Senator: Ukraina en «gullgruve» med 12 billioner dollar i mineraler

0
Ukraina er en «gullgruve» med kritiske mineraler verdt 12 billioner dollar, insisterte den amerikanske senatoren Lindsey Graham i et TV-intervju.

«Vi ikke har råd til å tape».

Ukraina er en «gullgruve» med kritiske mineraler verdt 12 billioner dollar, insisterte den amerikanske senatoren Lindsey Graham i et TV-intervju. Han sa at Vesten «ikke har råd til å tape», og oppfordret til å hindre Russland og Kina i å få tilgang til strategiske naturressurser.

Ben Norton.

Av Ben Norton.

Geopolitical Economy Report, 13. juni 2024.

En fremtredende amerikansk lovgiver har referert til Ukraina som en «gullgruve», og insistert på at Vesten må opprettholde tilgangen til kritiske* mineraler verdt billioner av dollar som ligger i landet. *(USA, EU og Norge skiller mellom kritiske og viktige mineraler. O.a.)

«De sitter på 10 til 12 billioner dollar av kritiske mineraler i Ukraina», sier senator Lindsey Graham.

«De kan bli det rikeste landet i hele Europa. Jeg vil ikke gi de pengene og de eiendelene til Putin for å dele dem med Kina», la han til.

Den amerikanske senatoren kom med disse kommentarene i et intervju den 10. juni på CBS-programmet «Face the Nation».

Graham, som er republikaner, minnet om at da Donald Trump var president, sendte han Ukraina militærhjelp i form av lån.

Senatoren antydet sterkt at Ukraina burde betale Vesten for våpenforsendelser med sine store mineralreserver.

«Hva gjorde Trump for å få våpnene til å flyte? Han skapte et lånesystem», sier den republikanske senatoren.

«Hvis vi hjelper Ukraina nå, kan de bli den beste forretningspartneren vi noen gang har drømt om», fortsatte Graham. «At 10 til 12 billioner dollar av kritiske mineralressurser kan brukes av Ukraina og Vesten, ikke bli gitt til Putin og Kina».

Den amerikanske senatoren hevdet da at Vesten «ikke har råd til å tape» krigen i Ukraina.

«Dette er en veldig stor sak, hvordan Ukraina ender. La oss hjelpe dem å vinne en krig vi ikke har råd til å tape. La oss finne en løsning på denne krigen. Men de sitter på en gullgruve. Å gi Putin 10 eller 12 billioner dollar i form av kritiske mineraler, som han vil dele med Kina er latterlig», gjentok han.

Washington Post: Ukraina-krigen er «kamp om nasjonens mineral- og energirikdom»

Washington Post publiserte en rapport i 2022 som omtalte krigen i Ukraina som «en kamp om nasjonens mineral- og energirikdom».

«Ukraina har noen av verdens største reserver av titan og jernmalm, felt med uutnyttet litium og massive forekomster av kull. Samlet er de verdt titalls billioner dollar», skrev den ledende amerikanske avisen, som er milliardær-oligarken Jeff Bezos personlige eiendom.

The Post la til at Ukraina har «utallige andre reserver, inkludert lagre av naturgass, olje og sjeldne jordartsmineraler – avgjørende for visse høyteknologiske komponenter – som kan hemme Vest-Europas søk etter alternativer til import fra Russland og Kina».

De store mediene refererte til Ukraina som «en hovedåre med råmaterialer», som er «hjem til 117 av de 120 mest brukte mineralene og metallene, og en stor kilde til fossilt brensel».

Ifølge The Post ligger minst 12,4 billioner dollar av naturressursene i den østlige delen av Ukraina, der de fleste kampene har skjedd under krigen.

USAs føderale lover oppfordrer til å bruke Ukrainas titan som «alternativ til kinesiske og russiske kilder»

Den offisielle lovkoden i USA ble revidert i 2021, med en ny seksjon med tittelen «Samarbeid mellom USA og Ukraina angående titanindustrien«.

Denne amerikanske statlige loven sier (min utheving):

Det er USAs politikk å engasjere seg med regjeringen i Ukraina om samarbeid i titanindustrien, som et mulig alternativ til kinesiske og russiske kilder, som USA og Europa for tiden er avhengige av.

Ukrainas nåværende regime er stadig mer antidemokratisk

Ukrainas NATO-støttede leder Volodymyr Zelensky har gått over sin presidentperiode, som ble avsluttet i mai, og har dermed ikke lenger noe demokratisk mandat. Frankrikes største avis Le Monde omtalte ham som «en president uten slutt».

National Public Radio (npr) rapporterte i 2022 at Zelensky innførte statlig kontroll over alle medier, og stengte ned de som kritiserte hans regjering.

Zelenskys regime forbød også alle vesentlige politiske opposisjonspartier, inkludert mange sosialistiske, kommunistiske og andre venstreorienterte partier, som det anså å være «pro-russiske».

To tidligere amerikanske diplomater publiserte en artikkel i Newsweek i 2023, der de kommenterte at «Ukraina ser jammen ikke ut som et demokrati lenger».

