FHI: – Det gjør ingen forskjell på spredning av virus om man bærer maske eller ikke

0
Ancient Greek masks on wihte background / Shutterstock

Maskene har blitt det synlige symbolet på det globale koronaregimet. I Norge har det vært påbud om å bruke masker i mange sammenhenger, også for små barn. I noen land har det vært, og er det til dels ennå, store bøter for ikke å bruke masker, til og med i friluft.

Men har denne maskebruken noen hensikt? Hva sier vitenskapen?

Vi søker på nettsidene til FHI, og der foreligger deres svar på dette, både på engelsk og norsk. Det framgår av nettsidene at FHI virkelig har anstrengt seg for å finne vitenskapelig dekning for at det er en helsemessig gevinst i å bruke masker. Og det er like tydelig at det har de ikke lykkes med:

Does wearing a facemask stop or slow down the spread of respiratory viruses?

«A Cochrane Review shows that compared with no facemask use, wearing a facemask may make little to no difference in how many people that catches a flu‐like illness. It probably makes little to no difference in how many people that have flu confirmed by a laboratory test. Unwanted effects are rarely reported but include discomfort. Furthermore, it may seem that it makes little to no difference what type of facemask is used.»

Så der har vi det, svart på hvitt fra FHI: Det gjør ingen forskjell om man bruker maske eller ikke! Med andre ord: Påbudene er uten vitenskapelig fundament.

Dette visste vi jo fra før.

Helsedirektoratet advarte mot munnbind i 2009.

En fagfellevurdert studie publisert på bmj.com viser at flere tidligere undersøkelser og også undersøkelser i 2020 viser at:

«The evidence is not sufficiently strong to support the widespread use of facemasks as a protective measure against covid-19”

Tjenestemenn fra Verdens helseorganisasjon sa mandag 30. mars 2020 at de fortsatt anbefaler folk å ikke bruke ansiktsmasker med mindre de er syke av Covid-19 eller tar seg av en som er syk. Kilde: CNN.

«Det finnes ingen spesifikke bevis som tyder på at bruk av masker i masseomfang i befollkningen har noen potensiell fordel. Det er faktisk noen bevis som antyder det motsatte fordi man bruker maskene feil eller håndterer dem feil,» sier Dr. Mike Ryan, administrerende direktør for WHO health emergencies program, på en mediebriefing i Genève, Sveits

Les: Stor dansk studie kan ikke bekrefte at munnbind beskytter mot smitte

Les ellers:

Forskning: Bruk av masker gir barn uakseptable nivåer av CO2

Fauci : Vil tvinge på barn masker som inneholder kreftframkallende stoffer

Språkpedagog: – Utstrakt maskebruk har ført til kraftige forsinkelser av barns språkopplæring

Forskning: Ansiktsmasker er fysisk og psykologisk helseskadelige

Giorgio Agamben: Ansiktet og døden

Når et tiltak har en upåviselig effekt, og det ikke har vært mulig for tilhengerne av maskebruk å få fram noe som likner en vitenskapelig begrunnelse, er det merkelig at det likevel er lagt så enormt mye makt i å tvinge det igjennom. Det har naturligvis ingenting med helse å gjøre. Det handler om fremmedgjøring, umyndiggjøring, ødeleggelse av det sosiale samholdet, dehumanisering og politisk kontroll. Det handler om å mørne milliarder av mennesker og gjøre dem klare for det totalitære samfunnet som er under oppseiling. Den italienske filosofen Giorgio Agamben har grepet dette an filosofisk og prinsipielt:

Et land som bestemmer seg for å gi opp sitt eget ansikt, for å dekke ansiktene til sine borgere med masker overalt, er da et land som har utslettet alle politiske dimensjoner ved seg selv. I dette tomme rommet, som i hvert øyeblikk blir utsatt for ubegrenset kontroll, beveger individer seg nå isolert fra hverandre, som har mistet det umiddelbare og følsomme fundamentet i samfunnet og bare kan utveksle meldinger rettet mot et ansiktsløst navn. Og siden mennesket er et politisk dyr, betyr forsvinningen av politikken også fjerning av livet: et barn som, når det blir født, ikke lenger ser mors ansikt, risikerer å ikke kunne tenke seg menneskelige følelser.


Forrige artikkelHvordan få hode og hale på krigstruslene i Ukraina?
Neste artikkelSamfunnet forandrer seg, klassene også