Amerikanske selskaper tjener stort på Ukrainas olje og gass

0

Mens Ukraina selger unna offentlige eiendeler i en storstilt privatiseringsfest, er amerikanske fossilselskaper som ExxonMobil, Chevron og Halliburton i samtaler om å overta olje- og gassindustrien, og IMF innfører Washington-konsensus. Dette skriver Ben Norton i GeoPoliticalEconomy. Her er en forkortet utgave av artikkelen US corporations cash in on Ukraine’s oil and gas.

Av Ben Norton.

Mens krigen i Ukraina fortsetter, selger regjeringa i Kiev ut statlige eiendeler i en storstilt privatiseringsfest .

Amerikanske fossilselskaper som ExxonMobil, Chevron og Halliburton deltar i diskusjoner om å overta den østeuropeiske nasjonens olje- og gassindustri, mens Kiev presser på for å øke produksjonen for å erstatte russisk energieksport.

Dette kommer kort tid etter at Ukrainas veststøttede leder, Volodymyr Zelensky, sendte en vennlig videomelding til ei amerikansk lobbygruppe, takket selskaper som BlackRock, JP Morgan, Goldman Sachs og Starlink, og lovet «big business» for andre.

I september åpnet Zelensky også symbolsk New York Stock Exchange, og kunngjorde at landet hans er «åpent for virksomhet», og tilbyr mer enn 400 milliarder dollar i «offentlig-private partnerskap, privatisering og private ventures» for amerikanske selskaper.

Den ukrainske regjeringa har brukt krigen som en unnskyldning for å innføre noen av de mest aggressive anti-arbeiderlovene på kloden.

Direktøren for den Kiev-baserte arbeiderrettighets-NGO Labour Initiatives advarte om et «fullskalaangrep på Ukrainas arbeiderrettigheter«, og skrev i et tysk regjeringsfinansiert tidsskrift at «krigen ikke kan brukes til å rettferdiggjøre å frata arbeidere rettighetene deres» .

I et forsøk på å få slutt på denne krigen, har Kina tatt ledelsen ved å gå inn for fredssamtaler. Brasils president Lula da Silva har støttet Beijings innsats.

Vesten, på den annen side, har høyrøstet motarbeidet alle forsøk på diplomatiske forhandlinger og i stedet presset på for å eskalere NATOs proxy-krig mot Russland, og sende jagerfly og stridsvogner til Kiev.

Ukrainske tjenestemenn behandler i mellomtida landet sitt som et profittselskap, og reiser ofte til USA på jakt etter lukrative forretningsmuligheter.

Ukrainas statlige energiselskap Naftogaz frir til krigsprofitør Halliburton

Administrerende direktør for Ukrainas statseide energiselskap Naftogaz, Oleksiy Chernyshov, fløy til Washington DC i april for å møte amerikanske politikere og bedrifter.

Financial Times rapporterte at Chernyshov satte seg ned med representanter fra ExxonMobil og Halliburton, etter et lignende møte med Chevron i januar.

«Forhandlingene med store amerikanske aktører innen fossilt brensel er en del av et strategisk framstøt for å øke naturgassproduksjonen som ukrainske tjenestemenn tror kan bidra til å erstatte russisk forsyning til Europa i årene framover», skrev avisa.

Halliburton er beryktet for sitt engasjement i korrupsjonsordninger, som involverer fete offentlige kontrakter. I 2017 fikk selskapet en bot på 29,2 millioner dollar av US Securities and Exchange Commission for brudd på Foreign Corrupt Practices Act med svært lønnsomme oljefeltservicekontrakter i Angola.

Halliburton er også verdens største leverandør av fracking-tjenester, eller hydraulisk frakturering, en kontroversiell form for gassutvinning som er så miljøødeleggende at den ble forbudt i Storbritannia.

