Den israelske hæren beordret Hannibal-direktivet 7. oktober

0
Hamas bryter gjerdet 7. oktober. Den hebraiske overskriften lyder: Hindre terrorister for enhver pris, selv om de har gisler med seg

En undersøkelse fra Israels ledende avis indikerer at Israel bevisst drepte mange av sine egne sivile og soldater under Hamas sin Operasjon Al-Aqsa-flommen, for å forhindre at de ble tatt som fanger og brakt til Gaza.

Av nyhetsdesken til The Cradle – 11. januar 2024.

Det israelske militæret implementerte «Hannibal-direktivet» under Hamas angrep 7. oktober, og drepte noen av sine egne sivile og soldater, for å hindre Hamas i å ta dem som fanger tilbake til Gaza, ifølge en undersøkelse av Israels ledende avis, Yedioth Ahronoth, som vil bli publisert i sin helhet 12. januar.

Den hebraiske utgaven av avisen skrev den 11. januar at «en av avsløringene som ble avdekket i etterforskningen, er at IDF [den israelske hæren] ved middagstid den 7. oktober beordret alle sine kampenheter å i praksis bruke ‘Hannibal-prosedyren’, men uten å nevne dette eksplisitt ved navn.»

Ordren var å stoppe «for enhver pris ethvert forsøk fra Hamas-terrorister på å returnere til Gaza, det vil si til tross for frykten for at noen av dem har bortførte,» skrev avisen.

The Times of Israel beskrev hvordan Hannibal-prosedyren, eller direktivet, «tillater soldater å bruke potensielt enorme mengder makt for å forhindre at en soldat faller i fiendens hender. Dette inkluderer muligheten for å sette livet til den aktuelle soldaten i fare for å forhindre at han blir tatt til fange.»

En tidligere Haaretz-undersøkelse av direktivet konkluderte med at «fra hærens synspunkt er en død soldat bedre enn en fanget soldat, som selv lider og tvinger staten til å løslate tusenvis av fanger for å få løslatt ham.»

Under angrepet 7. oktober klarte Hamas og andre palestinere å ta rundt 240 israelske soldater og sivile fra bosetningene (også kjent som kibbutzer) og militærbaser, tilbake til Gaza som fanger.

Hamas håpet å bytte dem mot de tusenvis av palestinere, inkludert kvinner og barn, som blir holdt i israelske fengsler.

Hamas brukte Toyota pick-up lastebiler og motorsykler som de kom inn i Israel med, samt biler stjålet fra bosetningene, for å ta israelske fanger tilbake til Gaza. Noen ble også tatt med til Gaza til fots og til og med i vogner trukket av traktorer av andre palestinere som krysset inn i Israel, etter at Hamas-krigere brøt seg gjennom grensegjerdet.

Ifølge Yediot Ahronoth ble rundt tusen «terrorister og infiltratører» drept i området mellom bosetningene og Gazastripen.

Men avisen la til at det ikke er klart på dette tidspunktet hvor mange av de israelske bortførte som ble drept på grunn av aktiveringen av Hannibal-direktivet:

«I uken etter angrepet sjekket soldater fra eliteenheter rundt 70 kjøretøy som sto igjen i området mellom bosetningene og Gazastripen. Dette er kjøretøy som ikke nådde Gaza, fordi de på veien ble skutt av et kamphelikopter, en antitank-rakett eller en stridsvogn, og i det minste i noen tilfeller, ble alle i kjøretøyet drept.»

Som journalisten Dan Cohen rapporterte, drepte det israelske militæret Efrat Katz, 68 år gammel, da hun ble tatt fra Kibbutz Nir Oz til Gaza på en vogn trukket av en traktor 7. oktober. Datteren hennes, Doron Katz-Asher, og to barnebarn, Raz, 2 år, og Aviv, 4 år, var også i vognen.

Doron Katz-Asher fortalte senere Israels Kanal 12, at den israelske hæren åpnet ild mot traktoren, skadet hennes to døtre og drepte moren hennes, Efrat.

Som tidligere rapportert av The Cradle, beskrev oberst Nof Erez i det israelske luftforsvaret, Israels handlinger 7. oktober som en «massehendelse av Hannibal,» som svar på bruken av Apache-helikoptre og stridsvogner. «Det vi så her var en masse- Hannibal. Det var mange åpninger i gjerdet, tusenvis av mennesker i mange forskjellige kjøretøy, med og uten gisler, sier han til Haaretz.

Avsløringen om at det israelske militæret uformelt utstedte Hannibal-direktivet, reiser spørsmål om dødsfallene til mange israelske sivile som først ble antatt å være bortført av Hamas 7. oktober, men hvis kropper senere ble oppdaget nær grensegjerdet ved Gaza.

For eksempel forsvant 80 år gamle Carmela Dan og hennes 12 år gamle autistiske barnebarn Noya, begge om morgenen 7. oktober. Familien antok at begge ble tatt til fange av Hamas. Men to uker senere kunngjorde israelske myndigheter at likene «ble funnet nær grensegjerdet», melder Foreign Policy.

Den 19. oktober fortalte Carmelas niese til NBC News: «Det var en operasjon av den israelske hæren for noen dager siden, på det tidspunktet for å hente lik, og vi tror at det tok dem tid å kjøre det vi vet er tre DNA-tester og å identifisere at det var dem.»

I et annet mye rapportert tilfelle, innrømmet en israelsk brigadegeneral, Barak Hiram, til New York Times at han 7. oktober ga ordre om at en stridsvognkommandør skulle åpne ild mot et hjem i Kibbutz Be’eri for å drepe Hamas-krigere, selv om 14 israelske fanger også var barrikadert inne i hjemmet.

