Stor dansk studie kan ikke bekrefte at munnbind beskytter mot smitte

39
Foto: Shutterstock

Danske forskere har gjennomført en stor studie for å finne ut om det å bruke munnbind kan beslkytte mot smitte. Resultatet av undersøkelsen er at de ikke er i stand til å påvise noen fordel ved å bruke munnbind.

I ei pressemelding fra det danske Rigshospitalet, som har gjennomført studien heter det:

Undersøgelsen af mere end 6.000 danskere bidrager med ny viden om, i hvilken grad ansigtsmasker beskytter bæreren mod corona-infektion, når masken bruges som supplement til myndighedernes øvrige anbefalinger mod corona-smitte – herunder social afstand, håndhygiejne og isolation af patienter med COVID-19.

I DANMASK-19-studiet blev den ene halvdel af deltagerne udtaget til at anvende kirurgisk ansigtsmaske, når de var uden for hjemmet, og den anden halvdel af deltagerne skulle ikke gå med maske. Alle deltagere blev kraftigt opfordret til at følge alle myndighedernes øvrige anbefalinger vedrørende COVID-19.  Maskebrug uden for sundhedsvæsenet var usædvanligt (<5%) i Danmark på det tidspunkt.

Efter en måneds opfølgning havde 1,8% af deltagerne i maskegruppen og 2,1% af deltagerne i kontrolgruppen haft infektion. Studiet bekræfter dermed ikke den forventede halvering af risikoen for smitte af bæreren af mundbindet, men resultaterne kunne tyde på en mere moderat grad af beskyttelse på 15-20% – dog kan studiet ikke udelukke, at masken ikke beskytter bæreren.

Studien har vært imøtesett med spenning, dels fordi det er den første store studien av sin type, og dels fordi enkelt medisinske tidsskrifter har nektet å publisere den. Men det velrennomerte tidsskriftet Annals of Internal Medicine tok inn studien fordi redaktørene der regner det som en veldesignet studie.

Av dem som brukte masker fikk altså 1,8 prosent infeksjon, mens andelen for dem uten masker var 2,1 prosent. Forskjellen er så liten at det statistisk sett ikke er mulig å si om det er noen fordel eller ei. Eller som forskerne sier: man kan ikke utelukke at masken ikke beskytter brukeren.

Professor, overlæge, dr.med. Henning Bundgaard, Rigshospitalet, har sammen med professor, overlæge, dr.med. Kasper Iversen, Herlev-Gentofte Hospital, stået i spidsen for forskerne bag undersøgelsen. 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for Jan123 Jan123 says:

  Hvor mange ser du gå rundt med N95 respiratorer? jeg har sett nøyaktig INGEN. Disse er utsolgt over alt, vanligvis får du tak i de på Maxbo osv. fordi de brukes når man pusser gips, legger isolasjon ol. fordi de faktisk er ganske effektive på å filtrere partikler. Som alle håndtverkere også kan fortelle deg, er de negative aspektene av å bruke disse maskene også ganske store (hodepine pga. mangel på oksygen/overskudd av CO2 er en ofte rapportert bivirkning).

  Du må kanskje lære deg litt statistikk før du prøver deg på så avanserte tolkninger :slight_smile: dessuten sier studien akkurat det du sier, men dette er jo VESENTLIG lavere enn antatt, og hva som ligger til grunn for anbefalingene!

  Se hva FHI sier: når det er lite smitte og med 40% effektivitet må 200.000 gå med maske i en uke for å forhindre ETT smittetilfelle! du kan nå doble det til 400.000. Så om hver person i dette landet bruker maske i en uke unngår du hva da, 12 smittetilfeller? Ja, du må kanskje justere for at vi ikke er i en så lav smittesituasjon nå som i sommer, men synes du at effekten av tiltaket er proporsjonalt med kostnaden? hvor mange smittetilfeller var det i dag? 600 eller noe slikt? tror du 12 tilfeller fra eller til spiller mye rolle? Som du ser er tiltaket helt ute av proposjoner i forhold til effekten det gir.

