New York Times: Israel visste om Hamas’ angrepsplaner over ett år før

0

The New York Times har fått tilgang på et dokument som viser at Israels militære og etterretningstjenester var informert om et angrep likt det blodige angrepet Hamas gjennomførte 7. oktober.

Avisa skriver:

Israelske tjenestemenn skaffet kampplanen til Hamas for terrorangrepet 7. oktober mer enn ett år før det skjedde, viser dokumenter, e-poster og intervjuer. Men israelske militære og etterretningstjenestemenn avfeide planen som forhåpningsfull, og mente den var for vanskelig for Hamas å gjennomføre.

Det omtrent 40 sider lange dokumentet, som israelske myndigheter ga kodenavnet «Jerikomuren», skisserte punkt for punkt nøyaktig den typen ødeleggende invasjon som førte til døden til rundt 1200 mennesker.

Det oversatte dokumentet, som ble gjennomgått av The New York Times, satte ingen dato for angrepet, men beskrev et metodisk angrep designet for å overvelde festningsverkene rundt Gazastripen, ta over israelske byer og storme viktige militærbaser, inkludert et divisjonshovedkvarter.

Hamas fulgte planen med sjokkerende presisjon. Dokumentet ba om en bølge av raketter i begynnelsen av angrepet, droner for å slå ut sikkerhetskameraene og automatiserte maskingevær langs grensen, og bevæpnede menn til å strømme inn i Israel i massevis i paraglidere, på motorsykler og til fots – alt dette skjedde 7. oktober.

Planen inkluderte også detaljer om plasseringen og størrelsen til israelske militærstyrker, kommunikasjonsknutepunkter og annen sensitiv informasjon, og reiste spørsmål om hvordan Hamas hadde samlet inn sin etterretning og om det var lekkasjer inne i det israelske sikkerhetsetablissementet.

Dokumentet sirkulerte bredt blant israelske militær- og etterretningsledere, men eksperter fastslo at et angrep av den skalaen og ambisjonen var utenfor Hamas sine evner, ifølge dokumenter og tjenestemenn. Det er uklart om statsminister Benjamin Netanyahu eller andre politiske toppledere så dokumentet også, skriver New York Times.

I fjor, kort tid etter at dokumentet ble innhentet, sa tjenestemenn i det israelske militærets Gaza-divisjon, som er ansvarlig for å forsvare grensen til Gaza, at Hamas sine intensjoner var uklare.

«Det er ennå ikke mulig å avgjøre om planen har blitt fullt ut akseptert og hvordan den vil bli utført,» heter det i en militær vurdering gjennomgått av The Times.

Så, i juli, bare tre måneder før angrepene, advarte en veterananalytiker ved Unit 8200, Israels signaletterretningsbyrå, om at Hamas hadde gjennomført en intens, daglang treningsøvelse som lignet på det som ble skissert i planen.

Men en oberst i Gaza-divisjonen avviste bekymringene hennes, ifølge krypterte e-poster som The Times har sett.

«Jeg tilbakeviser fullstendig at scenariet er imaginært,» skrev analytikeren i e-postutvekslingene. Hamas-treningen, sa hun, samsvarte fullt ut med innholdet i «Jeriko-muren.»

«Det er en plan designet for å starte en krig,» la hun til. «Det er ikke bare et raid på en landsby.»

Tjenestemenn innrømmer privat at hvis militæret hadde tatt disse advarslene på alvor og omdirigert betydelige forsterkninger sørover, der Hamas angrep, kunne Israel ha svekket angrepene eller muligens til og med forhindret dem.

Egypt sier Israel ignorerte advarselen om at «noe stort» var på gang

Kommentar

Med dette må det regnes som dokumentert at Israels hær og etterretningstjenester visste om planene til Hamas på forhånd og at Hamas trente på å gjennomføre dem.

Les: Hvorfor har Netanyahu i årevis støttet Hamas?

Det reiser spørsmålet: Var det utelukkende grov tjenesteforsømmelse og sammenbrudd i israelsk etterretning som gjorde det mulig for Hamas å gjennomføre angrepet eller ønsket Netanyahu og hans innerste krets at et slikt angrep skulle bli gjennomført? Med et slikt angrep og tilstrekkelig mange drepte israelere fikk de et påskudd til å gjennomføre det de så lenge har drømt om, en Nakba 2.0, altså en total etnisk rensing av Gaza og kanskje også Vestbredden for palestinere.

Israels plan for etnisk rensing av Gaza

Det israelske kulturmagasinet Mekovit publiserte 28. oktober et lekket dokument som er utformet av Israels etterretningsdepartement og som anbefaler okkupasjon av Gaza og total overføring av områdets 2,3 millioner innbyggere til Sinahalvøya i Egypt.

Forrige artikkelIsrael gjenopptar bombinga av Gaza
Neste artikkelTexas vs Pfizer