statsministeren bekrefter nye tiltak: Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) sier til NTB smittespredningen er for høy og at «vi er nødt til å treffe tiltak for å bremse den utviklingen». Han bekrefter at tiltakene vil «gripe inn i hverdagen til folk». Mandag formiddag bekreftet han at tiltakene kan komme allerede denne uken.

Nye tallskremsler for å trumfe gjennom ulovlige tiltak

Hvis vi skal ta FHI på alvor, vil alle mennesker i Norge være smittet innen 10. februar 2022, hvis det laveste scenariet slår til, og innen 10. januar hvis det høyeste anslaget slår til.

En sørafrikansk studie som viser Pfizers vaksine opptil 40 ganger mindre effektiv mot omikron enn tidligere varianterAdministrerende direktør i Pfizer, Albert Bourla, som onsdag sa at et fjerde skudd av selskapets vaksine kan være nødvendig for å holde immunitetsnivået oppe. Så mye for den effektiviteten.

Hysterisk overdrivelse

Det er kjent fra Sør-Afrika at den såkalte omikronvarianten ikke er spesielt farlig.

FHI og regjeringa opererer med det de kaller smittetall, men det betyr ikke at folk er sjuk. Det store flertallet av de såkalt smittede har ingen symptomer i det hele tatt, og er derfor ikke smittet i Smittevernlovens betydning.

Jurister: De nye tiltakene bryter med loven

Det kommer skarpe reaksjoner på regjeringas nye koronatiltak, ikke minst fra det juridiske fagmiljøet.

– Etter min mening beveger vi oss utenfor smittevernloven i det øyeblikket Covid-belastningen ikke er hovedproblemet.

Det sier jurist og jusprofessor Hans Fredrik Marthinussen ved Universitetet i Bergen, som reagerer på at tiltakene forankres i argumenter som ikke direkte skyldes Covid-19.

Juristene peker på smittevernloven, som sier at det skal gjøres helhetsvurderinger av hvorvidt tiltak er forholdsmessig og tjenlig å innføre.

Professor Tore Wig ved universitetet i Oslo og ved PRIO skriver på Twitter:

«Et samfunn som stenger ned og begrenser borgernes sosiale frihet for å ikke overbelaste helsetjenesten, uten å samtidig ta radikale krigslignende grep for å øke kapasiteten i det samme helsevesenet, har ikke en sosial kontrakt jeg skriver under på. Sorry mac.»

I avisa Morgenbladet skriver Tore Wig:

Vi bør si nei til statens nye koronakontrakt

Vi advarte Raymond Johansen mot stengninga av skolene og utelivet i Oslo. Det førte til ødeleggelse av skolegangen til titusener av barn og ungdom med de påfølgende trauene og problemene, som han nå faktisk innrømmer. Og det satte titusener av arbeidsplasser i fare.

Vi kritiserte disse feilene til Johansen også i januar 2021:

Desperat Raymond Johansen med enda mer av det som ikke virker mot Oslos befolkning

Det var en byrådsleder som åpenbart var ute av likevekt, som annonserte de strengeste tiltakene så langt i koronapandemien under en pressekonferanse 15. mars 2021.

– Vi har aldri vært i nærheten av å registrere et så høyt smittenivå som vi har gjort den siste uken, slik startet Raymond Johansen (Ap) pressekonferansen.

– Dette vil samlet sett være de mest inngripende tiltakene i Oslo i løpet av pandemien. Det er tøft, det er vanskelig og det er nødvendig, sa Johansen.

Her er tiltakene byrådet innfører:

  • Heldigital undervisning for ungdoms- og videregående skole fra 17. mars til påskeferien.
  • Forbud mot mer enn to besøkende i private hjem i uka.
  • Barnehager og aktivitetsskoler stenger i påskeuka.
  • Det blir hjemmeskole for femte til syvende trinn i bydelene Grorud, Stovner, Alna, Bjerke, Gamle Oslo, Grünerløkka og Søndre Nordstrand.
  • Alle strenge tiltak i Oslo videreføres til 9. april.
  • Rødt nivå gjenopptas på skoler etter påske.

