Council on Foreign Relations vil ha «geoengineering» mot global oppvarming

0
En illustrasjon av noen av de tiltakene som er foreslått for såkalt geoengineering. Kilde: Shutterstock

«Utslippsreduksjoner alene vil sannsynligvis ikke kunne hindre alvorlige virkninger av klimaendringer,» skriver Council on Foreign Relations. Derfor anbefaler de såkalt «geoegineering» og etterlyser et globalt styringsverktøy for å kunne gjennomføre dette.

Council on Foreign Relations (CFR) er det nærmeste man kan komme det som kan kalles det virkelige partiet for overklassen i USA.

Council on Foreign Relations – Det virkelige partiet for overklassen i USA

CFR er langt på vei en stat i staten, og det er ikke mange store utenrikspolitiske saker som ikke har vært gjennom der. Så når de signaliserer støtte til geoengineering er det all grunn til å ta det alvorlig. De øsnker at det skal gjøres og de har makt til å drive det igjennom.

Et av de tiltakene som foreslås er å manipulere mengden av solstråler som treffer jorda, såkalt Solar radiation management (SRM). Det handler blant annet om å spraye reflekterende partikler ut i stratosfæren for å dempe effekten av sollyset. Dette vil veldig fort påvirke, det vil si redusere, temperaturen på jorda.

Ulike metoder for å redusere solvarmen. Kilde: CFR

Problemet er at ved å gjøre dette beveger man seg inn i et farlig territorium. Man ønsker å gjøre en global endring av klimaet ved hjelp av tiltak som kan eller ganske sikkert vil få uforutsette virkninger. Mennesket skal leke Gud, men har egentlig ingen anelse om hva konsekvensene vil være. Man risikerer å skape et Frankensteins monster, slik Mary Shelley skrev om i den berømte romanen fra 1818.

Og dette er på trappene. I 2020 vil forskere gjennomføre det første eksperimentet med å dimme sollyset, skriver Nature.

Det CFR etterlyser er det de kaller en Global Governance, et globalt, overnasjonalt styringssystem, som på vegne av menneskeheten kan beslutte at dette skal gjøres. CFR innrømmer at grunnlaget for SRM er «spekulativt» og bygd på datamodeller som kan vise seg å være feil. De viser til et sentralt dokument for FNs utviklingsmål med tittelen: Carbon Removal and Solar Geoengineering: Potential implications for delivery of the Sustainable Development Goals. Der innrømmes det at det finnes betydelige risikoer knyttet til slike prosjekter.

CFR støtter tanken om å opprette en verdenskommisjon for Climate Engineering Governance.

Det har vært vanlig i hovedstrømsmediene å latterliggjøre enhver som sier at det finnes planer om å manipulere klimaet gjennom å spraye atmosfæren, og det kan godt hende at det finnes overspente og uriktige forestillinger om dette. Den diskusjonen kan man nå legge til side.

Det finnes nå påviselig konkrete planer om innen svært kort tid å starte manipulering av klimaet og en av de mektigste tenketankene i verden, nemlig Council on Foreign Relations, går inn for å få dette inn under et globalt styringssystem, en Global Governance, med formell makt til å gjennomføre det.

Faktasjekk: Er verden på vei vekk fra fossilalderen?

Hvem vet, kanskje dette blir det nye kravet fra «grønne globalister»? Det er opplagt at det vil være totalt umulig å oppnå «nullutslipp innen 2050» som EU-kommisjonen har programfestet. Verdens bruk av fossilenergiene olje, kull og gass økt totalt på tross av alle vedtak om grønne skifter, og samlet utgjør de 85 prosent av verdens samlede energiforbruk. Denne andelen har holdt seg ganske konstant de siste 20 årene. Og det er ingen tegn som tyder på at den vil falle vesentlig. Når det går opp for politikerne, er kanskje geoengineering og klimamanipulasjon neste?

Forrige artikkelSøksmål: Robert Mueller, FBI, dekket over Saudi-Arabias rolle i 11. september
Neste artikkelGodt Brød-ansatte vant fram og fikk den tariffavtalen de streiket for
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).