Ulovlige amerikanske sanksjoner blokkerer bistand til Syria etter at jordskjelv drepte tusenvis

0
Redningsmannskaper søker etter overlevende etter et jordskjelv i Aleppo, Syria (Bilder kreditt: UNHCR)

Ulovlige amerikanske og EU-sanksjoner har blokkert noe humanitær hjelp fra å gå til Syria etter at et ødeleggende jordskjelv drepte tusenvis av mennesker. FN-eksperter har krevd en slutt på de «kvelende» sanksjonene, og sier de «kan utgjøre forbrytelser mot menneskeheten».

Av Ben Norton, GeopoliticalEconomy.com, 9. februar, 2023

Ben Norton.

Redningsmannskaper søker etter overlevende etter et jordskjelv i Aleppo, Syria (Bilder kreditt: UNHCR)

Ulovlige amerikanske og EU-sanksjoner har forhindret at noe humanitær hjelp blir sendt til Syria, etter at et ødeleggende jordskjelv drepte tusenvis av mennesker.

Dødstallene stiger for hver dag som går, men minst 3000 syrere hadde mistet livet på grunn av jordskjelvet per 9. februar.

Tusenvis av bygninger ble også ødelagt. Dette er spesielt skadelig fordi Syria allerede hadde blitt destabilisert av et tiår med krig, drevet av milliarder av dollar og utenlandsk innblanding fra USA, Europa og Israel.

Khaled Hboubati, direktør for Syrisk Røde Halvmåne, sier til Associated Press at ensidige vestlige sanksjoner har forverret den «vanskelige humanitære situasjonen».

«Det er ikke engang drivstoff til å sende (hjelp og redning) konvoier, og dette er på grunn av blokaden og sanksjonene», advarte Hboubati.

Syrias FN-ambassadør Bassam al-Sabbagh forklarte at amerikanske og EU-sanksjoner har forhindret fly fra å lande på syriske flyplasser, «Så selv de landene som ønsker å sende humanitær hjelp, de kan ikke bruke flylast på grunn av sanksjonene».

Landets utenriksminister Fayssal Mikdad uttalte: «Sanksjonene pålagt av USA og vestlige land mot Syria, forverret katastrofen».

Det syriske statlige media, Sana, rapporterte: «Mikdad understreket også at amerikanerne hevder at de ikke innførte sanksjoner mot humanitær hjelp, men i virkeligheten tillater ikke deres sanksjoner noe fra å nå Syria, inkludert å forhindre kjøp av medisiner, så vel som Washington og dets vestlige allierte gir ordre til noen land og truer dem med å pålegge sanksjoner mot dem, hvis de forhandler med Syria eller hvis noen banker handler med Syria.»

I et intervju med det Libanon-baserte nyhetsnettverket Al Mayadeen, understreket den syriske utenriksministeren at ensidige sanksjoner er ulovlige i henhold til folkeretten og bryter med FN-pakten og en rekke resolusjoner fra Sikkerhetsrådet.

I november 2022 publiserte FNs toppekspert på sanksjoner en rapport som beskriver hvordan «opprørende» vestlige sanksjoner «kveler» millioner av syriske sivile og «kan utgjøre forbrytelser mot menneskeheten».

Da USA, Storbritannia og EU lanserte en stedfortrederkrig mot Syria i 2011, begynte de å innføre ulovlige ensidige sanksjoner. De vokste til en de facto blokade i 2019, med vedtaket av den såkalte Cæsar-loven.

På grunn av disse sanksjonene og krigen forblir «hele [den syriske] befolkningen i livstruende forhold, med alvorlig mangel på drikkevann», elektrisitet, drivstoff og mat, rapporterte Alena Douhan, FNs spesialrapportør om den negative virkningen av ensidige tvangstiltak på menneskerettighetene.

Syrias økonomi krympet med 90% på grunn av den utenlandsdrevne stedfortrederkrigen. I dag lever ni av 10 syrere i fattigdom.

Den «enorme negative effekten av ensidige sanksjoner» har «en ødeleggende effekt på hele befolkningen» og «en ødeleggende effekt på nesten alle kategorier av menneskerettigheter», gjentok Douhan.

FN-eksperten uttalte: «Opprettholdelse av ensidige sanksjoner midt i den nåværende katastrofale og fortsatt forverrede situasjonen i Syria, kan utgjøre forbrytelser mot menneskeheten, mot hele det syriske folket».

Syrias nordvestlige Idlib-provins kontrolleres av en ekstremistisk, salafi-jihadistisk milits, Hayat Tahrir al-Sham (HTS), som er en omdøpt al-Qaida-tilknyttet terrororganisasjon. Den har fått omfattende støtte fra NATO-medlemmet Türkiye (tidligere kjent som Tyrkia).

Den nordøstlige delen av Syria er okkupert av det amerikanske militæret, i allianse med kurdisk-ledede styrker fra SDF- og YPG-militsene. Dette territoriet, som effektivt sett kontrolleres av Washington, utgjør en betydelig del av Syrias oljefelter og hveteproduksjon.

Kina fordømte USAs sanksjoner mot Syria, og ba om at de ble opphevet. Samtidig som de sendte humanitær bistand fordømte Beijing også den amerikanske militære okkupasjonen av landet og tyveriet av syriske ressurser.

Talsperson for det kinesiske utenriksdepartementet Mao Ning uttalte:

USA har lenge vært engasjert i den syriske krisen. Dens hyppige militære angrep og harde økonomiske sanksjoner har forårsaket store sivile tap og tatt bort midlene til livsopphold for syrerne.

Mens vi snakker fortsetter de amerikanske troppene å okkupere Syrias viktigste oljeproduserende regioner. De har plyndret mer enn 80% av Syrias oljeproduksjon og smuglet og brent Syrias kornlager.

Alt dette har gjort Syrias humanitære krise enda verre.

I kjølvannet av katastrofen bør USA legge til side geopolitiske besettelser og umiddelbart heve de ensidige sanksjonene mot Syria, for å låse opp dørene for humanitær hjelp til Syria.

Syrias nabo Türkiye ble også hardt rammet av jordskjelvet. Minst 16.000 mennesker har dødd i landet.

Kina svarte med å sende et redningsteam på 82 medlemmer og mer enn 20 tonn humanitære forsyninger.

Mens Venezuela er under ulovlige vestlige sanksjoner og en amerikansk blokade, har landet vist solidaritet med folket i Syria.

Som svar på jordskjelvet sendte den venezuelanske regjeringen et fly fullt av 15 tonn mat, medisiner og annen hjelp, sammen med et søk- og redningsteam, til Damaskus.

Venezuelas ambassadør til Syria, José Gregorio Biomorgi Muzattiz, uttalte: «Solidaritet vil aldri bli blokkert».


Denne artikkelen ble først publisert av GeopoliticalEconomy.com

Illegal US sanctions blocking aid to Syria, after earthquake killed thousands

Oversatt for Steigan.no av Hans Snøfjell.


Les også:

Lifting sanctions on Syria after devastating earthquake – Responsible Statecraft

Forrige artikkelsteigan.no har over 145.000 brukere i måneden
Neste artikkelUSAs regjering sporer de uvaksinerte
Ben Norton
Ben Norton er journalist, forfatter, analytiker og filmskaper. Han er grunnlegger og redaktør av Geopolitical Economy Report, og er basert i Latin-Amerika.