Helsedirektoratet advarte mot munnbind i 2009. Nå vil man tvinge det på barn.

0
Foto: Shutterstock

I 2009 kjøpte Helsedirektoratet inn 15 millioner munnbind til Norge. Men samtidig advarte de folk mot å kjøpe inn munnbind til privat bruk.

Smittevernlege Dagfinn Haar i Kristiansand sa til Sørnett at munnbind kan gjøre vondt verre om den blir brukt feil. – De tiltrekker seg virus.

– Om man ikke skifter munnbindet etter hver halve time, vil den bli en ren bakteriebombe.  Munnbind stopper partikler som går inn og ut av luftveiene. Om det blir fuktig så reduserers tettningsfunksjonen. I tillegg tiltrekker den seg virus og bakterier,  forteller han.

Dette var i svineinfluensaens tid, og Haar sa:

Haar sier at munnbind ikke skal brukes av mennesker som er friske. Det skal bare brukes av de som er syke eller de som omgås med personer som kan være smittet av svineinfluensabakterien.

Utdanningsforbundet åpner for munnbindpåbud i skolen

Dette går fram av nettsidene til forbundet der det heter:

Den nye smittevernveilederen for videregående skole, med eget kapittel for voksenopplæringen, åpner for bruk av munnbind for elever og ansatte utenfor undervisningssituasjoner.

Dette er mildt sagt kontroversielt, og forbundet oppgir ingen forskningsbaserte argumenter for å åpne for et så drastisk tiltak. De viser bare til FHIs anbefalinger. Men når man følger FHIs dokumenter bakover for å finne ut hva slags forskning de bygger på når de «anbefaler munnbind i noen situasjoner», ender man opp med denne rapporten. Går man den rapporten etter i sømmene, ser man at den ikke kan vise til noen forskning som klart viser at munnbind har noen viktig rolle for å hindre spredning av virus. FHI har gjennomgått 20 studier som har forsøkt å måle dette, men de har ikke klart å finne en eneste studie som klart viser at dette er noen fordel. (s. 14-15) Tvert om viser studiene fra lav til veldig lav effekt. Men FHI har funnet tre studier som «that provide low-certainty evidence that wearing medical facemasks in community settings may reduce the odds of primary infection with influenza-like illness by around 6%«. (s. 15)

Det er altså i tre studier indisier med lav grad av sikkerhet som indikerer at bruk av medisinske masker kan ha en reduserende effekt på 6%. Da nærmer vi oss vel grensa for statistisk usikkerhet. Fundamentet for Undervisningsforbundets nye linje løser seg altså opp i sand.

Politisk spørsmål

Det virkelige argumentet for munnbind er politisk. Det innrømmer FHI langt på vei, når de i den samme rapporten skriver (s. 12-13):

The use of facemasks has become highly politicised and controversial internationally and has received a great deal of attention in mass and social media. It is widely perceived to be an effective means of reducing transmission and making it possible to engage in activities where social distancing is not possible. This perception has contributed to a political imperative to encourage or mandate the use of facemasks in the community, despite the lack of robust evidence. (Vår uth. red.)

Det er altså en «utbredt oppfatning» at munnbind er effektivt, og denne utbredte oppfatninga «har bidratt til et politisk imperativ» for å påby bruk av munnbind, til «tross for mangel på robuste bevis». Der ligger altså hunden begravet!

I 2009 sa smittevernlege Dagfinn Haar:

– Vi vil ikke ha noe Kina-hysteri i Kristiansand. De som er anbefalt å bruke munnbind, er de som er syke og må absolutt menge seg med de som er friske, forteller han og forsetter.

– Jeg synes folk begynner å miste fotfeste snart. Det beste er å følge den gammeldagse gode ordningen – å vaske hendene.

Kloke ord, den gang som nå.

Les også: Forskning: Barn har store plager ved bruk av masker

– En varslet katastrofe

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelNesten halvparten av norske vindkraftverk er eid fra skatteparadis
Neste artikkelCovid-19. En oversikt over bevisene