Stor dansk studie kan ikke bekrefte at munnbind beskytter mot smitte

0
Foto: Shutterstock

Danske forskere har gjennomført en stor studie for å finne ut om det å bruke munnbind kan beslkytte mot smitte. Resultatet av undersøkelsen er at de ikke er i stand til å påvise noen fordel ved å bruke munnbind.

I ei pressemelding fra det danske Rigshospitalet, som har gjennomført studien heter det:

Undersøgelsen af mere end 6.000 danskere bidrager med ny viden om, i hvilken grad ansigtsmasker beskytter bæreren mod corona-infektion, når masken bruges som supplement til myndighedernes øvrige anbefalinger mod corona-smitte – herunder social afstand, håndhygiejne og isolation af patienter med COVID-19.

I DANMASK-19-studiet blev den ene halvdel af deltagerne udtaget til at anvende kirurgisk ansigtsmaske, når de var uden for hjemmet, og den anden halvdel af deltagerne skulle ikke gå med maske. Alle deltagere blev kraftigt opfordret til at følge alle myndighedernes øvrige anbefalinger vedrørende COVID-19.  Maskebrug uden for sundhedsvæsenet var usædvanligt (<5%) i Danmark på det tidspunkt.

Efter en måneds opfølgning havde 1,8% af deltagerne i maskegruppen og 2,1% af deltagerne i kontrolgruppen haft infektion. Studiet bekræfter dermed ikke den forventede halvering af risikoen for smitte af bæreren af mundbindet, men resultaterne kunne tyde på en mere moderat grad af beskyttelse på 15-20% – dog kan studiet ikke udelukke, at masken ikke beskytter bæreren.

Studien har vært imøtesett med spenning, dels fordi det er den første store studien av sin type, og dels fordi enkelt medisinske tidsskrifter har nektet å publisere den. Men det velrennomerte tidsskriftet Annals of Internal Medicine tok inn studien fordi redaktørene der regner det som en veldesignet studie.

Av dem som brukte masker fikk altså 1,8 prosent infeksjon, mens andelen for dem uten masker var 2,1 prosent. Forskjellen er så liten at det statistisk sett ikke er mulig å si om det er noen fordel eller ei. Eller som forskerne sier: man kan ikke utelukke at masken ikke beskytter brukeren.

Professor, overlæge, dr.med. Henning Bundgaard, Rigshospitalet, har sammen med professor, overlæge, dr.med. Kasper Iversen, Herlev-Gentofte Hospital, stået i spidsen for forskerne bag undersøgelsen. 

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Forrige artikkelVi som elsker Cuba
Neste artikkelFondet som endrer Harstad sentrum

Ingen artikler å vise