Israels sikkerhetsbyrå ignorerte advarsel fra Gaza-kilde om 7. oktober-angrepet

0

En kilde fortalte Shin Bet at Hamas planla «et stort trekk» som ville finne sted kort tid etter Yom Kippur.

Av Dave DeCamp.

Anti-War, 28. desember 2023.

Måneder før angrepet den 7. oktober på Sør-Israel, mottok det israelske sikkerhetsbyrået Shin Bet en advarsel fra en av sine kilder i Gaza, om at Hamas planla å gjennomføre et «stort trekk» kort tid etter Yom Kippur, som fant sted 25. september i år, rapporterte Israels Channel 12.

Rapporten sa at Shin Bet avviste advarselen som ubetydelig, og etterretningen kom ikke fram til høytstående tjenestemenn i byrået eller dets sjef, Ronen Bar. Shin Bet-kilder sa at mangelen på bekreftende etterretning og det faktum at kilden først nylig begynte å snakke med det israelske byrået, bidro til at tipset ikke ble tatt alvorlig. Selv om de senere innrømmet at kilden ble ansett som svært pålitelig.

Tipset var bare en av mange etterretninger som ble ignorert eller ikke tatt alvorlig av det israelske sikkerhetsetablissementet, noe som førte til at Israel ikke klarte å forhindre Hamas-angrepet den 7. oktober.

New York Times rapporterte i november at Israel hadde fått tak i slagplanen til Hamas for angrepet den 7. oktober, mer enn et år før det fant sted, men israelske militære og etterretningstjenestemenn trodde ikke Hamas var i stand til å utføre det.

Times-rapporten sa at dokumentet Israel fikk tak i «ikke fastsatte en dato for angrepet, men beskrev et metodisk angrep utformet for å overvelde festningsverkene rundt Gazastripen, ta over israelske byer og storme viktige militærbaser, inkludert et divisjonshovedkvarter» og la til at Hamas fulgte planen med «sjokkerende presisjon».

Les: New York Times: Israel visste om Hamas’ angrepsplaner over ett år før

Ifølge Haaretz ignorerte israelske militære tjenestemenn også advarsler fra kvinner i det israelske forsvaret som jobbet som «overvåkere» på Gaza-grensen. Kvinnene tilbrakte dagene med å se på overvåkingsopptak og rapporterte uvanlig Hamas-aktivitet i et helt år, men deres advarsler ble ikke tatt alvorlig.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu har kommet under intenst innenlandsk press på grunn av etterretningssvikt og hans tidligere strategi for å støtte opp Hamas for å forhindre opprettelsen av en palestinsk stat. Meningsmålinger viser at flertallet av israelerne ønsker at han skal gå av når Gaza-krigen er over, noe som gir ham insentiv til å holde massakren gående så lenge han kan.


Denne artikkelen ble publisert av Anti-War.

Israel’s Security Agency Ignored Warning from Gaza Source About October 7 Attack

Oversatt for steigan.no av Espen B. Øyulvstad


Dave DeCamp er nyhetsredaktør i Antiwar.com, følg ham på Twitter @decampdave. Se alle innlegg av Dave DeCamp på steigan.no.

Forrige artikkelEn malmfuru har falt. John Pilger er død
Neste artikkelEr det norske våpen USA selger til Israel?  
Dave DeCamp er nyhetsredaktør for Antiwar.com, følg ham på Twitter @decampdave.