Som svar på Financial Times-rapporten tvitret økonom Yanis Varoufakis, som tidligere var Hellas’ finansminister: «Og der har du det. EXXON, HALLIBURTON & CHEVRON, etter Irak, overtar nå de ukrainske olje- og gassfeltene. Planlegger å introdusere storskala fracking – en klar og tilstedeværende trussel mot å forgifte Ukraina-landbruket”.

Chernyshov, administrerende direktør for det ukrainske statlige energiselskapet Naftogaz, sa til avisa: «Vi vil at de [Haliburton] skal utvide [sitt nærvær] dramatisk. Vi vil ha dem der på alvor – støvlene på bakken».

«Vi vil ønske dem velkommen,» la han til. «Vi kan gjøre felles produksjon på gass sammen, PSA-avtale – produksjonsdelingsavtale – de kan ha en lisens og produsere sjøl, vi vil ønske det velkommen.»

I november reiste presidenten for Halliburton på den østlige halvkule, Joe Rainey, til Ukraina for å møte Chernyshov.

Naftogaz publiserte ei pressemelding på sine nettsider og skryter av at de «styrker sitt strategiske samarbeid med amerikanske Halliburton, en av verdens største leverandører av oljefelttjenester, for å frigjøre det nye potensialet til Ukrainas oljefelter».

«Din støtte og ditt besøk i Kiev er et kraftig signal for hele markedet og verden,» sa Chernyshov. «Jeg er takknemlig overfor den amerikanske regjeringa, det amerikanske folket og deg personlig for din omfattende støtte til Ukraina. Det setter vi stor pris på. Samarbeidet vårt er ekstremt viktig, og vi gjør vårt beste for å forbedre og utvide det.»

Halliburton var et kjent navn i USA på 2000-tallet, og var praktisk talt synonymt med korrupsjon.

Visepresident Dick Cheney, som tjenestegjorde under tidligere president George W. Bush, hadde jobbet i årevis som styreleder og administrerende direktør i Halliburton.

Cheney, en hardline neokonservativ, var en nøkkelarkitekt bak den ulovlige amerikanske invasjonen av Irak i 2003. Samme år fikk Halliburton det NPR beskrev som en «kjæresteavtale i Irak«.

Et tiår senere rapporterte International Business Times at Halliburton-datterselskapet KBR hadde mottatt flere Irak-relaterte kontrakter enn noe annet privat firma i løpet av de 10 årene av krigen.


Les resten av artikkelen på engelsk her: US corporations cash in on Ukraine’s oil and gas.


Les også: Zelensky legger Ukraina åpent for BlackRock

Zelensky selger bokstavelig talt Ukraina til amerikanske selskaper på Wall Street

Ukraina bruker krigen som unnskyldning for å angripe arbeidernes rettigheter

Vesten forbereder seg på å plyndre etterkrigstidas Ukraina med nyliberal sjokkterapi

Kommentar:

Det er tragisk at norsk venstreside nå er blitt en entusiastisk støttespiller for det verste nyliberale regimet i verden, ei regjering som plyndrer sitt land i samarbeid med de verste rovdyrkapitalistene i verden, ei regjering som angriper arbeiderrettigheter som om de var en kopi ev Pinochets regime i Chile.

Det var slikt venstresida i sin tid bekjempet med nebb og klør. Nå bidrar den til å tappe den norske statskassa for titalls milliarder kroner som skal gå til krigsindustrien og til ukrainske oligarker. Det er vanskelig å beskrive hvor djupt og hvor fort venstresida har forrådt sine egne idealer.

Red.

Forrige artikkelRøkke og Marsdal/Manifest tapte igjen på Rødts landsmøte om havvind
Neste artikkelFem arabiske land pluss Iran blant dem som vil bli med i BRICS
Ben Norton
Ben Norton er journalist, forfatter, analytiker og filmskaper. Han er grunnlegger og redaktør av Geopolitical Economy Report, og er basert i Latin-Amerika.