Under mer enn to år med unntakslover har Zelenskys regime pålagt harde arbeiderfiendtlige lover, mens det iverksetter masseprivatiseringer som del av den nyliberale sjokkterapien som kreves av hans vestlige sponsorer.

I 2022 ringte Zelensky bokstavelig talt med åpningsklokken på New York-børsen og kunngjorde at landet hans var «åpent for business», og lovet 400 milliarder dollar i investeringsmuligheter (mer enn dobbelt så mye som Ukrainas BNP).

Se tidligere artikkel fra Geopolitical Economy Report:

USA forsøker å blokkere Kinas tilgang til kritiske mineraler

Russland er en av verdens største produsenter av mange av de viktige mineralene, metallene og fossilt brensel. De trenger ikke tilgang til Ukrainas ressurser.

USA har imidlertid aktivt forsøkt å blokkere Kinas tilgang til kritiske mineraler, som del av den økonomiske krigen Washington fører mot Beijing.

I februar avslørte USAs energiminister Jennifer Granholm at Washington er «veldig bekymret» for Kinas betydelige innflytelse i forsyningskjeden for kritiske mineraler.

«Det er en av delene av forsyningskjeden som vi er veldig bekymret for i USA. Vi ønsker ikke å være for avhengige av land hvis verdier vi kanskje ikke deler», sier Granholm i et intervju med CNBC.

Joe Bidens Hvite hus advarte om at «Kina kontrollerer det meste av markedet for prosessering og raffinering av kobolt, litium, sjeldne jordarter og andre kritiske mineraler». Biden signerte en presidentordre kort tid etter at han kom til makten i 2021, for å prøve å begrense Kinas engasjement i den globale forsyningskjeden.

I januar introduserte amerikanske senatorer fra både det republikanske og demokratiske partiet lovgivning kalt Critical Minerals Security Act, som de skrev «ville bidra til å sikre amerikansk tilgang til kritiske mineralforsyningskjeder og motvirke kinesisk industridominans».

Lindsey Graham ber om å beslaglegge russiske eiendeler i utlandet

I intervjuet med CBS den 10. juni fortalte senator Lindsey Graham om et møte han hadde med Ukrainas leder Zelensky.

«Her er det han [Zelensky] ønsket mest av alt, at vi skulle gå etter de russiske eiendelene over hele verden», sa den amerikanske senatoren.

«Ta pengene fra Russlands statlige investeringsfond og gi dem til Ukraina», insisterte Graham. «Det er 300 milliarder dollar i Europa fra russiske suverene formuesaktiva som vi bør beslaglegge og gi til Ukraina».

«Vi har russiske penger i Amerika som vi bør beslaglegge», la han til.

USA og EU har frosset dollar- og eurodominerte eiendeler til en verdi av mer enn 300 milliarder dollar, som ble holdt i Russlands sentralbanks valutareserver. (Graham refererte feilaktig til disse valutareservene som «penger fra Russlands suverene investeringsfond».)

Mange vestlige tjenestemenn har antydet at de vil beslaglegge disse eiendelene fra Russland og bruke dem til å finansiere Ukraina, i strid med folkeretten.

En slik handling vil ytterligere akselerere den globale utviklingen i retning de-dollarisering.


Denne artikkelen ble først publisert av Geopolitical Economy Report:

US senator says Ukraine is ‘gold mine’ with $12 trillion of minerals ‘we can’t afford to lose’

Oversatt for steigan.no av Espen B. Øyulvstad


Andre artikler av Geopolitical Economy Report:

«Amerikanske soldater bør forlate Tyskland og ta med seg atomvåpnene» – steigan.no

BRICS-banken avdollariserer: lover 30% av lånene i lokal valuta – steigan.no

Kina griller «USAs hegemoni», krigsforbrytelser, CIA-kupp og 400 utenlandske intervensjoner – steigan.no

Mexicos president i spissen for en kampanje for å bryte blokaden mot Cuba – steigan.no

Ulovlige amerikanske sanksjoner blokkerer bistand til Syria etter at jordskjelv drepte tusenvis – steigan.no

«3. verdenskrig har allerede startet» mellom USA og Russland/Kina, hevder fransk forsker – steigan.no

Latin-Amerika nekter å sende Ukraina våpen, til tross for vestlig press – steigan.no

USA har iverksatt 251 militære intervensjoner siden 1991, og 469 siden 1798 – steigan.no

EU innrømmer «vår velstand var basert på Kina og Russland»: billig energi, lavtlønnet arbeidskraft, stort marked – steigan.no

Zelensky selger bokstavelig talt Ukraina til amerikanske selskaper på Wall Street – steigan.no

Forrige artikkelOmfavnelsen mellom Modi og Putin og Vestens fiasko
Neste artikkelViktor Orbán: NATO blir stadig mer en aktiv deltaker i krig – det vil vi ikke være med på
Ben Norton
Ben Norton er journalist, forfatter, analytiker og filmskaper. Han er grunnlegger og redaktør av Geopolitical Economy Report, og er basert i Latin-Amerika.