Den bisarre historien om grytekoppen Babette

0

Hva ser du på bildet over? Du ser en sylinderformet gjenstand festet til en gryte. Ifølge markedsføringen skulle dette redskapet henges på gryter og kjøkkenmaskiner under matlaging slik at man unngikk drypp på kjøkkenbenk og bord. I «koppen» skulle det være sleiver og annet utstyr som kokken trengte til matlaging. Redskapet fikk navnet «Babette», oppkalt etter Karen Blixens novelle «Babettes Gjæstebud» fra 1950.

Av Øyvind Andresen.

En selger av kjøkkenprodukter skriver lakonisk på sine nettsider: «Dette produktet har takket for seg og gått ut fra vårt sortiment». Så Babette ble ingen kommersiell suksess. Det ble lansert av «oppfinner» Stein-Magne Døskeland Strømsten i 2012. Han var allerede på det tidspunktet dømt to ganger for grovt økonomisk utroskap og grovt underslag.

Etter Babettes skapelse på tegnebrettet, tar Strømsten kontakt med Per Asle Ousdal, mannen som i dag er kjent som hovedpersonen bak norgeshistoriens største advokatsvindel. De oppretter sammen aksjeselskapet Grip Group AS, skriver DN.

«Grip Group sin filosofi er å produsere enkle produkter, til beste pris, med lekkert design og stor nytteverdi», skriver Ousdal. En rekke større og mindre investorer i Rogaland og Trondheim  kjøpte 600 millioner aksjer i selskapet. Aksjekursen lå på rundt 25 øre. Strømsten solgte aksjer gjennom sitt selskap «Hay Finance Group AS» og Ousdal gjennom sitt selskap «Otica AS». Deler av overskuddet i Grip Group skulle gå til en stiftelse med «sosial profil blant vanskeligstilte», ifølge Stavanger Aftenblad.

I 2018 ble Strømsten pågrepet og avhørt, mistenkt for blant annet utroskap mot selskapene Grip Group og Hay Finance. Til tross for dette fortsatte han og Ousdal å samarbeide, og i 2018 hjalp advokaten Strømsten med å selge aksjer i et nytt selskap, Spray Medical AS, selv etter at selskapet formelt ble tvangsoppløst samme år.

I 2022 ble Strømsten dømt til fem og et halvt års fengsel for en kombinasjon av økonomiske forbrytelser som utroskap, hvitvasking, bedrageri, manglende bokføring og forfalskning av dokumenter. Politiet har også etterforsket ham for nye aksjesalg i nye selskaper etter denne dommen.

Grip Group ble oppløst i 2023. Egenkapitalen var tapt.

Ousdal og Strømsten fortsatte  å jobbe sammen, og Strømsten unngikk soning ved å flykte til Moldova som ikke har utleveringsavtale med Norge. Han er der på frifot og driver etter eget sigende humanitært arbeid mot Ukraina. Det ser ut til at han har stiftet reklamebyrået «Societatea cu Răspundere Limitată ENOT PRODUCTION» i Chișinău i Moldova. Det ble opprettet i 2022. Noe må man jo leve av når man er på rømmen.

Historien om grytekoppen Babette bør ikke slutte her. Den viser bare en bisarr side ved hele svindelsaken som nå rulles opp i Rogaland. Ousdal jobbet som betrodd partner i Stavangers eldste advokatbyrå Bull Årstad i 28 år. 700 millioner er forsvunnet.

Ousdal stilte blant annet klientkontoen til disposisjon for Strømsten. I et politiavhør i 2022 ble Ousdal konfrontert med at det hadde gått 15 millioner kroner fra Bull Årstads klientkonto til gründeren.

DN skriver dette i sin utgave 5/7:

«Et foreløpig mysterium i låneskandalen i Rogaland, er hvordan advokat Per Asle Ousdal kunne overføre nærmere 700 millioner kroner fra rike rogalendinger, over i sin falske lånevirksomhet – uten at alarmen gikk hos banker, revisorer eller hans arbeidsgiver advokatfirmaet Bull Årstad».

Det stinker mer og mer av denne saken. Man får bare holde seg for nesa.


Denne artikkelen ble publisert på bloggen til Øyvind Andresen.

Forrige artikkelRapport bekrefter at Israel beordret «Hannibal-direktivet» som svar 7. oktober
Neste artikkelReisebrev juni/juli 2024. Del 3, Daugavapils, Latvia
Øyvind Andresen
Øyvind Andresen er pensjonert lektor og fagbokforfatter. Han publiserer Andresens blogg.