USA har iverksatt 251 militære intervensjoner siden 1991, og 469 siden 1798

0
Et kart over land der USA har grepet inn militært (Kilde: Congressional Research Service)

USA iverksatte minst 251 militære intervensjoner mellom 1991 og 2022. Dette ifølge en rapport fra Congressional Research Service, en amerikansk statlig institusjon som samler informasjon på vegne av kongressen.

Av Ben Norton, Multipolarista, 13. september 2022

Rapporten dokumenterte ytterligere 218 amerikanske militære intervensjoner mellom 1798 og 1990.

Det gir totalt 469 amerikanske militære intervensjoner siden 1798 som har blitt anerkjent av kongressen.

Disse dataene ble publisert 8. mars 2022 av Congressional Research Service (CRS), i et dokument med tittelen «Instances of Use of United States Armed Forces Abroad, 1798-2022».

Listen over land som har vært mål for det amerikanske militæret omfavner det store flertallet av nasjonene på jorden, inkludert nesten hvert eneste land i Latin-Amerika, Karibia og de fleste på det afrikanske kontinentet.

Fra begynnelsen av 1991 til begynnelsen av 2004 gjennomførte det amerikanske militæret 100 intervensjoner, ifølge CRS.

Dette tallet vokste til 200 militære intervensjoner mellom 1991 og 2018.

Rapporten viser at siden slutten av den første kalde krigen i 1991, i tiden for USAs unipolare hegemoni, har antallet på Washingtons militære intervensjoner i utlandet økt betydelig.

Av de totalt 469 dokumenterte utenlandske militære intervensjonene, bemerket Congressional Research Service at den amerikanske regjeringen bare formelt erklærte krig 11 ganger, i bare fem separate kriger.

Dataene ekskluderer uavhengighetskrigen mellom amerikanske nybyggere og det britiske imperiet, eventuelle militære utplasseringer mellom 1776 og 1798, og den amerikanske borgerkrigen.

Det er viktig å understreke at alle disse tallene er konservative anslag, fordi de ikke inkluderer amerikanske spesialoperasjoner, hemmelige aksjoner eller innenlandske utplasseringer.

CRS-rapporten gjorde det klart:

Listen inkluderer ikke hemmelige aksjoner eller tallrike hendelser der amerikanske styrker har vært stasjonert i utlandet siden andre verdenskrig i okkupasjonsstyrker eller for deltakelse i gjensidige sikkerhetsorganisasjoner, baseavtaler, rutinemessig militær assistanse eller treningsoperasjoner.

Rapporten utelukker likeledes utplasseringen av amerikanske militærstyrker mot urbefolkningen da de systematisk ble etnisk renset i den voldelige prosessen med kolonial utvidelse vestover.

CRS erkjente at det utelot «den kontinuerlige bruken av amerikanske militære enheter i utforskningen, bosettingen og pasifiseringen av den vestlige delen av USA».

Military Intervention Project at Tufts University Center for Strategic Studies har dokumentert enda mer innblanding i utlandet.

«USA har gjennomført over 500 internasjonale militære intervensjoner siden 1776, med nesten 60% utført mellom 1950 og 2017», skrev prosjektet. «I tillegg skjedde over en tredjedel av disse oppdragene etter 1999».

The Military Intervention Project la til:

«Etter den kalde krigens slutt ville vi forvente at USA reduserte sine militære intervensjoner i utlandet, med lavere trusselnivå og færre interesser i spill. Men disse mønstrene avslører det motsatte – USA har økt sitt militære engasjement i utlandet.»


Denne artikkelen er oversatt til norsk for steigan.no av Runar B.

Originalen ligger på Multipolarista: US launched 251 military interventions since 1991, and 469 since 1798

Forrige artikkelNo Tech For Apartheid
Neste artikkelKommisjonen for de gode løsningene
Ben Norton
Ben Norton er journalist, forfatter, analytiker og filmskaper. Han er grunnlegger og redaktør av Geopolitical Economy Report, og er basert i Latin-Amerika.