Aksjespill tyder på forhåndskunnskap om angrepet 7. oktober

0

Uvanlig shortsalg-aktivitet gjorde det mulig for investorer å tjene formuer på Hamas-angrepet på Israel.

Dette skriver nettavisa The Cradle.

Ukjente investorer plasserte uvanlig store veddemål i påvente av et fall i Israels aksjemarked bare dager før 7. oktober, noe som indikerer forhåndskunnskap om det overraskende Hamas-angrepet som mange nå ser på som «Israels 9/11,» viser en ny rapport fra to framtredende amerikanske juridiske forskere. 

Robert J. Jackson, Jr. fra New York University og Joshua Mitts fra Columbia University ga ut en rapport 3. desember som dokumenterte en betydelig økning i shortsalg i det viktigste israelske selskapets ETF dager før 7. oktober. 

Shortsalg lar investorer selge aksjer lånt fra andre investorer, i håp om å kjøpe tilbake aksjene til lavere pris i fremtiden. Investoren returnerer deretter de lånte aksjene og fortjeneste fra prisforskjellen. 

Rapporten sier at «dager før angrepet så det ut til at handelsmenn forutså hendelsene som skulle komme: 2. oktober økte den korte interessen for MSCI Israel Exchange Traded Fund (ETF) plutselig og betydelig. Og rett før angrepet økte shortsalget av israelske verdipapirer på Tel Aviv-børsen dramatisk.»

Rapporten sier videre at «shortsalget den dagen oversteg langt shortsalget som skjedde under en rekke andre kriseperioder, inkludert resesjonen etter finanskrisen, Israel-Gaza-krigen i 2014 og COVID19-pandemien.»

Rapportens funn tyder på at traderne som plasserte disse spillene ble informert om de kommende angrepene og tjente på dem.

«For ett israelsk selskap alene ga 4,43 millioner nye aksjer som ble solgt short i perioden 14. september til 5. oktober en fortjeneste (eller omtrentlig unngått tap) på 3,2 milliarder NIS (omtrent $860 millioner) på den ekstra shortsalget,» forklarte rapporten videre.


Det er foreløpig ikke klart hvem som sto for dette shortsalget, men det er nokså stor enighet om at de som gjorde det må ha visst om det kommende angrepet.

Israel kjente til detaljerte planer for Hamas-angrepet et år tidligere

Forrige artikkelProfessor Morten Walløe Tvedt: – Brudd på demokratiets spilleregler
Neste artikkelMilitære kontraktører brukte antiterror-taktikk mot det amerikanske folket