 2. Avatar for Jan123 Jan123 says:

  https://europepmc.org/article/med/16441251

  Du får google “headache” og “N95 mask” da vettu, så ser du at dette ikke er noen løgn. Har selv brukt N95 masker masse i mine yngre dager, og du føler deg ikke spes. bra når du har brukt disse kontinuerlig i noen timer. Det funker over korte perioder, ikke lengre. Dette vet du også, RuneSauen :wink:

 3. Nettopp. Jeg opplever dette selv med vanlige masker, og blir veldig oppgitt over alle som skal fortelle meg at jeg tar feil fordi de ikke opplever det samme. Maskebruk er tortur, jeg får ikke nok luft.

 4. Avatar for Per1 Per1 says:

  Hvorfor er det store danske mundbinds-studium mon lige pludselig blevet offentliggjort, efter at det er blevet holdt tilbage i månedsvis?
  Kan det tænkes, at der er blevet fiflet med konklusionen, således at den fra at advare mod mundbind, har indgået et kompromis med de danske sundhedsmyndigheder, dvs. har ændret sin konklusion fra negativ til omend forsigtigt pro-mundbind positiv, men altså nok til at det bakker den danske regering og dets sundhedsmyndigheder op i deres mundble-påbud?
  Det er jo ikke til at vide, hvad der forhandles om i de skjulte korridorer? Hvorfor fremlægges rapporten lige nu, helt tilfældigt?
  Men man gerne vil have belyst de indre linjer i dette proces-forløb, bliver man jo straks udråbt til konspirationsteoretiker. Jo, systemet har dets afværgemekanismer.

 5. Morsomme de få lojalist klovnene her, hadde Smørberg-regimet bedt dem hoppe på havet for å få ned smitten så hadde de hoppet tvert, hjerneaktivitet eksisterer ikke, ja men Fjerna Smørberg sier jo at vi skal gjøre det hadde vært svaret fra dem alle. :joy:

  Fakta er at hadde masker hatt en beskyttende effekt så ville de vært forbudt for lenge siden og man ville fått strenge straffer for å gå med maske.

  At folk man trodde var voksne tror at psykopatene i makteliten ligger søvnløse for de er så bekymret for helsen vår er bare skremmende.

  Psykopater som dreper for fote, stå bak forbrytelser mot menneskeheten, store folkemord, forgifter og raner hele kontinenter.
  Heller ikke bedre av at de holder fine foredrag om hvordan de skal myrde så mange mennesker at det bare er 100-300 mill igjen på kloden.

  Det er alltid Hegeliansk Dialektikk de bruker. Problem → Reaksjon → Løsning (Tese → Antitese → Syntese). Med andre ord, de som er i en maktposisjon skaper et problem i påvente av publikums reaksjon på det, og bruker denne reaksjonen til å generere etterspørsel etter “løsningen” som var det tiltenkte løsningen makthavere ønsket å gjennomføre i første omgang.

  The Great Reset er løsningen som folk aldri ville akseptert før de slapp påstanden om et farlig virus.

  rhyrsyrwyeturjjdgsjfs

  theyeyeyy

 6. Avatar for Jan123 Jan123 says:

  Poenget er vel at den vitenskapelige studien som diskuteres her har bevist at dette betyr igenting for smittespredning (under de forutsetningene studien er gjort i, så klart). Det er ingen av oss som vet i hvilken grad viral spredning påvirkes av disse faktorene du nevner, det er ren spekulasjon. Man kan alltids komme med anekdoter og observasjonelle “bevis” men dette har ingen vitenskapelig tyngde, og kan like gjerne sammenlignes med ren overtro: “jeg danset regnsdansen og det regnet etterpå, er du dum som ikke ser at regndansen virket?”

  en såkalt randomized controlled trial (“RCT”) studie som dette er selve gullstandarden innen forskning. Jeg stoler mer på dette enn på din anekdote om sugerører som likesom skal kunne overføres direkte til smitetspredning av partikler som måles i nanometer… :smiley:

 7. Avatar for paal paal says:

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

31 flere kommentarer

Deltakere