Hvorfor er milliardærer så besatt av å blokkere sola?

0

Det er ikke lenger noe hemmelighet at det pågår et omfattende internasjonalt arbeid for såkalt solar geoengineering, ulike prosjekter for å blokkere solstrålene. Solar geoengineering (også kjent som solar radiation management eller modification, SRM), refererer til et sett med spekulative teknologier for å senke globale temperaturer ved kunstig å gripe inn i klimasystemene på planeten vår. Dette er omtalt i Financial Times og det finnes et internasjonalt forskeropprop mot disse prosjektene. Sverige stanset et slikt prosjekt som var finansiert av Bill Gates og Mexico har vedtatt forbud mot bruk av disse teknologiene. Vi har påvist hinsides enhver tvil at disse teknologiene ikke bare finnes og brukes, men at de brukes av svært mange land og det står sterke krefter bak dem.

Council on Foreign Relations vil ha «geoengineering» mot global oppvarming

Det hvite hus åpner for å blokkere sollyset

Magasinet Times har til og med en artikkel som reiser spørsmålet: Why Billionaires are Obsessed With Blocking Out the Sun.

Det er utvilsomt et interessant spørsmål, og dette spørsmålet stilles altså av regimemediene i USA. I Norge er det ingen tendens til at det finnes noen innsikt i det som foregår eller noen bevissthet om hvor farlig dette kan være.

Hvorfor er milliardærer så besatt av å blokkere sola?

Utdrag av artikkel av ALEJANDRO DE LA GARZA  i Time 24. februar 2023.

På sikkerhetskonferansen i München i forrige uke gikk George Soros opp på scenen for å snakke om den eksistensielle risikoen som klimaendringer utgjør for menneskelig sivilisasjon, samt det som så ut til å være den 92 år gamle ungarsk-amerikanske milliardærens foretrukne metode for å håndtere det: å lysne skyene over Arktis for å reflektere solens energi bort fra de smeltende iskappene.

Bill Gates, for eksempel, støttet et prosjekt fra Harvard University-forskere for å teste en idé om å sprøyte kalsiumkarbonat inn i atmosfæren i himmelen over Nord-Skandinavia i 2021 (prosjektet ble til slutt stanset etter ramaskrik fra lokale urfolksgrupper og miljøvernere). Jeff Bezos satte Amazons superdatamaskinfunksjoner i gang med modellering av effektene av planer om å injisere enorme mengder svoveldioksid (SO2) i atmosfæren senere samme år. Tidligere denne måneden pløyde Dustin Moskovitz, en milliardær Facebook-medgrunnlegger, inn 900.000 dollar i finansiering for forskere i Mali, Brasil, Thailand og andre land for å studere de potensielle effektene av solenergi-geoengineering. Selv de mindre fiskene er med på tiltakene, og venturekapitalister gir til sammen $750.000 til et selskap som lover å implementere et planetarisk solenergi-geoingeniørprosjekt ved bruk av SO2. Det selskapet, Make Sunsets, gjennomførte sine første USA-baserte tester forrige uke, og lanserte ballonger som inneholder SO2 i Nevada.

Slike forslag om i hovedsak å hacke atmosfæren, kjent som solar geoengineering, har lenge vært kontroversielle i klimavitenskapens verden på grunn av potensielle bivirkninger på globalt vær, bekymringer om gjennomførbarhet og risikoen for den såkalte «moralske faren» – i hovedsak bekymringen for å fremme potensialet til en rask løsning kan distrahere politisk press og folkelig vilje fra å ta opp det underliggende problemet med karbonutslipp fra forbrenning av fossilt brensel.

Noen av milliardærene som er opptatt av solenergi-geoteknikk forstår sannsynligvis avveiningene, eller blir rådet av folk som gjør det, og den skiftende vitenskapelige debatten er sannsynligvis hva som styrer dit pengene deres strømmer. Planen Soros fremhevet, for eksempel, er en plan som ble fremmet av Sir David King, en tidligere vitenskapelig sjefsrådgiver for den britiske regjeringen: at en flåte av båter plassert rundt Arktis kan sprøyte saltvann inn i himmelen som kan bidra til å danne sol-blokkerende skyer.

