Ørsted trekker seg ut av norsk havvind

0
Skattebetalerne betaler enorme subsidier til havvindspekulantene. Foto: Shutterstock

Vindgiganten Ørsted har gått på smell etter smell i høst. Nå trekker de seg fra partnerskap for å bygge ut havvind i Nordsjøen.  Dette skriver Finansavisen.

Avisa skriver vider:

Det melder det børsnoterte investeringselskapet Bonheur i en børsmelding mandag. Ørsted var i et partnerskap med Bonheur-datterselskapet Fred. Olsen Seawind og strømleverandøren Hafslund.

«Ørsted har informert oss om at på grunn av en prioritering av investeringer i porteføljen vil de trekke seg fra å forfølge deltakelse i havvindutvikling i Norge, og dermed deres deltakelse i partnerskapet», skriver Bonheur i meldingen.

Dette kommer etter en rekke med problemer for det danske selskapet. Milliardtap  og kjempenedskrivinger har laget hakkemat av Ørsted-aksjen gjennom 2023. Selskapet har falt 50 prosent siden august.

Selv om Ørsted er ute, vil partnerskapet mellom Hafslund og Bonheur fortsette, med sikte på å forfølge Utsira Nord-proisjektet. Partnerbruddet gjør derimot at gruppen må trekke seg fra den kommende søknadsrunden om Sørlige Nordsjø II, som har frist onsdag.

«Blaavinge-samarbeidet med Hafslund og Fred. Olsen Seawind vil ikke være i stand til å forfølge Sørlige Nordsjø II», opplyses det i meldingen.

Dette er nok et tilbakeslag for regjeringens satsning på norsk havvind. Tilbake i oktober bekreftet olje- og energiminister Terje Aasland at regjeringen vil vurdere å utsette auksjonsrunden dersom færre enn seks aktører viser interesse ved fristen. 

Havvind er verken miljømessig, samfunnsmessig eller bedriftsøkonomisk forsvarlig

Det er for lengst vist at Norge ikke har behov for havvind. Hadde ikke regjeringa gitt bort vannkrafta vår til EU, så hadde vi klart oss fint. Vi kunne ha oppgrader kraftverkene, turbinene og overføringsnettet, så ville vi hatt rikelig med bærekraftig energi til våre behov.

Vindturbinene til havs skader livet i havet, fuglellvet og fiskeriene og de er enormt kostbare, økonomisk og i bruk av ikke-fornybare ressurser. Havvind er bare gunstig for spekulantene og bare dersom de klarer å lurer myndighetene til å subsidiere hele jippoet.

Og når subsidiene uteblir trekker selskapene seg som om noen hadde brent dem med glødelampe:

Motvind for havvind i USA – Ørsted tapte 22 milliarder

Havvind: «Det ser veldig mørkt ut nå»

Skrekktall for flytende havvind: – Kan koste 250 milliarder

Regjeringa vil hindre innsyn i søknader om havvindskonsesjoner

Verdens ledende selskap for havvind melder om astronomiske tap

Det er de «grønne» politikerne og deler av «venstresida» som fortsetter å tro på havvindens evangelium:

Bjørgulv Braanen i Klassekampen drømmer om havvind

Storm om havvind i Rødt

Er det ikke på tide å tvinge regjeringa til å slutte å kaste milliarder av skattekroner i havet (egentlig til søkkrike spekulanter) til en sektor som ikke har livets rett?


Apropos:

Aker-sjefen om grønn børskollaps: – En skuffelse

– Verdimessig har Aker Horizons vært en skuffelse for Aker og andre aksjonærer. Samtidig har Aker Horizons jobbet godt med hovedutfordringene, sier Øyvind Eriksen til E24.

Han la fredag frem Akers kvartalsrapport. Den viser at verdiene fortsatte å falle i det grønne investeringsselskapet Aker Horizons, mens Akers oljeverdier i Aker BP steg i kvartalet.

Forrige artikkelDiplomater advarer om at Det hvite hus’ støtte til Israel ødelegger USAs image i Midtøsten
Neste artikkelIsraelsk parlamentsmedlem: «Utrydd hele Gaza fra jordas overflate»