Zelensky selger bokstavelig talt Ukraina til amerikanske selskaper på Wall Street

0
Ukrainas veststøttede leder Volodymyr Zelensky ringer åpningsklokken på New York-børsen 6. september

Ukrainas leder Volodymyr Zelensky åpnet New York Stock Exchange (NYSE) og fortalte Wall Street at landet hans er «åpent» for utenlandske selskaper til å utnytte det med 400 milliarder dollar i statlige salg.

Ben Norton.

Av Ben Norton, Multipolarista.

Ukrainas veststøttede leder Volodymyr Zelensky åpnet praktisk talt New York Stock Exchange om morgenen 6. september, og ringte symbolsk på klokken via videostrøm.

Zelensky kunngjorde at landet hans er «åpent for forretninger» – det vil si at utenlandske selskaper står fritt til å komme og utnytte dets rikelige ressurser og lavtlønnet arbeidskraft.

I en tale som lanserte det nyliberale utsalgsprogrammet Advantage Ukraine, tilbød Zelensky Wall Street «en sjanse for dere til å investere nå i prosjekter verdt hundrevis av milliarder av dollar».

Den finansielle nyhetstjenesten Business Wire publiserte en pressemelding fra den ukrainske regjeringen der Zelensky skrøt:

Investeringsalternativene på $400+ [milliarder] på AdvantageUkraine.com spenner over offentlig-private partnerskap, privatisering og private virksomheter. Et USAID-støttet prosjektteam av investeringsbankfolk og forskere utnevnt av Ukrainas økonomidepartement vil jobbe med bedrifter som er interessert i å investere.

Det siterte også presidenten for NYSE Group, Lynn Martin, som sa:

Som den største børsen globalt står vi for frihet, investorbeskyttelse og uhemmet tilgang til kapital. Vi er glade for å ønske president Zelenskyy virtuelt velkommen til NYSE klokkepodiet, et symbol på friheten og muligheten våre amerikanske kapitalmarkeder har muliggjort over hele verden. Vi er beæret over at presidenten har valgt NYSE for å markere startskuddet til Advantage Ukraine og engasjere seg med verdens næringsliv.

Pressemeldingen siterte ledere fra amerikanske bedriftsgiganter Google, Alphabet og Microsoft, som siklet over de økonomiske mulighetene som Ukraina tilbyr.

Reuters bemerket at den ukrainske regjeringen hyret det britiske PR-firmaet WPP til å drive markedsføringsoperasjonen for Advantage Ukraine.

Zelensky koordinerte sitt publisitetsstunt i New York Stock Exchange med en lederartikkel i Wall Street Journal som bønnfalt amerikanske kapitalister om å » Investere i Ukrainas fremtid

«Jeg forpliktet min administrasjon til å skape et gunstig miljø for investeringer som ville gjøre Ukraina til den største vekstmuligheten i Europa siden slutten av andre verdenskrig,» skrev Zelensky.

Han fortsatte:

For å skape et trygt, transparent miljø for forretningsengasjement, forfølger Ukraina investeringsgarantier fra både Group of Seven og EU, reformerer landets skattesystem og etablerer et sterkt nytt juridisk rammeverk.Landet vårt har allerede vedtatt regler og lover for å tillate selskaper å bygge gjennomsiktige bedriftsstrukturer, lettere tiltrekke utenlandske investeringer og bruke ytterligere mekanismer for å beskytte immaterielle eiendeler. Gunstige forhold vil tillate oss å etablere Ukraina som en kraftig IT-hub og implementere innovative forretningsideer raskt og effektivt.

Multipolarista har tidligere rapportert om et møte mellom vestlige regjeringer og selskaper i Sveits i juli, der de planla hard nyliberal økonomisk politikk å påtvinge Ukraina.

De vestlige deltakerne publiserte dokumenter som oppfordret til å kutte arbeidslovgivningen, «åpne markeder», senke tollsatser, deregulere industrier og «selge statseide virksomheter til private investorer».

Les: Ukrainas arbeiderfiendtlige lover er planlagt lenge

I et intervju med Multipolarista sammenlignet økonomen Michael Hudson de nye nødlovene mot arbeidskraft som ble innført av den ukrainske regjeringen med den brutale nyliberale politikken implementert av Chiles høyreekstreme Pinochet-diktatur etter et CIA-støttet kupp i 1973.

«Man mister munn og mæle,» sa Hudson om Zelenskys Wall Street Journal kronikk. «Det er som en parodi på hva en sosialist ville ha skrevet om hvordan klassekrigen ville bli satt i verk av en fascistisk regjering.»

«Så selvfølgelig ble han ønsket velkommen på børsen for å avskaffe arbeidstakernes rettigheter,» la Hudson til. «Du kunne ikke hatt et mer svart-hvitt eksempel» på klassekrig.

«Dette er nøyaktig hva [den franske presidenten] Macron sa da han snakket om ‘slutten på overflod’. Den ukrainske arbeidsstyrken har nettopp opplevd slutten på velstand, nyliberal stil.

«Og som Mr. Zelensky sa, det kan være slutten på velstanden for arbeidsstyrken, men det kommer til å bli en bonanza for dere investorer på New York Stock Exchange. Kom inn og bli med på festen!»

«Noens tap blir omgjort til noen andres gevinst. Og det er det som skjer i en klassekrig. Det er et nullsumspill. Det er ikke noe forsøk på å heve levestandarden.»

«Ukraina er det fattigste landet i Europa – men Zelensky sa at det ikke er fattig nok. Han sa, du tror dette er noe, vent til vår nye lov trer i kraft. Det vil virkelig vise deg hva det vil si å være det fattigste landet i Europa.»

«Men det vil også være det rikeste landet i Europa for 1%,» konkluderte Hudson.


Denne artikkelen ble opprinnelig publisert av Multipolarista.

Les også: Zelenskijs økonomiske politikk er nyliberalisme av Pinochet-typen

Kommentar:

Den må være givende dager for krigsentusiaster på venstresida; ikke bare heier de entusiastisk på NATOs krig mot Russland med ukrainere som kanonføde, de støtter også et naziinfiltrert regime som innfører arbeidslivslover av Pinochet-typen og selger landets ressurser på billigsalg til utenlandsk kapital.

Vi minner igjen om at den redaksjonelle politikken til steigan.no er at vi er imot denne krigen, fra den startet i 2014 og i den nye fasen med Russlands invasjon i Ukraina. Vi har i alle disse årene pekt på hvordan CIA og andre vestlige etterretningstjenester har tatt kontroll over Ukraina og bidratt til å sette inn politikere som fullt og helt tjener den vestlige kapitalens interesser. Helt fra 2014 advarte vi om at dette kunne føre fram til en storkrig i Europa, men ingen politikere med posisjoner på venstresida har interessert seg for dette; ikke på høyresida heller, for den del.

Red.

Forrige artikkelProblemet med «vestlige verdier» er at Vesten ikke verdsetter dem
Neste artikkelUkraina: CIAs 75 år gamle proxy – del 5
Ben Norton
Ben Norton er journalist, forfatter, analytiker og filmskaper. Han er grunnlegger og redaktør av Geopolitical Economy Report, og er basert i Latin-Amerika.