Desperat og ikke basert på vitenskap

Psykologiprofessor Charlotte Reedtz sa i et intervju i NRKs Helgemorgen:

Problemet med smitteverntiltakene som myndighetene har satt inn er at de står ikke i forhold til den risikoen som smitten representerer.

– Det er ingen tvil om at det er barn og unge som bærer den største byrden av smitteverntiltakene i Norge. Og det finnes etterhvert mange studier som viser at både adferdsproblemer, konsentrasjonsproblemer, ensomhet, depresjon og angst har økt veldig, både i yngre og eldre aldersgrupper.

Bekymringsmelding fra barnepsykologer:

245 barnepsykologer roper et kraftig varsko. De er alvorlig bekymret for den psykiske helsa til barn og unge på grunn av koronasituasjonen.

De mest sårbare barna og ungdommene er i ferd med å bli de største taperne i koronaoppgjøret.

De har mer alvorlige, omfattende og livstruende psykiske helseplager enn før koronapandemien. Det er snakk om spiseforstyrrelser, psykoser, selvmordsproblematikk, vansker i familierelasjoner og økt skolefravær.

Stengte skoler, færre sosiale arenaer, økt slitasje i familier og stor uforutsigbarhet er det motsatte av det som fremmer naturlig og god utvikling for barn og ungdom.

En begynnende kritikk av «smittevernstaten»

Vi har tidligere flere ganger vist til Hans Petter Gravers svært viktige kritikk av at rettsstaten har blitt satt til side av smittevernstaten, blant annet her: Graver: – Det tok mindre enn ett år: Rettsstaten er underordnet smittevernstaten.

I intervjuet i VG kommer Raymond Johansen den kritikken litt i møte.

VG spør:

– Fagmyndighetene ble mer vant til å utøve en makt som til tider var problematisk, skriver du. Mener du at byråkratiet, Helsedirektoratet f.eks., har fått for mye makt gjennom pandemien?

Johansen svarer:

– Det er i så fall vi politikere som har gitt dem den innflytelsen og jeg mener veldig tydelig at det er vi som skal fatte beslutninger. Vi ønsker ikke en ren embetsstat. Og derfor finnes det ingen rent upolitisk håndtering av en krise, men hver eneste beslutning er politikk. Prioriterer du noe, blir noe annet nedprioritert.

OK, kritikken hans lodder ikke djupt, men den er der. Hvis Johansen leser seg opp på Graver og alle de andre juristene som har kritisert helseteknokratenes kupp mot rettsstaten, kan kanskje det neste intervjuet bli bedre. Han kan starte her:

– Vi har fått en ny styringsform i Norge: Styring gjennom dekret

Raymond Johansens sjølkritikk må få konsekvenser

Som sagt hilser vi en angrende synder velkommen. Men Raymond Johansens og byrådets politikk har pååført så mange mennesker problemer at det ikke bare er å si Sorry Mac og gå videre som om ingenting var skjedd. For å unngå samme typen feil i farmtida, må det komme en oppvask. De skadelidte må få oppreisning og kompensasjon for tap og skade.

Og det hadde jo ikke vært helt urimelig om Johansen hadde vært raus nok til å innrømme at vi, som et forsvinnende mindretall blant norske medier, hadde rett da vi kritiserte ham den gangen.

Johansen får et pluss for å innrømme feil, riktignok nølende og utydelig, men sånn er det jo ofte. Det skal bli interessant om de dogmatisk koronatroende i Rødts partiledelse har samme evne til kritisk granskning av egen politikk.

Forrige artikkelMed Fabel 10 fabler Aschehoug for ungdomstrinnet
Neste artikkelHilsen til steigan.no fra svensk leser