Havvind: «Det ser veldig mørkt ut nå»

0

Finansavisen bekymrer seg for de beksvarte tallene i havvindbransjen, ikke minst etter at både Ørsted og Equinor gikk på en stjernesmell i New York. Les: Staten New York gir Equinor og andre energigiganter en kald skulder.

Finansavisen skriver:

Det ser ut til at man kan forvente flere dårlige nyheter, særlig innen havvind, etter at det ble klart at hverken Ørsted eller Equinor, som sitter i samme taps-båt i USA, får jekket opp strømprisen fra havvindmøllene sine i USA.

– Det ser veldig mørkt ut slik det ser ut nå. Selskapet (Ørsted red. anm.) hadde regnet med at de kom til å få en 27 prosent justering på inntektene på prosjektet, og de har vel egentlig sagt at prosjektet er i risiko for å ikke å bli realisert, hvis de ikke har fått det. Og nå som de ikke har fått det så tror jeg dette vil gjøre at nedskrivningene i USA blir enda større enn de tidligere har annonsert, sa DNB-analytiker Helene Kvilhaug Brøndbo i Børsmorgen fredag.

Hun tror at prosjektet nå enten vil utsettes, og blir forsøkt bygd inn igjen i nye runder i New York. Eller potensielt også kanselleres, grunnet de veldig store kostnadsøkningene prosjektet har sett.

På spørsmål om hun ser en bunn for selskapene som jobber med prosjekter i havvindmarkedet svarte Kvilhaug Brøndbo at det ikke prises inn vekst som tyder på at man kan nærme seg en bunn.

Hun sa også at dette er mye mer enn et USA-problem.

– Kostnadene kan bli høyere i Norge enn i modne markeder.

Verken samfunnsøkonomisk eller bedriftsøkonomisk lønnsomt

I et glimt avslører denne saka hele den økonomiske svindelen knyttet til havvind. Havvind blir aldri bedriftsøkonomisk lønnsomt. Det blir bare lønnsomt hvis investorene kan få lurt samfunnet, staten og dermed forbrukere og skattebetalere til å subsidiere dem herfra til evigheten.

Orsted Ready to Abandon U.S. Wind Projects Amid Challenges

Økonomisk sett er havvind dermed en svindel. Det er et tiltak for å gi investorene et permanent sugerør inn i statskassa. Får de ikke det, går de på ryggen.

Samfunnsøkonomisk blir det heller aldri lønnsomt. Det finnes bedre og billigere energiløsninger som ikke har de store miljømessige skadevirkningene som havvind og vindindustrien som helhet har.

Som vi skrev om prosjektet i New York:

Havvind er ikke miljøvennlig, det løser ingen klimaproblemer, det klarer ikke å erstatte fossil energi og det er heller ikke samfunnsmessig lønnsomt. Hva er da hovedgrunnen til den gigantiske satsinga på havvind? Gankse riktig: den er en finanisell operasjon der de rikeste av de rike skal tappe statskassene og forbrukerne for enda større verdier, og naturligvis med «klima» som det store påskuddet.

New York nekter å la lure lenger, men i Norge øser staten ut milliarder til prosjekter som aldri kommer til å bli bærekraftige, verken miljømessig eller økonomisk.

Forrige artikkelTidenes statsdrevne svindel
Neste artikkelHvordan gikk det med løftene til bøndene i statsbudsjettet for 2024?