Sverige stanser Bill Gates’ forsøk på å dimme sola

0
Illustrasjonsfoto: Shutterstock

Bill Gates finansierer et prosjekt der det skal sprøytes kalkstøv ut i stratosfæren for å teste dimming av sollyset. Prosjektet er organisert av Harvard og kalles SCoPEx: Stratospheric Controlled Perturbation Experiment. Vi meldte om det her. Men nå har svenske myndigheter vedtatt å stanse eksperimentet.

I en uttalelse fra Swedish Space Corporation heter det:

SSC har hatt dialoger med både ledende eksperter på geoingeneering og med andre interessenter, samt med SCoPEx Advisory Board. Som et resultat av disse dialogene og i avtale med Harvard, har SSC besluttet å ikke gjennomføre den tekniske testflygingen som er planlagt til sommeren.

Det var planlagt at prøveballongen skulle bli sendt opp fra Kiruna i Nord-Sverige, men lokale aktivister og representanter for det samiske samfunnet har protestert mot det. I et felles brev fra Samerådet og tre miljøgrupper heter det at SCoPEx-eksperimentet kan ha ”katastrofale konsekvenser».

Mens SCoPExs nettsted sier at eksperimentet ikke vil utgjøre noen «vesentlig fare for mennesker eller miljøet» og bare vil frigjøre en liten mengde partikler i luften, har Samerådet tatt avstand fra geoengineering i prinsippet, og sier at det «i det vesentlige prøver å etterligne et vulkanutbrudd ved kontinuerlig å sprøyte himmelen med soldempende partikler. ”

Eksperimentet har mottatt støtte fra Harvard Solar Geoengineering Research Program, som har milliardæren Bill Gates blant sine private givere. Tidligere mottok en ledende forsker som jobbet med SCoPEx, David Keith fra Harvard, minst 4,6 millioner dollar fra Gates til sitt fond for innovativ klima- og energiforskning (FICER), ifølge Guardian.

På spørsmål etter en TED-tale i 2010 om hva slags «nødtiltak» menneskeheten kan iverksette for å bekjempe klimaendringene hvis alt annet mislykkes, foreslo Gates at geoengineering kunne være en «forsikring».

“Det er ei linje med forskning på det som kalles geoengineering, som er forskjellige teknikker som kan forsinke oppvarminga for å kjøpe oss 20 eller 30 år for å få det til. Nå er det bare en forsikring, vi får håpe vi ikke trenger å gjøre det, « sa han og la til at ideen kanskje » burde bli holdt i baklomma.»

Prosjektet ble beskrevet i vitenskapsmagasinet Nature i 2019 og ble omtalt som et prosjekt for å «avkjøle planeten».

Dette kan høres ut som noe fra en dystopisk sci-fi-roman, men det handler altså om et forskningsprosjekt finansiert av en av verdens rikeste menn og gjennomført av et av verdens mest prestisjetunge universiteter.

Og vi spør igjen: Hvem har gitt dem mandat til å leke Gud?

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelEn tur i fengsel
Neste artikkelGuvernøren i Florida legger ned forbud mot vaksinepass