De grønne i Tyskland vil ha «klimapartnerskap» med USA

0
Av nuvolanevicata / Shutterstock

De grønnes kanslerkandidat i Tyskland Annalena Baerbock ønsker å bygge et «klimapartnerskap» med USA og roser kursendringa under president Joe Biden som ambisiøs. «Europa må nå rekke ut ei hand,» krevde Baerbock torsdag 22. april 2021 på Deutschlandfunk.

Tyskland og Europa har ifølge henne nå en unik mulighet til å investere og innovere. «Dette må være mål, der vi må si at vi står bak dem med full styrke.» Et klimapartnerskap er også en flott mulighet i konkurransen mellom systemene, ifølge Baerbock, der «Kina, som et autoritært land, prøver å erobre markedet, så at vi er her med et transatlantisk partnerskap vil sette ned merkepinnene for framtida.»

USAs president Joe Biden har invitert rundt 40 stats- og regjeringsledere til en virtuell internasjonal klimakonferanse denne torsdagen på «World Earth Day». Det forventes at USA, med verdens nest største utslipp av gasser, vil kunngjøre nye, mer ambisiøse «klimamål». Kansler Angela Merkel forventes også å holde en tale.

Plattform for å bringe de grønne og de småradikale inn i folden til USA

Signalet fra De grønne i Tyskland er et viktig tegn i tida. Med «klima» som fane legges det en plattform for bringe den grønne og den småborgerligradikale bevegelsen inn under USAs ledelse i et felttog mot ikke minst Kina. Vi må regne med at det samme vil skje i Norge og andre land.

Biden-administrasjonen, som nå til og med offisielt kaller seg Biden-Harris-administrasjonen, gjør Clean Energy Revolution til bærebjelke i sin politikk. Dette presenteres som ei pakke som også skal trekke med seg de fagorganiserte. Man kan lese om den på nettsidene deres her.

Biden/Harris lover at USA skal investere 1,7 billioner dollar de neste ti åra og gjennom det utløse ytterligere 5 billioner i private og lokale investeringer. Gjennom denne planen skal USA bli 100 prosent utslippsfritt innen 2050, leser vi.

Milliardærenes Green Deal

Men ha ingen illusjoner. The Green New Deal er ikke et radikalt, halvveis sosialdemokratisk tiltak for å redde verden. Det er kjernen i milliardærenes plan for en korporativ verdensøkonomi med dem i førersetet. FN og EU er naturligvis allerede integrerert i planen, og dette er helt sentral i planene til EU-kommisjonen til Ursula von der Leyen.

Milliardærklubben World Economic Forum, som er en interesseorganisasjon for de 1000 rikeste selskapene i verden, har naturligvis vært på ballen lenge. I WEF finner vi de absolutt største konsernene, bankene og finansgigantene i verden. Blant de 100 strategiske partnerne finner vi f.eks. BlackRock, BP, Chevron, Facebook, Goldman Sachs, GM, JPMorgan Chase, Microsoft, Nestlé, Rockefeller Foundation – og Vimpelcom (!). Den samlede økonomiske styrken til WEFs medlemmer må måles i tusener av milliarder dollar.

«Venter du på at ting skal vende tilbake til det normale, nå som vaksinene kan gi håp om at korona-epidemien går mot slutten? Glem det! Det vil aldri skje,» skriver Klaus Schwab og Thierry Malleret (S&M) i den viktige boka Covid-19: The Great Reset (gratis pdf). «Korona-pandemien markerer et fundamentalt vendepunkt i vår globale bane. (…) Verden som vi kjente den i de første månedene i 2020, finnes ikke mer», skriver de (s 12).

I rapporten The Future Of Nature And Business fra 2020 gjør WEF det klart hva det dreier seg om:

Måten man bestemmer seg for å anvende stimuluspakkene etter Covid-krisa på, vil trolig forme samfunnet og økonomien i tiår. Det gjør det tvingende nødvendig å «build back better» og ikke vende tilbake til det farlige og ikke bærekraftige sporet der alt fortsetter som før. Det finnes omfattende bevis for at å velge grønne stimuleringstiltak og å bringe den globale økonomien i samsvar med planetariske grenser vil generere enda mer effektiv vekst i økonomi og sysselsetting og bygge et mer fleksibelt samfunn.

Ikke minst vil dette være lønnsomt for kapitalkreftene, skriver Erik Plahte i denne artikkelen:

Klaus Schwab og Thierry Mallet: Covid-19: The Great Reset

Gjør deg klar for «klima-lockdown»

Både i World Economic Forum, i EU og i USA snakker man nå om å videreføre corona-lockdown i det de kaller «klima-lockdown». Mariana Mazzucato, som blant annet er helt sentral rådgiver for tankesmia Manifest, for Aker-konsernet og EU, skrev allerede i september 2020:

Under en «klimalockdown» ville myndighetene begrense bruken av private kjøretøy, forby forbruk av rødt kjøtt og innføre ekstreme energisparetiltak, mens selskaper med fossilt drivstoff måtte stoppe boringen. For å unngå et slikt scenario, må vi revidere våre økonomiske strukturer og gjøre kapitalismen annerledes. ‘

Dette var ei videreføring av det hun skrev i en kronikk i The Guardian:

…vi har nå en mulighet til å bruke denne krisa for å forstå hvordan man gjør kapitalismen annerledes.

I Tyskland har dette gjenklang hos sosialdemokratene. Karl Lauterbach, som er forbundsdagsmedlem for SPD skrev i en kronikk i Die Welt i fjor:

«Vi trenger derfor tiltak for å håndtere klimaendringer som er analoge med begrensningene for personlig frihet i bekjempelse av pandemier.»

Har ikke alternative energisystemer som kan innfri målene

Det kan virke som «dristig» og «framtidsrettet» å stille så «dristige klimamål». Problemet er at verken Biden/Harris eller Merkel har noen realistiske alternativer å sette i stedet. Det ser vi på den katastrofale energisituasjonen i Tyskland, og blackouts i USA. Det de har å komme opp med ervinturbiner, og som vi har påvist i det uendelige: vindturbiner er ikke klimavennlige, de er alt annet enn miljøvennlige, de er ikke bærekraftige og de leverer ikke den stabile energien et moderne samfunn trenger.

Les: Det europeiske strømnettet var en hårsbredd fra total blackout

California rammes av historisk blackout

Når de likevel vil tvinge gjennom dette «grønne skiiftet» må det føre til streng rasjonering og mange inngrep i vanlige folks liv. Og derfor snakker de om å lære av lockdown-politikken. Et «klimadiktatur» kan komme til å avløse koronadiktaturet.

Et «progressivt» redskap mot Kina

Man kan lese på og mellom linjene i planen til Biden/Harris at den også er et utenrikspolitisk redskap mot Kina. Kina vil ta over som verdens største øknomi i dette tiåret. Men Kina er også verdens største forbruker av fossil energi, og sjøl om landet har klare planer om å redusere den fossile energien andel i energimiksen, vil det ikke gå fort nok for de «grønne». Så da kan dette brukes som ei slegge mot Kina når ikke sanksjoner og trusler hjelper.

Tyske Annalena Baerbock viser oss tydelig hvordan dette kan gjøres:

«Kina, som et autoritært land, prøver å erobre markedet, så at vi er her med et transatlantisk partnerskap vil sette ned merkepinnene for framtida.»

Forrige artikkelHva er viktigst Ødegaard? Brød eller «demokrati»
Neste artikkelLeserinnlegg: – Jeg ønsker ikke å ta vaksinen mot korona
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).