Motvind for havvind i USA – Ørsted tapte 22 milliarder

0

Ørsted tapte 22,6 milliarder kroner i tredje kvartal, og har besluttet å stanse utviklingen av Ocean Wind 1 og 2 i New Jersey, USA.

Det danske vindselskapet Ørsted leverte tall for tredje kvartal tidlig onsdag morgen. Omsetningen falt med 48 prosent til 19 milliarder, sammenlignet med samme periode i fjor, skriver Finansavisen.

«Vi er ekstremt skuffet over å kunngjøre at vi avslutter utviklingen av Ocean Wind 1 og 2», sier Ørsteds konsernsjef Mads Nipper.

Den danske giganten faller 20 prosent på den danske børsen etter de skuffende tallene.

Ørsted Ceases Development of Ocean Wind 1 and Ocean Wind 2 and Takes Final Investment Decision on Revolution Wind

Store nedskrivinger

Fasit ble et resultat etter skatt på minus 22,6 milliarder danske kroner. Driftsresultatet før av- og nedskrivinger, EBITDA, endte på 9,2 milliarder i kvartalet. Hittil i år er de totale nedskrivningene for vindselskapet på 28,4 milliarder danske kroner.

Brorparten av dette er knyttet til det amerikanske offshoreprosjekt Ocean Wind 1 på 19,9 milliarder danske kroner. Samtidig har forsinkelser i leveransekjeden og økte rentesatser ført til betydelige nedskrivninger.

Staten New York gir Equinor og andre energigiganter en kald skulder

Statens myndigheter i New York har avvist en forespørsel fra Orsted, BP og Equinor om å øke prisen på elektrisitet i framtidige kraftkjøpskontrakter med offshore vindenergi, skriver Oilprice.com.

Det dreier seg om havvind, som heller ikke der er økonomisk lønnsomt.

Havvindutviklere er under press på grunn av økende råvare- og komponentkostnader, og høyere lånekostnader, noe som har sådd tvil om levedyktigheten til mange prosjekter. Faktisk rapporterte Reuters at noen prosjekter som er planlagt for farvannet utenfor kysten av New York kan trenge å revurderes i lys av myndighetenes beslutning.

Ifølge Reuters er Equinor involvert i tre prosjekter med BP – 816 MW Empire Wind 1 og 1,26 GW Empire Wind 2, samt Beacon Wind Farm, med en anslått kapasitet på 1,23 GW.

Økende kostnader har slått beina under den økonomiske bærekraften til mange vindkraftprosjekter og førte tidligere i år til kanselleringen av et storstilt prosjekt utenfor kysten av Storbritannia.

Svenske Vattenfall, som ledet Norfolk Boreas-prosjektet, sa at de ville avslutte dette etter at kostnadene økte med 40%, noe som gjorde prosjektet totalt ulønnsomt.

For å takle det økende kostnadsproblemet har vindutviklere henvendt seg til regjeringer og bedt om ytterligere skatteinsentiver og høyere strømpriser, noe som har avslørt myten om billig vindkraft.

New York Public Service Commission sa at hvis de hadde gått med på å gjøre det vindutviklerne ønsket, ville det ha økt strømprisene i New York med 6,7%, og de er allerede blant de høyeste i landet.

‘Pipe dream’? Biden’s offshore wind plan takes a hit.

Kommentar

Havvind er ikke miljøvennlig, det løser ingen klimaproblemer, det klarer ikke å erstatte fossil energi og det er heller ikke samfunnsmessig lønnsomt. Hva er da hovedgrunnen til den gigantiske satsinga på havvind? Ganske riktig: den er en finanisell operasjon der de rikeste av de rike skal tappe statskassene og forbrukerne for enda større verdier, og naturligvis med «klima» som det store påskuddet.

New York nekter å la lure lenger, men i Norge øser staten ut milliarder til prosjekter som aldri kommer til å bli bærekraftige, verken miljømessig eller økonomisk.

Les: Skrekktall for flytende havvind: – Kan koste 250 milliarder

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkel«Zelensky narrer seg selv til å tro at Ukraina kan vinne krigen»
Neste artikkelDet var «en gledens morgen», hva er det i dag?