Omfavnelsen mellom Modi og Putin og Vestens fiasko

0
Modi omfavner sin gode venn Putin i Moskva.

For Washington blir det stadig vanskeligere å isolere Vladimir Putin.

Mens ledere i NATO samles i USAs hovedstad i håp om å stå fram som en samlet front mot Russland, var Indias statsminister Narendra Modi i Moskva og omfavnet Putin.

Modis reise følger Russlands tradisjonelle vertskap for utenriksministre fra den ekspanderende BRICS-gruppa, og kommer knapt ei uke etter at Putin og Kinas president Xi Jinping møttes i Kasakhstan, og hyllet forholdet mellom deres to land som den «beste perioden i historien.»

Russlands omfavnelse av Kina gir strategisk mening gitt at begge har blitt blinket ut som Washingtons to verste rivaler, samtidig som deres gjensidige handel har blomstret hele tida siden Moskvas invasjon av Ukraina tidlig i 2022.

Indias forhold til Russland er uten tvil en mer bitter pille for Washington å svelge.

Amerikanske diplomater har lagt ned en stor innsats på å dyrke fram India som et bolverk mot Kina. De har styrt investeringsstrømmene, oppmuntret teknologideling og styrket forsvarssamarbeidet med New Delhi.

Noe av årsaken til Washingtons manglende evne til å dreie India vekk fra Russland er historisk. New Delhis nære bånd med Russland strekker seg tilbake til den kalde krigen og Indias medlemskap i den alliansefrie bevegelsen.

Men det har også mye å vinne her og nå: India er en stor kjøper av russisk olje og våpen, og kilder sier de søker en langsiktig forsyning av uran til et kjernekraftverk.

Russland første visestatsminister Denis Manturov sier at forholdet mellom Russland og India er strategisk. Samhandelen økte med 23% fra 2023 til første halvår 2024. Og alt tyder på at denne trenden vil fortsette. Målet er at samhandelen skal komme opp i en verdi av 100 milliarder dollar i 2030, skriver The Economic Times i India. Det bør også understrekes at denne handelen vil foregå helt utenfor dollarsystemet. India Today skriver: India, Russia to enhance bilateral trade using national currencies.

New York Times skriver at møtet mellom Modi og Putin viser at Putin ikke er isolert, noe som gjør Zelensky forbannet: Modi’s Russia Visit Showcases a Less Isolated Putin, Angering Ukraine.

USA har gjort klart sine bekymringer. Utenriksdepartementets talsmann Matthew Miller oppfordret i forgårs India til å stå opp for Ukrainas territorielle integritet overfor Russland.

I New Delhi må dette oppfordres som en fornærmelse. India gjør en innsats for å få til en slutt på krigen og mener sjøl at deres dipomati er til fordel for ukrainsk sjølråderett. Dagen etter sitt møte med Putin dro Modi til Østerrike for å diskutere fredsforhandlinger om Ukrainakrigen.

Washington demonstrerer hvor maktesløse de er til å holde det Miller kalte en «strategisk partner» borte fra Kreml. Og det hjelper ikke at man opptrer fornærmet når denne «strategiske partneren» ikke lystrer ordre.

Forrige artikkelNy sikkerhetspakt vil la Polen skyte ned russiske missiler over Ukraina
Neste artikkelSenator: Ukraina en «gullgruve» med 12 billioner dollar i mineraler