Omtrent ved solnedgang sa Hiram til stridsvognkommandøren: «Forhandlingene er over. Bryt deg inn, selv på bekostning av sivile tap.»

Hamas-krigerne og alle unntatt én av fangene ble drept, inkludert de 12 år gamle tvillingene Liel og Yanai Hetzroni. Kroppene deres var så alvorlig skadet og brent at det tok uker å identifisere dem.

I et intervju med Channel 12 den 26. oktober, før Hiram offentlig hadde erkjent å ha gitt ordren om å skyte på hjemmet i Be’eri, hentydet generalen til hans logikk den 7. oktober. Han uttalte: «Jeg er veldig redd for at hvis vi kommer tilbake til Sorana [Israels militære hovedkvarter i Tel Aviv] og prøver å holde alle slags forhandlinger, da kan vi falle i en felle som vil binde våre hender og ikke tillate oss å gjøre det som kreves, som er å gå inn, manipulere og drepe dem [Hamas] …»

I et annet tilfelle i Be’eri ble et eldre par, Mati og Amir Weiss, angivelig drept av Hamas-krigere som tok seg inn i hjemmet deres om morgenen 7. oktober. Mati sendte en melding til sønnen Yuval om at krigerne hadde tatt seg inn i huset og at Amir hadde blitt skutt.

Yuval, som var medlem av kibbutzens sikkerhetsteam, ga posisjonen til kommandanter i hæren og fortalte dem at Hamas-krigere var inne i hjemmet.

For å forklare det eldre parets død skriver Haaretz: «Mati og Amir Weiss ble angrepet av terrorister som sprengte en av veggene i sikkerhetsrommet deres og skjøt dem.»

Men bildet av Weiss-hjemmet publisert av Haaretz, viser et massivt hull i veggen i huset og betydelige skader på taket, noe som tyder på at en tankgranat eller helikopterangrep hadde truffet det.

Hannibal-direktivet ble også tydelig 7. oktober på musikkfestivalen Nova, der Hamas angivelig massakrerte 364 israelske festdeltakere.

Selv om den israelske hærens bakkeenheter ikke reagerte på Hamas-angrepet den 7. oktober på mange timer, ga sjefen for det israelske politiet, generalmajor Amir Cohen, ordren, med kodenavnet «Philistine Horseman», klokken 6:42 om å sende enheter fra grensepolitiet til forskjellige steder for å konfrontere Hamas-angrepet.

Disse enhetene inkluderte elite antiterrorenheter, kjent som Yamam, som ble sendt med helikopter, ifølge israelske tjenestemenn som snakket med New York Times.

Disse enhetene åpnet tilsynelatende ild mot festdeltakere da Hamas tok folk til fange.

Tysklands Bild rapporterte vitnesbyrdet til Maya P., som overlevde festivalen. Bild skriver: «Terroristene som satte opp veiblokadene kom forkledd som politibetjenter og soldater.»

«Folk løp bort til dem i håp om å bli reddet, og så ble de henrettet,» sier Maya gråtende.

En annen overlevende, Yuval Tahupi, uttalte til CNN: «En politidame fortalte oss at de fleste terroristene kler seg ut som soldater, som politi, som sikkerhetsvakter, så ikke stol på noen.»

Både Maya og Yuval kunne ikke forestille seg at israelske styrker hadde skutt på dem, så de antok at Hamas-krigere måtte ha vært forkledd som soldater og politi.

Israelske angrepshelikoptre ble også utplassert på Nova-området, som også åpnet ild mot festdeltakere.

Haaretz rapporterte at «Ifølge en politikilde avslørte en etterforskning av hendelsen også at et IDF-kamphelikopter som ankom åstedet fra Ramat David-basen, skjøt mot terroristene og tilsynelatende også traff noen av festdeltakerne som var der.»

BBC dokumenterte et tilsynelatende tilfelle av Hannibal-direktivet ved helikopterild. Den britiske statskringkasteren skriver at opptak fra dashbordkamera som journalistene har gjennomgått, viser at «en gruppe menn dukker opp. Bare en er bevæpnet – de ser ut til å være der for å plyndre … To personer, en mann og en kvinne, som gjemte seg i en bil, blir oppdaget og ført bort.»

«Kvinnen som ble tatt, dukker plutselig opp igjen to minutter senere. Hun hopper og vifter med armene i været. Hun må tro at hjelpen er nær – på dette tidspunktet hadde det israelske forsvaret begynt arbeidet med å slå tilbake angrepet. Men sekunder senere faller hun ned på gulvet mens kulene spretter rundt henne. Vi vet ikke om hun overlevde.»


Originalen til denne artikkelen finner du her:

Israeli army ordered mass Hannibal Directive on 7 Oct: Media

Oversatt for steigan.no av Espen B. Øyulvstad


Om Hannibal-direktivet:

Israel innførte i 1986 en militærpolitikk kalt Hannibal-direktivet, angivelig oppkalt etter den karthagiske generalen som heller tok gift enn å bli tatt til fange av romerne, etter at to israelske soldatar ble tatt til fange av Hezbollah. Direktivet er utformet for å hindre at israelske tropper faller i fiendens hender; metoden er å bruke maksimal makt, sjøl om det omfatter å også drepe både de fangne soldatene og sivile.

Forrige artikkelKrigsdagbok del 93 – 15. til 18. november 2023
Neste artikkelKapitalismen står foran en svær krise
Skribent er en betegnelse vi bruker i databasen på alle som ikke er registrert der som forfattere. I de aller fleste tilfelle vil du finne forfatterens navn i artikkelen.