Mexicos president i spissen for en kampanje for å bryte blokaden mot Cuba

0
Cubas president Miguel Díaz Canel (til venstre) og den meksikanske presidenten Andrés Manuel López Obrador 11. februar 2023

President Andrés Manuel López Obrador har kunngjort at Mexico vil lede en internasjonal bevegelse for å avslutte den amerikanske regjeringas «umenneskelige» blokade mot Cuba. Ved å prise Fidel Castro som en «visjonær», fordømte AMLO nyliberalismen og lovet støtte til universell offentlig helsetjeneste og utdanning.

Dette skriver Ben Norton i GeopoliticalEconomy.

Den meksikanske presidenten, populært kjent under sine initialer AMLO, fordømte den sekstiårige amerikanske blokaden av Cuba som «umenneskelig». Han sa at den globale kampanjen for å omstøte den må være mer «aktiv», og klaget over at selv om det store flertallet av land på jorden stemmer mot USAs embargo hvert år i FNs generalforsamling, endres ingenting noensinne.

AMLO berømmet også den cubanske revolusjonen for å ha opprettet «et av de beste helsesystemene i verden». Han takket Cuba for å ha sendt leger for å gi medisinsk hjelp til mennesker i fattige områder på landsbygda i Mexico og andre land rundt om i verden.

López Obrador kritiserte det «nyliberale oligarkiet» som styrte før ham og «de korrupte nyliberale privatisatorene» som solgte ut mange av den meksikanske statens eiendeler, og sa at hans regjerings mål «er å etablere et system for offentlig helsevesen, for å garantere folkets rett til å helsevesen».

«Retten til helsetjenester er en grunnleggende menneskerettighet, og den kan ikke behandles som et marked», erklærte AMLO.

Den meksikanske lederen kom med disse kommentarene på en pressekonferanse 11. februar i den sørlige havnebyen Campeche, sammen med Cubas president Miguel Díaz-Canel. Konferansen handlet om de to landenes samarbeid innen folkehelse.

På arrangementet deltok også dusinvis av cubanske leger som var i Mexico som en del av et solidaritetsoppdrag.

Forrige artikkelIsraelske «Team Jorge» hevder å ha manipulert mer enn 30 valg rundt om i verden
Neste artikkelThe Lancet: Å være smittet av covid gir langvarig og sterk immunitet
Ben Norton er journalist, forfatter, analytiker og filmskaper. Han er grunnlegger og redaktør av Geopolitical Economy Report, og er basert i Latin-Amerika.