Men det er sannsynligvis andre grunner til at geoengineering kan appellere til deg hvis du er en person med en nettoformue tilsvarende noen nasjoners offentlige budsjetter. For det første tjente mange av disse menneskene pengene sine på teknologi, og de har absorbert ideen om at fikse tekniske tilpasninger er løsningen for de fleste av livets sykdommer. Og så er det det faktum at å takle klimaendringer kommer til å kreve en virkelig gigantisk global innsats. En del av det innebærer å endre ting vi allerede gjør, som å bytte kraftverk fra fossilt brensel til fornybar energi og bytte inn bensindrevne biler med elektriske kjøretøy. Men en del av det kan også innebære mye mer fundamentale endringer rundt hva og hvordan vi forbruker – en forståelse av at samfunnet ikke bare kan eksistere som et prosjekt for å utvinne stadig større mengder ressurser uten til slutt å treffe en slags vegg. Hvis livshistorien din innebar å jobbe hardt med noen ting i 20-årene, og det lønner seg så mye at du kan bruke resten av livet på å jobbe med lidenskapsprosjekter mens alle rundt deg forteller deg hvilket fantastisk, kult geni du er, vil du sannsynligvis ikke være, på et grunnleggende nivå, altfor begeistret for noen endring på samfunnsnivå. Din erfaring er at ting har fungert veldig bra, så derfor er det vi har i gang akkurat nå sannsynligvis ganske bra. Men også dette klimaendringene er definitivt ikke bra. Hva skal man gjøre?

Solar geoengineering kan virke som et svar på det spørsmålet. Å sprøyte et par millioner tonn SO2 inn i stratosfæren er skummelt for noen, men for andre er ideen trøstende, en forsikring om at det virkelig finnes en rask løsning for klimaendringer, at vi bare kan prøve det ut, rulle terningene på noen ryddige tech-fix, og så fortsette med å gjøre ting på samme måte som vi har gjort dem frem til nå. Hei, det har fungert ganske bra så langt, i hvert fall for noen.

Se også: Refreeze the Arctic Foundation

Geoengineering | Harvard’s Solar Geoengineering Research Program

Kommentar:

Vi skal ikke ta stilling til den vurderinga Time har av milliardærenes psykologi, men at de er teknofantaster, at de er tilhengere av kjappe «løsninger» og særlig hvis de innebærer investeringsmuligheter, det vet vi.

Vårt oppdrag her er å vise leserne at de ikke lenger må tro at geoengineering er noen «konspirasjonsteori» som kvalifiserer til «tinnfoliehatt» til odel og eie. Dette er prosjekter som pågår, som har massevis av innflytelse og kapital bak seg og at det pågår uten samfunnsmessig kontroll eller begreper om hva det vil komme til å føre til hvis man «leker Gud» på denne måten.

Akkurat som de samme kreftene spilte høy poker med menneskehetens helse og velstand gjennom den vanvittige lockdownpolitikken med påfølgende maske- og vaksinetvang, er de nå villige til å spille hasard med klima og vær på jordkloden.

Vi aner ikke om disse prosjektene allerede kan ha bidratt til ekstremvær, men det er også umulig å utelukke at det kan ha skjedd.

Vi lever nær Arktis. Det drives helt sikkert slike prosjekter i våre nærområder. Kravet må være at offentligheten får full innsikt at hva som foregår rundt oss og eventuelt også i Norge og i likhet med initiativtakerne bak forskeroppropet ønsker vi et internasjonalt forbud mot dette nå.

Les mer på steigan.no om geoengineering.

Forrige artikkelPolitiet i New York bruker overvåkingsdroner
Neste artikkelVestlige medier glorifiserer vold mot eritreiske festivaler