Rapport bekrefter at Israel beordret «Hannibal-direktivet» som svar 7. oktober

0
Fra nettsidene til den israelske avisa Haaretz.

Direktivet betyr at det israelske militæret kan bruke alle midler for å hindre at israelere blir tatt til fange, selv om det setter deres liv i fare.

Av Dave DeCamp.

Anti-War, 7. juli, 2024.

En rapport publisert av den israelske avisen Haaretz bekreftet på søndag at det israelske militæret iverksatte en hemmelig prosedyre kjent som «Hannibal-direktivet», under responsen på Hamas-angrepet på Sør-Israel den 7. oktober.

Direktivet tillater israelske styrker å forhindre at israelere blir tatt som gisler, selv om det betyr å sette livene deres i fare. Direktivet hadde historisk sett bare omfattet soldater, men det ble også brukt på israelske sivile under responsen 7. oktober.

Wikipedia: Hannibal Directive

En «svært høyt plassert» kilde i det israelske forsvaret (IDF), bekreftet overfor Haaretz at Hannibal-direktivet ble beordret den 7. oktober. Rapporten siterte også dokumenter og vitnesbyrd fra soldater og offiserer, og fant at ordren ble gitt flere ganger i løpet av dagen.

En av ordrene kom klokken 11.22, timer inn i Hamas-angrepet, som sa: «Ikke et eneste kjøretøy kan returnere til Gaza». Rapporten sa at på dette tidspunktet i angrepet, «Var ikke IDF klar over omfanget av kidnapping langs Gaza-grensen, men det visste at mange mennesker var involvert. Dermed var det helt klart hva den meldingen betydde og hva skjebnen til noen av de kidnappede menneskene ville bli».

Det har vært andre bevis på at israelske styrker iverksatte Hannibal-direktivet den 7. oktober, inkludert en januar-rapport fra det israelske nyhetsnettstedet Ynet. Rapporten sa at rundt 70 kjøretøy ble ødelagt av det israelske militæret da de var på vei tilbake til Gaza. Mange av bilene hadde trolig israelske fanger.

Ynet-rapporten sa at IDF «instruerte alle sine kampenheter om å utføre Hannibal-direktivet i praksis, selv om de gjorde det uten å oppgi det navnet eksplisitt». Men Haaretz-rapporten sa at Hannibal-direktivet ble eksplisitt beordret i noen tilfeller, blant annet da IDF fikk vite at noen ble kidnappet nær grenseovergangen Erez.

Klokken 07:18 om morgenen den 7. oktober ga IDFs Gaza-divisjon ordren «Hannibal ved Erez» og sendte en ubemannet Zik-angrepsdrone. Ordren ble gitt igjen for Erez drøyt 20 minutter senere og flere andre ganger i løpet av dagen, som svar på angrep på israelske militære utposter.

I en hendelse ved Kibbutz Be’eri bombarderte israelske tanks et hus som inneholdt Hamas-militante og israelske gisler, og drepte 13 israelske sivile, inkludert 12 år gamle tvillingsøstre. Offiseren som beordret beskytningen, brigadegeneral Barak Hiram, erkjente overfor The New York Times at han beordret angrepet «selv på bekostning av sivile tap».

En FN-rapport fant at ild fra et IDF-helikopter drepte en israelsk kvinne mens hun ble bortført av Hamas fra Kibbutz Nir Oz. Haaretz har tidligere meldt at en israelsk politirapport fant at ild fra IDF-helikoptre «traff» deltakere på Nova musikkfestival.

Den «svært høyt plasserte» IDF-kilden som fortalte Haaretz om Hannibal-direktivet, sa ikke hvem som ga den første ordren den 7. oktober, men den kom sannsynligvis fra svært langt oppe i kommandokjeden. Haaretz-rapporten lyder: «Hvem ga ordren? Dette, sa kilden, vil kanskje bli fastslått i undersøkelser etter krigen».

Ifølge de siste tallene fra Israel ble totalt 1.163 israelere drept under angrepet 7. oktober – 767 sivile, 20 gisler og 376 medlemmer av sikkerhetsstyrkene. Det er uklart hvor mange av de omkomne som skyldtes israelsk ildgivning. Det israelske militæret forventes å gi ut en rapport denne måneden, som fant «mange dødsfall på grunn av våre styrker som skyter på våre styrker», noe som kan kaste mer lys over omfanget av IDF-drapene på israelere.


Denne artikkelen ble publisert av Anti-War.

Report Confirms Israel Ordered ‘Hannibal Directive’ During October 7 Response

Oversatt for steigan.no av Espen B. Øyulvstad


Les også:

Egypt sier Israel ignorerte advarselen om at «noe stort» var på gang – steigan.no

Lekket: Israels plan for etnisk rensing av Gaza – steigan.no

De fleste israelere som ble drept 7. oktober var i militær alder – steigan.no

New York Times: Israel visste om Hamas’ angrepsplaner over ett år før – steigan.no

Israel-Palestina-krigen: Hvorfor ignorerer media bevis for Israels egne handlinger 7. oktober? – steigan.no

Aksjespill tyder på forhåndskunnskap om angrepet 7. oktober – steigan.no

Israels sikkerhetsbyrå ignorerte advarsel fra Gaza-kilde om 7. oktober-angrepet – steigan.no

Washington Post sletter israelsk voldtektspåstand om 7. oktober – steigan.no

Den israelske hæren beordret Hannibal-direktivet 7. oktober – steigan.no

Dave DeCamp er nyhetsredaktør i Antiwar.com, følg ham på Twitter @decampdave. Se alle innlegg av Dave DeCamp

Forrige artikkelVaksineskandale kommer også for dagen i Nederland
Neste artikkelDen bisarre historien om grytekoppen Babette
Dave DeCamp
Dave DeCamp er nyhetsredaktør for Antiwar.com, følg ham på Twitter @decampdave.