Politiet i New York bruker overvåkingsdroner

0
Police Unmanned Aircraft System, (UAS) Drone Flying Near City Highrise Building.

Personvernforkjempere er bekymret for NYPDs økende bruk av overvåkingsdroner.

Av Romy Rohmann.

NYPD (New York Police Department) vil bruke overvåkingsdroner for å overvåke private i forbindelse med Labor Day-fester denne helgen. Mandag 4 september er Labor Day, og politiet har informert at de skal bruke droner for å overvåke festene i forbindelse med feiringen.

Personvernforkjempere er bekymret for NYPDs økende bruk av overvåkingsdroner, og bruken vekker naturlig nok mange bekymringer om personvern, og noen borgerrettighets-  og personvernforkjempere har påpekt at det kan være et brudd på politiets overvåkingslover som POST-loven.

I henhold til byens POST Act, er NYPD pålagt å publisere alle nye metoder den introduserer for å bruke overvåkingsteknologi 90 dager i forveien dersom de skal tillate dette og det har de ikke gjort i denne saken.

I et dokument fra 2021 som NYPD har publisert som skisserte bruken av droner, sto det at bruken deres ville være begrenset til aktiviteter som søke- og redningsaksjoner, dokumentere åsteder, håndtere hendelser som involverer farlige materialer og visuell assistanse i gisselsituasjoner. Andre scenarier er også oppført, men feiringer er ikke et av dem.

Dessuten lovet avdelingen at de ikke ville bruke droner i «områder der det er en rimelig forventning om personvern uten at NYPD-personell først har fått en ransakingsordre som eksplisitt godkjenner bruken.»

Tidligere denne måneden rapporterte New York Post at NYPD har investert titusenvis av dollar i droneteknologi og vil bruker den i økende grad for offentlig sikkerhet. Så langt i år har de utplassert droner for nød- eller offentlige sikkerhetsspørsmål 124 ganger, noe som markerer en stor økning i forhold til fire tilfeller som ble registrert i fjor.

Droneovervåkning har de lært av Israel

Ordfører Eric Adams, som tidligere var politikaptein, har sagt at han ønsker at avdelingen skal dra nytte av dronenes «endeløse» potensial. Han har sagt at han ønsker at de skal følge eksemplet til Israel, hvor han har observert omfattende bruk av droneteknologi på et besøk nylig. Akkurat nå bruker rundt 1400 politiavdelinger i USA droner og en fersk rapport fra American Civil Liberties Union har spådd at bruken av droner vil eksplodere i politiavdelinger.

Nå er det altså slik at om du trodde at Labor Day-festen du arrangerer bakgården skulle være en privat sammenkomst, må du tenke om igjen dersom du bor i New York City. NYPD har kunngjort at de har til hensikt å bruke droner til å undersøke dersom det kommer «klager» på store sammenkomster som private arrangementer i helgen.

På en pressekonferanse forklarte NYPDs assisterende kommissær Kaz Daughtry: «Hvis en som ringer sier at det er en stor folkemengde, en stor fest i en bakgård, kommer vi til å sende droner for å sjekke festen.»

Tanken er å sende droner over folks gårdsplasser for å sjekke ut fester og arrangementer som «naboer har klaget på» for å finne ut om det er verdt å sende betjenter inn. Dette begrunnes med at det er en måte å bruke ressursene mer effektivt på.

Denne kommentaren om effektiv bruk av ressurser ble gitt på en pressekonferanse om sikkerhetstiltak for J’Ouvert-festivalen, som er en karibisk festival i Brooklyn som markerer slutten på slaveriet og i forbindelse med paraden for West Indian American Day.

Robotic device coined Digidog on display during NYPD announcement of deployment of innovative technologies on Times Square in New York on April 11, 2023

Flere politiavdelinger omfavner også andre former for teknologi: I år brakte NYPD tilbake sin Digidog firbeinte robot som de hevder bare vil bli brukt i livstruende situasjoner. NYPD beskriver Digidog i sine POST Act-dokumenter.

San Francisco har til og med diskutert om de skal tillate politiroboter å drepe farlige mistenkte. Dette forslaget har foreløpig blitt stoppet, men SFPD har foreslått at det ville sende inn et forslag om dette på nytt.

https://www.theverge.com/2023/8/31/23318832/nypd-drones-parties-jouvert-west-indian-labor-day-weekend

https://www.newstarget.com/2023-09-01-nypd-surveillance-drones-monitor-backyard-parties.html

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelEit sørgelig farvel til Raudt
Neste artikkelHvorfor er milliardærer så besatt av å blokkere sola?