Hva er viktigst Ødegaard? Brød eller «demokrati»

0
I kø for mat i Syria. Krisa er skapt av de strenge internasjonale sanksjonene og krigen mot Syria. Foto: Syria News

Spørsmål til Norsk Folkehjelp ved Ødegaard. Hva er viktigst Ødegaard? Brød eller «demokrati»?

Av Eva Thomassen.

Det har vært en rekke innlegg av Ødegaard, Lars Birkelund og undertegnede i det siste om Norsk Folkehjelps bistand i Syria. Ødegaard har gjort så godt han har kunnet med å forsvare Norsk Folkehjelp. Om han har lykkes? Dessverre nei. Det blir bare verre og verre.

Vi vet at Norsk Folkehjelp er i Syria av andre grunner enn å yte nødhjelp etc. De er i Syria for å lære lokalbefolkningen om demokrati. De er der for å verve demokratiforkjempere og sivilsamfunnsaktører. Men, man skulle tro at en bistandsorganisasjon som utgir seg for å være human opptrådde i tråd med humanitære prinsipper? 

Ødegaard og Norsk folkehjelp vet at de deler ut brød i Idlib og i Hasaka gratis gjennom lokale partnere. Det er opprettet en mengde bakerier. Biler kjører rundt med brød til folk. Det ser heller ikke ut som det er mangel på bensin.

Vi vet at Norsk Folkehjelp ikke vil samarbeide med syriske myndigheter i frykt for at «Assad» stjeler korn og brød.

Idlib

Her Norsk Folkehjelps partner i Idlib Masrrat som ikke har noe å klage over når det gjelder bistand

Idlib

80 trailere står i kø på den tyrkisk-syriske grensen. På veg mot Idlib.

Dette skjer samtidig med at de siste sanksjonene som Ødegaard og Norsk Folkehjelp kjenner til – de såkalte Ceasar sanksjonene som USA har innført som takk for at de tapte krigen militært. Nå skal det syriske folket dø en sakte død på grunn av mangel på alt- medisinsk utstyr, strøm, bensin, brød. Kjøleskapene kan ikke brukes. Mat har folk knapt råd til.


The Caesar Act—coming more than eight years after the Syrian people first called for international support to protect protesters and civilians—aims to prevent Syrian President Bashar al-Assad from transforming battlefield success into political gains that he can use to remain in power indefinitely. The sanctions target entities that work with Assad in four sectors: oil and natural gas, aircraft manufacturing, construction, and engineering. The act applies to entities that offer both direct and indirect support for the regime, including support for Iranian and Russian sponsored militias operating inside Syria. The sanctions also target all international and regional actors that cooperate with Assad, thereby preventing him from bypassing the sanctions. Similarly affected are any entities that trade with Iran, or any other regional or international actors that invest in Syria.

https://www.washingtoninstitute.org/policy-analysis/syrian-people-and-implications-caesars-law-siege-assad

Aldri i Syrias 10 000 år lange historie har syrere måtte stå i kø for å kjøpe brød. Nå er det rasjonering av brød. Folk står halve dagen i kø for å kjøpe brød. Folk sover i bilene for å ikke miste plassen ved bensinstasjonene.

Dette er en bevisst poltikk. Hvorfor skjer det nå og ikke mens krigen varte? «Opposisonen » trengte bensin og brød. Det skulle være attraktivt å slutte seg til opposisjonen. Under dekke av at »Assad sulter egen befolkning» . Militære kjøretøy trengte bensin.  Folk skulle vende seg mot presidenten.

Nå har altså ikke det syriske folket eller den syriske hæren vendt seg mot presidenten. Nå kjøres det store kampanjer fra Human Right Watch at det er «Assad» som sulter egen befolkning – igjen.

I kø for mat i Syria. Krisa er skapt av de strenge internasjonale sanksjonene og krigen mot Syria. Foto: Syria News

Hasaka

Norsk Folkehjelp ser på uten å foreta seg noe annet enn å be FNs sikkerhetsråd om å åpne grensene mellom Irak og Syria slik at bistand kan komme inn i Hasaka som er okkupert av USA og den kurdiske militsen SDF.

Norsk Folkehjelp vet at korn og olje stjeles fra Hasaka og transporteres ut av Syria inn i Irak.  Olje og korn som nå er årsaken til at folk i resten av Syria , bortsett fra Idlib, ikke får mel eller strøm.

https://www.farsnews.ir/en/news/14000113000196/Repr-US-Miliary-Frces-Seal-Whea-Crps-in-Syria-Mve-Them-Ira

Har Ødegaard en kommentar til denne politikken dere fører når dere vet at 97% av befolkningen som bor i regjeringskontrollerte områder sulter, mens terrorister og andre lever på bistand? Som visstnok aldri tar slutt. 17 milliarder norske bistandskroner er mye penger. Det kunne f.eks. gjøre at folk i regjeringskontrollerte områder ikke dør av sult, hungersnød og sykdom… slipper å stå i kø halve dagen…

Tidligere innlegg i denne diskusjonen:

Lars Birkelund: Hvorfor snakker Norsk Folkehjelp bare med Assad-motstandere?

Håkon Ødegaard: Norsk Folkehjelps meninger om krigen i Syria

Lars Birkelund: Norsk Folkehjelp eller kolonimaktenes hjelper?

Håkon Ødegaard: Norsk Folkehjelp svarer Lars Birkelund

Lars Birkelund: Hvem er det Norsk Folkehjelp støtter i Syria?

Eva Thomassen: Klargjøre eller tåkelegge Syria-bistanden, Norsk Folkehjelp?

Håkon Ødegaard: Norsk Folkehjelp svarer Eva Thomassen og Lars Birkelund

Lars Birkelund: Håkon Ødegaard/Norsk Folkehjelp trenger påhengsmotor

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelNorsk Folkehjelp er uenig i analysen av Syria-konflikten
Neste artikkelDe grønne i Tyskland vil ha «klimapartnerskap» med USA